TruienprojectOp 22 november 2011 schreef Frouke een bericht met daarin de vraag of er breisters waren die een trui zouden willen breien voor een kind in het plaatsje Bódvalenke. Het ging om 76 truien en het was de bedoeling om die in december 2011 of januari 2012 naar de kinderen in Bódvalenke te brengen. Kort dag, maar het is gelukt. De truien zijn op de juiste plek terechtgekomen en Frouke schrijft een kort verslagje over de truienreis die Eddy maakte:

‘Hij reed vanuit Nederland in twee dagen naar Bódvalenke. Het laatste en slechtste stuk in het donker en in de sneeuw. Maar goed, donderdagavond om zes uur was hij er dan. Malvina, de maatschappelijk werkster had voor hem en Eszter gekookt, de auto en de aanhanger werden met hulp uitgepakt, alle dozen met truien in het kantoortje. ’s Avonds een goed gesprek met Eszter over de huidige problemen in Hongarije, waarbij Eszter vertelde dat ze nu weer een beetje trots begint te worden Hongaarse te zijn. Ze schaamde zich tot dusver! De protesten geven moed en hoop… Wij hopen met ze mee. De volgende ochtend kwamen de moeders met de kleintjes, de andere kinderen waren grotendeels naar school. Druk en vol werd het in het kantoortje en de meeste kinderen kregen hun trui direct aan. Sommige zijn wat aan de grote kant, een enkeling wat krap (niet meer dan één of twee hoor…). Te groot is niet erg, daar kunnen ze nog in groeien. De krappe kunnen waarschijnlijk nog onderling geruild worden. Dat is ook met Eszter afgesproken. Dat is natuurlijk het probleem als je niet de exacte maten van alle kinderen individueel hebt. Over het algemeen is het gewoon geweldig en aan de hier bijgesloten foto’s kun je dat ook wel zien, het was echt een feestochtend! Eddy had weinig tijd, hij moest nog vijf uur rijden naar ons eigen huis, vertrok ’s middags om een uur of twee weer, want hij had daar ook weer verplichtingen, dus een aantal kinderen heeft hij niet kunnen fotograferen, vooral de oudsten, op één meisje na. Maar Eszter heeft me beloofd nog foto’s te zullen sturen. Van alle truien een foto kan ik nog steeds niet garanderen, maar ik hoop dat iedereen van me aan wil nemen dat de actie zeer geslaagd is, dankzij de inzet van zo veel breisters! Ik stuur hierbij dus een kleine selectie om een idee te geven van de blije koppies en de eens even niet treurig ogende mama’s. De breisters zal ik één dezer dagen allemaal een grotere selectie van Eddy z’n foto’s sturen, voor wie haar trui herkent extra leuk, voor de anderen hoop ik toch ook.
Misschien fijn om te weten: door m’n actie hebben we contact kunnen leggen met Stichting De Poorters van Naarden, die al járen bezig zijn met hulptransporten naar dit soort arme dorpen in Hongarije en niet alleen met “consumptiegoederen”, maar ook met zaken die structureel verandering brengen. Door ons contact en onze verhalen staat Bódvalenke nu ook op hun lijst! Dat betekent dat Eddy inmiddels voor veertig gezinnen ook pakketten met groentezaden meegenomen heeft, bekostigd door Stichting De poorters van Naarden. Dit zijn speciale pakketten (van Mercyseeds) waarin alles zit waar een gezin een jaar lang groenten van kan eten. Helemaal gericht op dit deel van Europa, met aanwijzingen in de taal van het betreffende land (van Polen tot en met Bulgarije), een zaaikalender en… het zijn zaden die voor export gebruikt mogen worden (dat mag maar zo niet met elk zakje uit de winkel) en zelf weer gewonnen mogen worden (ook dat is niet met elk zaad toegestaan) om opnieuw te zaaien. Dit soort dingen heeft het voor mij extra de moeite waard gemaakt om zo’n spontane actie te ondernemen. Het balletje rolt!
Lieve groet en nogmaals heel grote dank voor het ingaan op m’n uitdaging! Frouke.’17 gedachten over “Truienproject

 1. Er was al een mail binnengekomen van Frouke met leuke foto’s.
  Het was kort dag inderdaad, maar het is gelukt.

  Ook hulde aan Frouke die dit aangezwengeld heeft, en “ons” aan het breien zette.

 2. Ha, toevallig, op mijn log vandaag precies hetzelfde verhaal!! Wat hebben we dat goed gedaan he, met z’n allen!! Hulde aan Frouke! Lieve groet Lupineke

 3. Petje af voor Frouke, die dit hele project op zich heeft genomen! Geweldig dat er zulke mensen zijn die zich het lot van anderen aantrekken en zo ook een goed voorbeeld zijn voor anderen!
  groetjes,

 4. Geweldig dat het gelukt is. Frouke bedankt voor het organiseren.
  Berthi bedankt voor het vermelden in november en nu.
  Groetjes Willy

 5. Dank Berthi voor het zó mooi plaatsen! En nogmaals een keer in het openbaar (want privé deed ik dat natuurlijk allang) dank aan alle meewerkende, meelevende , meedenkende breisters! Het was voor mij een verrassende ervaring!

 6. Misschien is het ook iets om schoenen te sturen. Het jongetje op de laatste foto heeft wel schoenen aan, maar twee verschillende.
  groeten Ria

 7. Fantastisch, het initiatief en de mensen die zo snel en mooi gebreid hebben. Het zijn roerende foto’s, de kinderen kunnen er de winter mee door.

 8. Ik begrijp dat er nu allerlei mensen zó betrokken raken dat er nieuwe ideeën komen bovenborrelen (zoals van de schoenen van Ria)…Geweldig! Maar…. mijn actie is bepaald geen voorbeeld van hoe het zou moeten. Het was een hoogst peroonlijke reactie van mij op ons bezoek aan Bódvalenke en ons contact met de kinderen daar en daarnaast bedoeld om weer eens de aandacht te vestigen op dit soort situaties in “ons”Europa. Nu zou het goed zijn om het balletje dat is gaan rollen in goede banen te laten rollen, niet opnieuw het wiel te gaan uitvinden,maar aan te sluiten bij al lopende initiatieven en organisaties (want denk niet dat Bódvalenke het enige zo arme dorp in Hongarije is!) , zoals bv. die Poorters van Naarden. Het is beslist de moeite waard eens op hun site te kijken!
  De Poorters hebben bv. ook een breigroep en andere breigroepen kunnen ook contact met hen opnemen. Zo’n organisatie weet dan heel goed waar zaken heen moeten en welke zaken dat zouden moeten zijn. In het ene dorp zijn schoenen nodig, in het andere misschien beddegoed of schoolmeubels , je kunt het zo gek niet bedenken. De Poorters krijgen via contactpersonen informatie over schrijnende toestanden en reageren op gerichte verzoeken van bv. burgemeesters, maatschappelijk werkers, ziekenhuizen, scholen ter plekke enzovoort. Zó kan er efficiënt en toch heel gericht en concreet gewerkt worden.
  Heb je dus een plan of idee, neem contact met ze op of meld je bij mij (pincegaleria.nagypall@gmail.com), zodat ik je eventueel kan doorverwijzen. Goed overleg is heel belangrijk!

 9. Ik heb zelf niet mee gebreid, maar de actie van Frouke wel gevolgd. Wat ontzettend leuk om te zien dat het op de plaats van bestemming is aangekomen.
  Prachtig initiatief !!

 10. wat ’n prachtige plaatjes! .. en wat heerlijk die blije gezichtjes, een compliment voor het geweldige initiatief!
  groetjes, Petra

 11. Wat zal Frouke zitten stralen bij het zien van al deze mooie kindertjes, op de foto met hun nieuwe trui aan.
  Met deze eenmalige actie heb je goed de aandacht gevestigd op de hulporganisaties die met deze hulp bezig zijn.
  Op deze manier kun je altijd wel wat breien en krijgt het een goede bestemming.

 12. wat een mooie truien en blije gezichten. ooit was ik in zo’n zigeunerdorp in hongarije en kan mij goed voorstellen hoe groot de armoede daar is …

 13. Frouke, je hebt een groot project op een korte termijn groots neergezet! Klasse! Maar vooral hulde aan alle breisters, zonder hen was dit nooit gelukt! Namens mij ook hiervoor heel veel dank! Jullie hebben deze kinderen een prachtig begin gegeven van het nieuwe jaar. Natuurlijk ook heel veel dank aan Eddy, die de lange tocht, ook nog eens door de sneeuw, naar Bódvalenke maakte. Ook dank voor de mooie foto’s!

  Heel fijn dat Stichting De Poorters van Naarden de hulpverlening voortzetten! Frouke, het balletje rolt, en gaat verder! Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *