Textielpost – Rondje Nederland III

Ik ga een week lang elke dag aandacht besteden aan textielpost. Al enige tijd ligt er een leuk stapeltje textielkaarten klaar om geplaatst te worden op mijn blog, maar ja, zoals dat zo vaak gaat, komt er regelmatig ander nieuws tussendoor. Deze week dus niet. Het is niet leuk als je als lezer van mijn blog zo lang moet wachten voordat de verstuurde textielkaart geplaatst wordt. Het startpunt is Nederland en van hieruit trekken we de komende week de wereld rond.


Matthijs: ‘Loop ik door de stad en wat zie ik, een leuke textielkaart! Dit is perfect voor de textielpost. Arnhem 27 december 2011.’

Een schitterende kaart met de afbeelding van twee dames die een keurig geborduurd schortje dragen. Ik dateer deze afbeelding circa 1940-1950.


MaaikeW: ‘Bij deze een textielgroet met proost voor het nieuwe jaar! Persoonlijk hoop ik dat je goeie voornemen en wens om het merklappenboek te voltooien en uit te brengen een mooie leidraad zal zijn voor de invulling van dit jaar. Geniet van al het werk, dan geniet ik uiteindelijk graag van het eindresultaat!… Valt de sjaal van de sneeuwpop ook te breien als kerst textielpostzegel?!’

Maaike, ik kan je zeggen dat de toon gezet is voor het merklappenboek en ik hoop echt dit jaar het boek af te ronden. Er volgt snel een update wat het merklappenboek betreft. Dan even iets over de kerstpostzegel van de sneeuwpop met de ‘gebreide’ sjaal. Weet je dat ik helemaal niet zo heb gelet op de das/sjaal van de sneeuwpop. Maar natuurlijk heeft de sneeuwpop een gebreide das om zou ik zeggen. Wij gaven vroeger een sneeuwpop toch ook altijd een gebreide das om!?


MaaikeW: ‘Geen idee waar dit kaartje vandaan komt, maar toen ik mijn kaartenbak pakte voor een frisse schildersbeurt, kwam het ineens tevoorschijn. Natuurlijk hoort ie bij jouw textielpost terecht te komen, dus bij deze. Fijne week en misschien tot de 15e?! Gefeliciteerd met Eline’s master!’

MaaikeW heeft het hier over 15 oktober 2011, de lancering van de nieuwe website van de Friese merklappen. De kaart is van Simavi.


MaaikeW: ‘We zijn blij dat we vervroegd zijn gaan kamperen en weer thuis zijn. Nu het weer echt koud is. Regen was er toen ook, maar vouwwagen en tent beiden waterproof. (Bij aankoop van de tent zelfs een tentverzekering van een jaar gratis, ze moeten wel zeker van de waterproofheid zijn geweest al zullen we de tent nog eens uittesten in de achtertuin, kunnen kinderen en vriendjes leuk logeren!) Berthi, een hele fijne vakantie toegewenst! 12-8-2011, 12 graden Celsius.’

Maaike, dit is nu echt op en top een Hollandse kaart, en ook nog eens een textielkaart want een tent is gemaakt van textiel. Van Dale geeft bij tent als omschrijving: ‘Verplaatsbare woning of tijdelijk verblijf, bestaande uit over stijlen gespannen doek.’ Wikipedia zegt: ‘Een tent (van Frans tente, Latijn tendina van tendere, spannen) is een opgespannen onderkomen dat relatief eenvoudig is op te bouwen en af te breken. Het dak en de wanden van de tent bestaan meestal uit textiel, kunststof, diervellen, leervellen of dergelijke, gedragen door een frame (skelet) van metalen, kunststof, houten of bamboe enzovoorts stokken.’ Er zijn verschillende soorten tentdoeken: katoen, nylon, polyester en ripstop (nylon of polyester). Katoen is tegenwoordig niet meer zo in bij tenten, hoewel het vroeger bijna als enige stof werd gebruikt. Ook nu nog zijn er echter mensen en fabrikanten die zweren bij het gebruik van katoen als tentdoek. Nylon is een dun en lichtgewicht vezel dat veel goede eigenschappen in zich draagt. Zo is nylon bijzonder licht van gewicht en is het makkelijk op te vouwen. Daar staat echter tegenover dat nylon je minder goed beschermt tegen UV-straling en dat het van zichzelf niet waterdicht is. Polyester is net als nylon een kunststof vezel die van zichzelf niet waterdicht is. Ook bij een polyester doek is er dus sprake van een extra coating om vocht buiten te houden. Polyester biedt je wel meer bescherming tegen UV-straling dan het nylon. Ripstop is geen speciale stof, maar een speciale manier van weven. Bij ripstop wordt er namelijk om de paar millimeter een extra dikke draad in de stof opgenomen. Daardoor ontstaat een soort ruitjes netwerk. Meer informatie hierover is te vinden op de Hiking site. Ik ben enorm blij met deze kaart als aanvulling voor textielpost, want zeg nu eerlijk, een tentenkaart mag toch niet ontbreken!


MaaikeW: ‘Gisteren (21-8-2011) hebben we een ritje met de S•T•A•R
gemaakt, een oude trein die tussen Veendam en Stadskanaal rijdt. Wij vonden het een ontspannen ritje, maar begrepen via dit kaartje dat het ook minder ontspannen kan: hardlopen tegen de trein, een uit Engeland overgewaaide race die elk jaar gehouden wordt, de sponsor zal je op het textiel van de hardlopers wel niet ontgaan!’ Wil jij de uitdaging aan om tegen de trein te hardlopen, kijk dan op de website van Race the train. Sportkleding zat ook nog niet bij textielpost. Erg leuk dat je hier aan dacht, Maaike!


FrederikeD: ‘Vandaag (23-12-2011) als verjaarsuitje naar het Historisch Museum te Den Haag geweest. Leuke tentoonstelling over 50 jaar Golden Earing! Toch een van onze lijfbands. Daar trof ik deze kaart met breiend vissersmeisje uit Scheveningen. Het beeldje zelf, zag ik niet, maar ’t beeldje past vast in je Textielpost. Wie weet, wordt ze nog eens tentoongesteld!’

Het beeldje van breiend Schevenings vissersmeisje is gemaakt door W.P. Hartgring in 1893 en tja, wie zal het zeggen welke reis deze textielkaart nog eens gaat maken…


FrederikeD: ‘Vandaag (12 januari 2012) naar het Huizer Museum geweest om de tentoonstelling Textiel & Taal (nog tot 10 maart 2012) te zien! Maar het is ook altijd leuk de vaste collectie van ’t museum te bekijken; geschiedenis van Huizen, met Potterie de Drieksch, de andere Huizes, landelijk bekende, bedrijven, maar vooral de Huizer klederdracht. De meisjes met hun pikmuts, de vrouwen met hun Isabée of cornetmutsen. De jakken met de gigantische schapeboutmouwen, de mannenkleding. Om Huizer sfeer te proeven, zou je op een zonnige dag een rondwandeling door ’t dorp moeten maken met daarbij een bezoek aan ’t museum.’

Deze kaart geeft al een prachtig sfeerplaatje van de dracht van Huizen. Enkele foto’s van deze dracht kun je bekijken in deze log.


TinekevM: ‘Soms hoef je niet eens op reis te gaan of een museum te bezoeken, maar krijg je een textielkaart thuisgestuurd en dan voor het goede doel.’


Elma: ‘Niet ver van huis maar toch over de grens. “Friesland” was de bestemming. Elke 1e woensdag van de maand is er in het museum Het Admiraliteitshuis in Dokkum een handwerkcafé waar ieder zijn eigen werkje maakt en elkaars werk bekijkt. Tot 5 mei is er een prachtige tentoonstelling “Dokkumer Kralencocktail”. Alle activiteiten zijn te vinden op de website.’

Afbeelding kaart: Halsdoek (fichu), 1845-1865. Machinale tule, doorgestopt (84 x 84 x 118cm).


Een textielkaart gestuurd door Elly, Elma, Aafje en Margriet. Margriet Ketting is uitvaartbegeleidster in ruste. Van gedragen kleding en handwerken van overledenen maakt ze herinneringskleden. Deze kunnen gebruikt worden als baarkleden. Voor overleden kinderen maakt ze troostkleedjes.

14 gedachten over “Textielpost – Rondje Nederland III

 1. Weer een veelzijdige blik op textiel!
  Hadden we die twee Indiase meisjes niet al eens gezien op je blog?

 2. Wat een leuke kaarten laat je ons weer zien Berthi. Zoveel verschillende kaarten met textiel. Sommige kaarten had ik waarschijnlijk laten staan, omdat ik niet zo vlug aan textiel had gedacht. Maar nu ik ze zo zie op de vroege ochtend, horen deze kaarten er echt bij.. De kaart met de tenten is mijn favoriet. Prachtig.

 3. Ik zit hier heerlijk te genieten met een bakje koffie van al deze leuke, grappige, mooie en interessante kaarten, heerlijk! Wat een leuk begin van de dag! Groetjes van Lupineke

 4. Hej Berthi moie en leuke kaarten. Ik zie wel dat ik in het vervolg in een breder scala kan zoeken naar kaarten en niet alleen musea, klederdracht of handwerktecniek.
  Groetjes

 5. gezellig week in het vooruitzicht..iedere morgen TEXTIELPOST…………… Leuk .

 6. Het begrip textielpost vanuit veel invalshoeken gedacht en bekeken !

 7. @Saskia, ik den dat deze textielpost bedoeld:

  http://berthi.textile-collection.nl/2012/01/04/textielpost-india-gujarat-ii/

  @Wijni, de tentenkaart is een super Hollandse kaart, Hollandser kan bijna niet. Juist de diversiteit aan textiel is prachtig bij textielpost. Jouw textielkaart ligt ook al een poosje klaar om te plaatsen. Waarschijnlijk wordt dat vanavond.

  @lupineke, elke dag een reis maken met textielpost! Heerlijk toch, en het kost niets!:-)

  @Willy, absoluut, het gaat om textiel in de breedste zin van het woord! Juist de diversiteit maakt het boeiend. Zowel hedendaags als historisch textiel is prachtig.

  @Licia Huizer, jij bent ook altijd zo lekker enthousiast en een kaartenmens. Maar ook een boekenmens en een handwerkmens en vrijwilliger op allerlei gebied. Kortom, een bezige bij!

  @Mien B., leuk hè!

  @Hilde, o ja, ik leer zoveel van textielpost.

 8. je krijgt al een aardige collectie zo Berthi!
  gaat t goed met je boek?
  groetjes Hilly

 9. Wat leuk om zo veel verschillende textiekaarten te zien.
  Wordt een verrassende week met al die kaarten.

 10. Jeugdsentiment! Op de kaart met dracht uit Huizen staat een kinderpostzegel afgebeeld. Met die serie ben ik in 1960 nog langs de deuren geweest om ze te verkopen!

 11. @Hilly, het begin is gemaakt waar ik ook tevreden over ben. Op de wijze zoals ik nu bezig ben, ga ik verder. Het is wel heel veel werk. Alles moet ook kloppen wat ik schrijf.

  @Piets, een vakantieweekje!:-)

  @Mieke S, enig, dan moet je het verhaal van Sytske Wille lezen dat ik vandaag heb toegevoegd bij de log die over Kertsmis gaat. Kijk voor de link in de nieuwe log van vandaag.

  @Marijna, de prachtige textielkaart uit Denemarken van jou ligt ook klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *