Textielpost – Engeland en Schotland

Vandaag steken we de Noordzee over met het vliegtuig, de boot laten we links liggen, en komen aan in Engeland om daarna verder te gaan naar Schotland.


Christien Sleeboom: ‘Dit weekend (6-9-2011) in London (vreselijk op za en zo). Vandaag op vrijdag (mijn vrije dag) mezelf op een extra dag in London getrakteerd om het Victoria and Albert Museum aan te vallen. Maar: alle merklappen en breiwerk zijn in opslag en worden pas weer in 2013 tentoongesteld. Ik vermaak me wel met design-keramiek en kostuums. Zie er naar uit dat je website het weer doet.’

Afbeelding: een mantua uit 1740, geborduurd met kleurrijke zijden garens en zilverdraad.


JoesM: ‘Dit huis is een bezoek waard.’

Op de textielkaart zie je een kamer uit The Manor huis met op het bed een quilt van Lucy Boston. The Manor is een van de oudste huizen van Engeland. Het werd gebouwd in 1130 en toch is er nog veel van de authenticiteit aanwezig ondanks verschillende veranderingen die er gedaan zijn. Lucy Boston woonde bijna vijftig jaar in dit huis, waar zij al haar kinderboeken schreef en meer dan twintig lappendekens maakte.


De Borduurvrouw: ‘Textielpost vanuit Kent, Engeland waar ik met een vriendin op tuinenreis ben. Naast het bekijken van de tuin hebben we ook een bezoek gebracht aan Penshurst Place. Prachtige meubels en veel borduurwerk (petit point) op de stoelen. Zelfs een borduurwerk uit 1812 gezien, helaas was daar geen kaart van. Dit is de 2e textielkaart want de eerste is spoorloos verdwenen. Mijn vriendin heeft een uur door Canterbury gelopen op zoek naar een leuke kaart terwijl ik de kathedraal bezocht. Helaas voor haar kon ik de kaart met 3 gebreide schaapjes niet versturen.’

Op de textielkaart zie je Barbara Gamage (1563-1621) met zes van haar elf kinderen afgebeeld. De kinderen werden als kleine volwassen personen neergezet. Enkele kinderen dragen een stomacher die we op een eerdere textielkaart zagen. Barbara Gamage trouwde in 1584 met Robert Sidney en een deel van hun leven brachten zij door op Penshurst Place.


ChristaH: ‘Hierbij een (vind ik) origineel “textiel” kaartje uit Schotland. Ik kocht het in Ballater, waar ze vertelde dat het handgemaakt van een watercolour painting was. Ik hoop dat je het leuk vindt, je adres kreeg ik van mijn collega van de post in Venlo (Peter). Succes met je project!’

Enig, Christa! Weer anders dan anders, om het zo maar te zeggen. Zo krijgen we een scala aan textielkaarten van over de hele wereld onder ogen en kunnen al dit moois zo maar eventjes vanaf ons beeldscherm bekijken. Wat een genot!

6 gedachten over “Textielpost – Engeland en Schotland

  1. En via de textielpost-links krijg je ook nog allerhande informatie………Weer heel interessant vandaag !

  2. Leuk dat klein biertje borduurwerk op de stoelen in Penshurst Place. Of wordt er petit point bedoeld :-))

  3. Weer genoten van dit rondje Over-Zee! Vooral die kaart met de quilt erop heeft een prachtige uitstraling! Ga zeker meer over dit huis en zijn bewoners zoeken! Fijne dag, lieve groet Lupineke

  4. @lheurebleue: zijwaarts de deur door! 😉

    Ik neem aan dat op de laatste kaart “Trousers” (=broek) wordt bedoeld.
    “Troosers” heb ik niet kunnen vinden.
    Dat de Schotten een hekel aan Engels(en) hebben, is wel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *