Textielpost – Wenen


Christien Sleeboom: ‘Een groet uit Wenen. Ik ben hier voor een nascholingscursus en in de pauze naar het Kunsthistorisches Museum gegaan. In de hal heb ik de schilderingen van Klimt bewonderd. Veel van Bruegel. Ook prachtige Dürer, en toen opeens dit schilderij. Mijn moeder gebruikt de Holbeinsteek voor slabbetjes zodat ze ook aan de achterkant mooi zijn. Het kenmerk van een goede borduurster volgens haar!’

Afbeelding: Jane Seymour, koningin van Engeland 1536-1537. Geschilderd door Hans Holbein 1497-1543.

Tijdens de afgelopen herfstvakantie in 2011 was Christien een midweek in Domburg. ‘0% Zon, 100% regen voorspeld en we hadden niets dan zon én prachtige luchten. … Daarna reden we door naar het Bevelandmuseum in Goes, naar de expositie “Kantje boord”, van de kantkring de Ortolaan. Mooie dingen gezien. Ik heb weer wat bijgeleerd over soorten kant en er waren twee dames aan het klossen. Volgens mijn moeder (die het op haar 75e nog heeft geleerd) was het héél fijn wat ze deden. Op de eerste verdieping was een merklappenexpositie van Tilly Jepsen-Flohil. Er waren veel herdenkingslappen, maar ook themalappen over Jip & Janneke, de poezen en bomen. Prachtige lappen! We eindigden op de zolderverdieping over de klederdracht “Op z’n boers” gaan, het Zeeuws meisje in protestantse dracht van Zuid-Beveland (Goes). Het was een heerlijke dag en heerlijke (mid)week. Als ik kon schilderen zou ik die waanzinnige blauwe luchten met wolken vastleggen. Ik heb ze nu gefotografeerd’, schrijft Christien.

7 gedachten over “Textielpost – Wenen

 1. Leuk om te lezen, hoe Christien het in Zeeland heeft gehad! Het Museum in Goes is echt de moeite waard! Veel leuke en interessante exposities! Binnenkort ga ik naar Boerenbling, ook zo bijzonder…! Prachtige kaart van Holbein, geweldig die kleding! Groetjes van Lupineke

 2. Aan de hand van o.a. de schilderijen van Holbein werden vroeger de kostuumgeschiedenislessen gegeven.

  Het weer van afgelopen herfst was om nooit te vergeten!

 3. Als ik het schilderij van Jane Seymour zie denk ik altijd aan het patroon wat ik getekend heb. Na het overlijden van de moeder van een vriendin moest het huis leeg. Het veilinghuis was alles van waarde op komen halen om te verkopen.
  Het schilderij (plaat) van Jane Seymour hing nog eenzaam aan de wand en ik mocht het meenemen.
  Holbein heeft de manchetten zo duidelijk geschilderd dat ik met het schilderij in de linkerhand en de muis in de rechter het patroon kon tekenen om te borduren.
  Na een paar maanden keek ik wat oude Ariadnes door en tot mijn grote verbazing stond het patroon in nr. 281 van mei 1970.
  Al mijn werk was niet nodig geweest, maar was goed voor de muisvaardogheid. Elk lijntje moet je wel zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *