Textielpost – Sicilië II


Hiddo Zuiderweg: ‘Dit is een foto van de mozaïek van de bikinimeisjes in Villa Casale, vlak bij Piazza Armerina. Dit was een buitenverblijf van keizer Diocletianus (286-305). Er zijn in totaal 10 meisjes in bikini die aan het sporten zijn.’

Ik was niet bekend met deze beroemde afbeelding van de bikinimeisjes. Erg leuk om nu via deze textielkaart de oudste afbeelding ter wereld van vrouwen in een soort bikini te zien. Ze lijken allerlei krachtsporten of gymnastiekoefeningen uit te voeren. Mede vanwege deze mozaïeken is Villa Romana del Casale in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Een echte bikini als naam zoals wij het kennen is dit niet, want in deze log vertel ik over het 60-jarig jubileum van de bikini.

7 gedachten over “Textielpost – Sicilië II

 1. Niet in de bikini, maar bepakt en bezakt met warme winterkleren vertrekken wij zo naar onze dochter Wilma in Eschborn (D) die vandaag thuis komt uit het ziekenhuis na een knieoperatie. Wij moeten maar even voor haar gaan zorgen.

  Gisteren had ik een erg mooie “Merkwaardig(e) dag”.
  In de trein van Zwolle naar Nijkerk ontmoete ik Geertje Westra, die vroeg of ik soms ook naar Merkwaardig ging. Zo samen aan de praat waren wij zo in Nijkerk. Daar volgde een warme ontmoeting met vele bekenden.
  De nieuwe postzegel naar een ontwerp van Geertje Westra werd haar overhandigd.
  De commissie had een erg leuk boekje gemaakt met ontwerpen om te borduren in het rond, waar wij thuis mee bezig kunnen.
  Het pakje wat je bij binnenkomst had ingeleverd werd op een erg leuke manier verdeeld.
  Op de tweedehandsmarkt heb ik mij goed kunnen beheersen. Erg leuk was het kennismaken met veel dames uit het hele land, waar ik de stof voor de pronkrol naar toe had gestuurd. Ook over de stoplap Elma kreeg ik veel reacties.
  Dit wil ik wel vast verklappen. “Elma stopt verder” is in bewerking .

  Na een heerlijke lunch werden wij verzocht om naar onze zaal te gaan om elkaars werk te bekijken.
  Na op de klok te hebben gekeken besloot ik toch maar naar huis te gaan, er was nog heel wat te pakken. Die mij kennen weten dat op reis gaan niet mijn sterkste kant is. Helaas heb ik geen afscheid kunnen nemen, hierbij nog een groet en hopelijk tot spoedig ziens.

  De auto staat al voor en nu vertrekken wij.

 2. was dat even schrikken…lees ik in de gauwigheid “” Elma stopt””
  maar toen ik verder scrolde voor de volgende regel stond er gelukkig “verder””
  he he is me dat een opluchting !!

 3. Door de lichte en donkere tinten heeft de kunstenaar een realistisch driedimensionaal beeld van sportende vrouwen weten te scheppen. Bijzonder!

  Berthi, dat je na de lange dag van gisteren nog puf had om een logje te schrijven! Of stond ie al klaar?
  Leuk om je in Nijkerk weer eens te spreken. En al die andere oude bekenden.

 4. Wat jammer nou ik heb Elma gemist. Berthi geweldig dat ik je gesproken heb. Je had een prachtige tafel met spullen. En Saskia is ook druk bezig geweest. Met alle mensen te ontvangen. En foto’s maken overal, die zal ik met plezier bekijken te zijner tijd.

  De postzegels vergeten aan te schaffen. Zo zie je tijd te kort altijd.

 5. ja! de bikinimeisjes van piazza aremrina, die heb ik in het echt gezien. ze zijn onderdeel van fantastiche mozaieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *