Viltcursus

Al jaren wilde ik graag kennismaken met de techniek vilten. Het kwam er niet van totdat LeonieS mij begin oktober 2011 belde met de vraag of ik het leuk zou vinden om mee naar de viltcursus te gaan. Een basiscursus wel te verstaan, onder leiding van Leo Coppus in het Kunstencentrum. In acht lessen maakte ik in de maanden oktober en november 2011 een aantal proeflapjes, veel meer dan dat is het niet hoor. Kijk met me mee.


De eerst les bestond uit het maken van deze witte ‘kanten’ shawl. Uiteindelijk is het meer een ‘gatenkaas’ shawl geworden die toch lekker warm is. Voor deze shawl is merino- en lontwol gebruikt. Het zoeken naar de juiste verhouding is de kunst, en dat moet ik nog echt leren.


Een vierkant paneel dat bestaat uit de combinatie naaldvilt en merinowol. Eerst is de basis gelegd met merinowol, daaroverheen het patroon (Turks motief) van naaldvilt. Een deken van diverse panelen aan elkaar genaaid lijkt me wel iets, en wat een warmte zal de deken geven.Een zijden shawl is als basis gebruikt. Hierop is aan beide kanten gevilt met merinowol.


Een ‘spinnenweb’ van draden vermengd met merinowol. Jammer, maar dit heeft niet mijn belangstelling.


Drie losse lappen werden als eerste gevilt, daarna moesten deze met elkaar verbonden worden. Ik wilde er graag een tulpenveld van maken. Zoals je weet is de tulp mijn lievelingsbloem. Op verschillende plaatsen knipte ik een gestileerde tulp uit en plaatste deze elders. Door iets te enthousiast te vilten zijn een aantal tulpen uit hun model gegaan. Een goede leeroefening voor de volgende keer.


Hier is een ballon als ondergrond gebruikt. Daaromheen werd het naaldvilt passend gemaakt. Vervolgens de nodige wol eromheen en vilten. Hoe het kan, is niet duidelijk, maar het is een pluizige bol geworden. Te weinig wol gebruikt? Te hard gevilt? In ieder geval een mislukt object, als je al over een object kunt spreken.


De laatste les werd een poging gedaan om een gevilte schaal voor elkaar te krijgen. Op een omgekeerde schaal werd de nodige wol, al dan niet met toevoegingen van ander materiaal, gelegd. Daarna vilten. Om de schaal stevigheid te bieden is na het vilten het geheel gedompeld in een oplossing van beenderlijm (te koop bij de betere schilderswinkel) en weer in model gebracht om de schaal. Verder rustig laten drogen.

De eerste beginselen heb ik geleerd in de acht lessen, maar goed en mooi vilten leer je door veel te oefenen en uit te proberen. Gisteren had ik een viltdag met twee vriendinnen en hebben we ieder twee shawls gevilt die de volgende keer aan bod komen.

20 gedachten over “Viltcursus

 1. Wat een mooie resultaten!
  Ik snap niet dat je die groenblauwe “appel” een mislukt objekt noemt. Voldeed hij niet aan de normen van de opdracht? Was het pluizige niet de bedoeling? Ik vind het een geweldige appel!

 2. Berthi, en jij noemt dat simpele proeflapjes……………… Het zijn toch allemaal leuke lapjes en objecten? Leg ze in de kast, wacht een jaartje en als je ze weer ziet dan denk je “hoe is het mogelijk dat ik bij mijn eerste pogingen om te vilten al zulke leuke dingen heb gemaakt”! De groenblauwe “appel” is niet helemaal mijn ding, maar laat me wel zien dat je blijkbaar al snel als beginnende viltster een dergelijk opbject kunt maken. Ik droom van grijswitte vilten “stenen”……. Ooit, als er een cursus bij mij in de buurt is!
  Ik ben nieuwsgierig naar je 2 meest recente creaties.

 3. Hej Berthi, het zijn stuk voor stuk prachtige werkjes. Die schaal zou ik hier ook wel op tafel willen.
  Fijn weekend, groetjes

 4. Hallo Berthi Ik vind jou viltwerkjes toch heel leuk.En mijn handen beginnen te kriebelen als ik ze zie.Die “”bal””is toch enig .Het leukste lijkt mij toch om iets zinnigs te maken ,zoals een sjaal.Daar ben ik dan ook benieuwd naar.
  Zag je ook de reportage van de kon.familie in Oman?Wat eenmooie kleurige textielvoorbeelden met borduursels e.d. waren daar te zien.
  Ik heb ervan genoten. Dout.

 5. Ben je wel moet de goede insteek aan een beginnerscursus begonnen? Gezien het commentaar dat je bij ieder stuk geeft ben ik bang dat je verwachtingen te hoog gespannen waren. Alle begin is moeilijk en het verstandigste is, om de technische info gewoon op je af te laten komen, het uit te proberen, te zien wat het wordt, te leren van het resultaat en dat vooral niet als mislukking te beschouwen! En als je dan leest wat hier al geschreven is, mag je daar echt blij mee zijn!
  Mijn favorieten: het spinnenweb vind ik heel mooi wat kleur betreft en de bal zou ik zó hier op tafel neerzetten.

 6. @Saskia, hij moet inderdaad niet zoveel pluizen. De foto is misschien mooier dan de werkelijkheid!:-) Op de bol zie je heel veel kleine blauwe pluisjes afkomstig van de naaldvilt. Dat is niet de bedoeling. Leo had dit niet eerder gezien en had er ook geen verklaring voor. De ballon zit er nog in, maar op een gegeven moment gaat die eruit, en dan… zakt de ‘appel’ wellicht als een plumppudding in elkaar?:-) Zelf heb ik het idee dat ik te weinig merinowol heb gebruikt. Om er achter te komen zou ik deze opdracht nog eens moeten uitvoeren. Maar voorlopig heb ik daar geen tijd voor!

  @Tineke, voor mij zijn het echt proeflapjes; voorbeeldlapjes als het ware zoals een een merk- en stoplap voorbeeldlappen zijn voor het echte werk!

  Van twee shawls op één dag vilten (als je dat niet gewend bent) houd je wel spierpijn in je bovenarmen over!:-)

  @Dorothé, vilten is heel ontspannend, net als vele andere handwerktechnieken. Ook heel gezellig om samen met een paar vriendinnen te doen. Tussendoor bijpraten en dan ook nog creatief bezig zijn. Wat je nog meer!

  @Willy, over de witte schaal ben ik zelf het meest tevreden. Zowel de vorm als de kleur zijn achteraf goed gekozen. Het eindresultaat is geworden zoals ik voor ogen had.

  @Dout Ruygh, proeflapjes zijn goed om verschillende mogelijkheden van vilten uit te proberen, maar het liefste maak ik ook iets dat je kunt gebruiken zoals een shawl. Daarbij kom nog eens dat ik een echte shawl mens ben. Ik heb al diverse keren een logje geschreven over shawls, bijvoorbeeld deze:

  http://berthi.textile-collection.nl/2011/07/15/batikfabriek-in-matale-sri-lanka/

  http://berthi.textile-collection.nl/2007/03/24/nog_een_gebreid/

  http://berthi.textile-collection.nl/2006/08/26/gebreide_kanten/

  http://berthi.textile-collection.nl/2007/03/20/pracht_en_kraal/

  http://berthi.textile-collection.nl/2009/04/03/het-einde-van-o/

 7. @Mieke S, ik leg de lat voor mijzelf altijd erg hoog, misschien soms wel te hoog, want het gaat tenslotte om een beginnerscursus. Ik vond het vilten enig om te doen, en het kan niet meteen perfect zijn, en wat is perfect? Zoals ik in de laatste zin ook schrijf leer je goed en mooi vilten door het veel te doen en uit te proberen.

  Doordat ik de lat zo hoog leg, duurt het ook zo lang voordat het merklappenboek klaar is. Ik moet voor mezelf het idee hebben dat er alles aan gedaan is om alle informatie bij elkaar te verzamelen, maar nu is het moment gekomen dat dit punt bereikt is. Vandaar dat het boek dit jaar af moet zijn!

 8. Berthi : ik vind dat je heel mooie resultaten laat zien van je beginnerscursus !

 9. Leuk om te zien dat je ook met vilten bent begonnen.
  Door het vilten te doen kom je tot de ontdekking dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is. Het heeft toch een leuke serie foto’s opgeleverd, waar wij met plezier naar gekeken hebben.

 10. Leuk dat vilt en als je nog wat inspiratie wilt opdoen, er is vanaf aanstaande zondag een grote vilttentoonstelling in het kruithuis in den Bosch.

 11. Wat leuk dat je bent gaan vilten, en ik vind het heel mooi. De kleur van de blauw/groene vaas vind ik prachtig. Mijn ervaringen met vilten zijn vaak dat het niet wordt wat je wilt, daarom leer ik steeds meer om te laten gebeuren wat er gebeurt, door techniek kun je veel sturen, maar laat je ook verrassen door wat juist die wol wilt!!

 12. Hallo, ben zelf ook bezig het vilt te ontdekken. Vind je blauw/groene bol prachtig !!! Zo zie je maar smaken verschillen. De schaal vind ik ook erg mooi. Wil zelf graag leren zo’n objecten te maken.
  Groetjes Corneliaz

 13. Inderdaad; dat ronde project om die ballon heen, vind ik ook heel mooi en die schaal ook. Kortom alles is toch goed gelukt in mijn ogen.
  Ik zit ook op een cursus vilten en niet alles “lukt”, maar heb er wel veel plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *