Textielpost – Malta, Duitsland, Frankrijk en België

We zetten onze textielreis voort en komen bij het onderdeel kant aan. Laten we beginnen bij Malta en eindigen bij onze zuiderburen.


Wilma, de dochter van Elma, was voor vakantie in Malta. Van daaruit stuurde ze mij bovenstaande kaart. In het midden van de kaart, en dan rechts, zie je een vrouw in prachtige kleding aan het kantklossen. Dit ambacht was lokaal al ingeburgerd tegen het midden van de zeventiende eeuw, maar de daaropvolgende tweehonderd jaar werd kantklossen slechts door een klein gedeelte van de Gozitaanse vrouwen beoefend. Lady Hamilton, Lord Nelsons eega, haalde begin negentiende eeuw Genuese kantmakers naar Malta om dit oude ambacht nieuw leven in te blazen. Maltees kant is een directe afstammeling van Genuees kant maar heeft een bepaald eigen karakter en ontwerp waarbij het Maltezer Kruis vaak wordt gebruikt. Meer informatie hierover kun je lezen op deze site.


Ietje en Jan Janssen: ‘In de Spitzenstad Plauen zijn geen kaarten met afbeeldingen van kant te koop. (De concurrentie zou wellicht kunnen kopiëren!)’


MarleenM: ‘Een textielkaart uit Argentan (Normandië, Fr). Ik kom er al 4 jaar op rij en we logeren telkens in de tent op de camping naast La Maison des Dentelles. Als lid van de Noord-Franse volksdansgroep de Belleduveltjes (Le Nord dweept graag met zijn Vlaamse roots) kan ik deelnemen aan de jaarlijkse stage volksdans hier in de buurt. Volksdansen is trouwens een uitstekende tegenpool voor het vele stilzittend borduren. Ik kreeg al eerder een uitgebreid verslag (van iemand anders) over de “point d’Argentan” en de zusters Benedictinessen. Ik kan hier niets aan toevoegen, tenzij dat de tijdelijke tentoonstelling dit jaar klos- en naaldkant over de “hele” wereld handelt.’

Je kunt bij deze textielpost een uitgebreid verslag lezen van FrancienR over de kant van Argentan.


Elma maakt goede reclame voor textielpost! Nu een textielkaart van haar schoonzus Bets uit Normandië en wel van Maison de la Dentellière. De vrouw draagt de kleding van Normandië met de kap van Villedieu.


Nog een schitterende textielkaart van Bets van het museum uit Villedieu-les-Poêles.


Brugge, dé kantstad van België. Deze kaart ontving ik twee keer, eentje van Elly Smith uit Amerika en eentje van CorrieH uit Nederland. Grappig dat mensen uit twee verschillende werelddelen voor dezelfde kaart vallen.


Hessel en Hinke: ‘Hier een kaartje vanuit Brugge met het mooie kantkloswerk/vrouwtje. Vlijtige handen!’

Deze kaart kwam hier al eens voorbij en wel in deze log waar je tevens kunt lezen over de geschiedenis van de kant in België.

Hoe groot is de kans dat iemand voor dezelfde textielkaart valt? Ik zou zeggen dat die kans toch vrij klein is, maar laat ik nu vandaag dezelfde schitterende textielkaart van Huizen hebben gekregen van LiesbethJ als die FrederikeD stuurde. De kaart is in de log van afgelopen zondag te zien. LiesbethJ: ‘Zaterdag bezocht ik het Huizer Museum. De tentoonstelling: Textiel & Taal. En tevens een lezing: Lenie Bos vertelt! “Boeiende verhalen over mensen in “oude” beroepen!” Het was boeiend; het was vol! Textiel & Taal was interessant en gelijk een aanleiding om ook de rest van het museum te zien. Deze kaart kocht ik voor mezelf, maar ook een voor jou. Mooi vind ik ‘m!’

Nou Liesbeth, ik vind hem super mooi en nu heb ik er zelfs twee stuks van. Zo’n grote ansichtkaart kom je in ons land niet vaak tegen.

8 gedachten over “Textielpost – Malta, Duitsland, Frankrijk en België

 1. Zou die Brugge-kaart zowel in Nederland als in Amerika gekocht zijn? Zoiets als de kaart met tulpen, klompen en molens met daarop groeten uit Valkenburg, of groeten uit Dokkum. Afhenkelijk van de plaats waar de kaart verkocht wordt.

  Berthi, ik ga me steeds meer realiseren hoe cultureel waardevol jouw collectie kaarten aan het worden is. Het geeft aan hoe belangrijk men zijn ‘eigen dingen’ vindt, anders zouden ze het niet op een kaart zetten die toch in eerste instantie bedoeld is om aandacht te trekken. Daarom begrijp ik die houding in Plauen niet. Doet me denken aan Bürgel: het stadje waar voor de DDR aardewerk gemaakt werd met de status van Delftsblauw. zie o.a. hier:
  http://www.toepferei-zielinski.de/Original-Buergel/original-buergel.html
  Na de hereniging wilde men geen reclame maken in het westen voor dit leuke aardewerk. De mensen konden tenslotte zelf komen om het te kopen….

 2. @Mieke S, De Brugge-kaart van CorrieH is gekocht en verstuurd vanuit Brugge, Elly Smith heeft dezelfde kaart vanuit Amerika verstuurd, maar wellicht ooit zelf gekocht in Brugge. Ik zal het haar vragen. De gedrukte tekst aan de achterkant van beide kaarten is identiek.

  Tegenwoordig kun je niet meer zonder reclame. De concurrentie is zo groot dat iedereen op zijn/haar manier probeert zoveel mogelijk aandacht te krijgen, waar dan ook. De gedachte ‘de mensen konden tenslotte zelf komen om het te kopen…’ past niet in deze tijd.

  Ik realiseer me steeds meer dat de textielkaarten een grote bron van informatie is. Inmiddels heb ik al veel geleerd en vergeet daarbij niet het plezier van het kijken naar deze prachtige afbeeldingen. Uiteindelijk moet ik toch iets moois met deze kaarten gaan doen, maar daar broeden we nog eventjes op!:-)
  Ik hoop nog veel mooie, speciale, bijzondere, aparte, gekke, rare of opvallende textielkaarten te mogen ontvangen uit alle hoeken en gaten…

 3. Zo zie je maar weer, je hoeft zelf niet op vakantie te gaan om er voor te zorgen dat er een textielkaart bij Berthi komt. Je kunt je vrienden en familie vertellen over de textielpost en je ziet het werkt.

  Helaas komt er van de laatste vakantie van Wilma geen kaart. Voor haar werk bij BT had ze een training in Munchen. Op zondagavond kregen wij een SMS goed aangekomen in Munchen, na de training ga ik door naar Zillertal. In Tux ga ik skiles nemen. Deze ondernemende dame wil alles in het leven meemaken en wij waren vroeger nooit met de kinderen naar de wintersport geweest.
  Elke dag kregen wij een mailtje hoe mooi het wel niet was en hoe goed het ging. De laatste zondag, de bagage was al in haar auto gepakt. Nog maar 1 afdaling en dan naar huis. Maar het ging mis en ze kwam ten val, haar kniebanden waren gescheurd. Iedereen wilde haar meteen ophalen, maar Wilma koos voor opgehaald te worden door een chauffeur van de Adac, dan had ze meteen haar auto ook weer thuis.
  Na een paar akelige weken van rust wordt ze vrijdag geopereerd aan haar knie.
  Nu maar afwachten hoe het verder gaat. Wij gaan nog naar haar toe ter ondersteuning. Misschien dat ik dat nog een textielkaart vond die ik zelf kan versturen

 4. Berthi , vandaag een lezing gehoord van een historicus uit Brielle.
  Hij begon met het le document HET GEBOORTEKAARTJE en zo ging het verder… verlovings en trouwkaart…Overlijdensbericht en zo kwam hij op oude Ansichtkaarten.
  Hij las er verschillende voor en zo bleek dat het geschrevene soms net zo belangrijk is als de afbeelding.
  Zo was er b.v. een kaart uit de oorlog waar iemand op schreef dat de brug bij Dordrecht gebombardeerd was en hij daardoor niet meer naar huis kon en bij familie bleef. Sommige mensen uit het publiek wisten zich dat ook te herinneren.
  Leuke bijkomstigheid was dat hij schreef ..jullie kennen me straks niet meer want hier is volop te eten ik kom helemaal aan. Ook dit was heel herkenbaar.
  Dus wees zuinig op je kaarten hoe ouder ze worden hoe leuker of het is.
  groetjes en tot zaterdag

 5. @Licia Huizer, enig dat je dit schrijft! Daarom vraag ik ook aan iedereen of ze een kort stukje tekst willen schrijven op de kaart. Dat maakt het nog waardevoller. Over een paar jaar zeggen we al: o ja, dat was toen, wat leuk! Soms is de tekst nog belangrijker dan de afbeelding. Dat geldt ook voor oud textiel/handwerk. Ik zeg altijd dat in sommige gevallen het verhaal achter het textiel nog belangrijker is dan het handwerk zelf. Wij houden met z’n allen van verhalen!

 6. Berthi,

  Schreef ik in op mijn kaartje: “IK kreeg al eerder een uitgebreid verslag (van iemand anders)….” Dat moest uiteraard zijn: “JIJ kreeg…”
  Inderdaad het was het verslag van FrancineR dat ik bedoelde maar vermits ik op camping niet over internet beschik, kon ik dat toen niet nakijken. Het is in elk geval fijn dat je er meteen de link bijzet. Dat geldt trouwens voor alle links. Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *