Textielpost – Noord-Frankrijk


MarleenM: ‘Hierbij enkele Noord-Franse mooi uitgedoste reuzen. Meer uitleg krijg je via de mail.’

Marleen heeft zoveel over de reuzen te vertellen zodat deze hoeveelheid tekst niet op de ansichtkaart past. Vandaar dat ik van haar een e-mail ontving met het volgende boeiende verhaal:
‘Eindelijk wat tijd om over “onze” reuzen te schrijven. Dit kan niet allemaal op de beloofde postkaart, vandaar dit attachment. België, Noord-Frankrijk en Spanje hebben nog een reuzentraditie die soms honderden jaren oud is. Zo dateert het Ros Beiaard (Dendermonde) al uit de late 15e eeuw. Meestal stellen ze een persoon voor uit de plaatselijke gemeenschap, zoals een historisch belangrijk personage of een populair dorpsfiguur. Maar soms zijn ze een dier, zoals Cieper, de grote kater die meeloopt in de kattenstoet van Ieper. Reuzen zijn uiteraard groot. De grootste van België is Jan Turpijn II van Nieuwpoort. Hij is 10.40 meter en weegt 750 kg. Hij wordt meegedragen door 24 dragers. Hiervoor wordt in de romp van de reus een draagstructuur gemonteerd. Maar er bestaan er ook die niet veel groter zijn dan een mens. De kleren worden uiteraard op maat gemaakt. Ze zijn aangepast aan de kleuren van het schild van de gemeente of aan zijn identiteit. De levensloop van reuzen is gelijklopend met die van mensen. Zo wordt de geboorte van een nieuwe reus gevierd. Dat kan met een stoet waarin de nieuwkomer wordt voorgesteld en waarin andere reuzen mee opstappen. Er wordt op het gemeentehuis aangifte gedaan van de geboorte en er kan een geboorteakte worden opgesteld waarbij peter en meter plechtig beloven voor hun petekind te zullen zorgen. Reuzen kunnen ook huwen en kinderen krijgen. Ze zijn aanwezig op tal van feestelijkheden en stappen mee in stoeten. Alhoewel… Ze worden begeleid door een fanfare of trommels en bij dit ritme kunnen ze het niet laten te dansen of te huppelen, rond elkaar of rond hun as. Het spreekt voor zich dat dit van de dragers heel wat kunde en behendigheid vraagt. Soms gaan reuzen ook op reis. Ze zijn immers dikwijls ambassadeurs van hun stad en nemen in die functie deel aan evenementen in binnen- en buitenland. Het dorp waar ik woon is twee reuzen rijk waarvan jammer genoeg geen postkaarten bestaan. Je kan beiden in hun volle glorie zien op de site van Breughelgroep Nieuwkerke onder “REUZEN”. Vader Breughel, een volksmens met een pint in de hand is gekleed zoals de leden van de harmonie, die hem ook in het leven riepen, en Jacques de la Douve, een historisch figuur, die in 1408 heer van Nieuwkerke was. Hij is gekleed als een heer uit zijn tijd. In zijn kleren zijn de kleuren en het schild van Nieuwkerke verwerkt. Hij was ook hoofd van het magistraat van Belle (Bailleul). Hiermee zijn we meteen in het noorden van Frankrijk. Beiden gaan er trouwens geregeld op bezoek. Want er zijn ook heel wat reuzen over de grens, allemaal om het mooist uitgedost. Het kaartje dat ik je stuur getuigt hiervan. De kleine ruiten vooraan in de rok zijn kijkgaten voor de dragers. Ga ook maar eens kijken bij Les Géants du Nord.’

Prachtige textielkaart met een mooi verhaal. Nu ik dit lees, moet ik ineens denken aan de reus Valuas en zijn vrouw Guntrud van Venlo.

11 gedachten over “Textielpost – Noord-Frankrijk

 1. Voor ons is er maar 1 Reuzin in Venlo en wel op Textielgebied !!

 2. Schitterend verhaal!
  Wat hebben we toch een rijke culturele historie.
  Berthi, er schiet jou een Venloose reus te binnen. Ik moest direct denken aan Maastricht. Ook daar hebben ze iets met reuzen. Kijk maar hier:
  http://www.gigantius.nl

 3. Wat bijzonder, deze kaart en verhaal, had nog nooit van de reuzen gehoord! Boeiend om zo een stuk rijke traditie en historie te ontdekken! Ik ken alleen die reus, die in Antwerpen staat, Lange Wapper. Hij valt misschien ook wel onder deze traditie…!

 4. Heel interessant om door de textielpost informatie te krijgen over de ‘reuzentraditie ‘ !

 5. Leuk al die tradities.
  Hier om de 2 jaar reuzenstoet.En ja die van Nieuwpoort is de grootste,prachtig.

 6. Door de textielpost leer je ook veel over tradities die in de wereld in ere worden gehouden. De textielkaart is erg mooi om te zien. Om een dergelijke optocht te houden vergt het nog al wat voorbereiding. Op de meeste plaatsen is de max. doorrijhoogte 4 meter of minder.

 7. Dat is vast echt iets zuidelijks… wij boven de rivieren hebben geen reuzen. Misschien zijn we te nuchter? Maar je collectie textielpost is wel al reusachtig groot… Helaas heb ik nog niks bijgedragen,, hoewel ik altijd min of meer op zoek ben…

 8. Sorry voor mn korte reactie van hierboven. Dat was dus wat je noemt spontaan….Heb het nog even nagekeken en ja hoor reuzen,maar…niet zó aardig deze beide heren: het waren boeven, rovers zelfs! Misschien willen we het daarom liever niet weten? Grapje hoor….Kijk maar even: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ellert_en_Brammert

 9. Marleen zet een mooie traditie van onze streek in het daglicht, zo heb ik ook nog iets bijgeleerd. Mag ik aanvullen met nog een reus : Cyrus uit Poperinge: 5, 90 m en 120 kg, die gaat soms bij zijn Noord-Franse vrienden op bezoek!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *