XXSmall in het Gemeentemuseum Den Haag

Het was weer zover. Winterdag 2012 voor de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht stond op de agenda. Gisteren vertrok ik in alle vroegte met de trein naar Den Haag, en wel naar het Gemeentemuseum. De dag stond in het teken van de expositie Mode ? Kunst: een affaire. Het laatste weekend dat deze tentoonstelling te zien was. Na een viertal lezingen en de lunch werd het de hoogste tijd om de ingerichte zalen met al het moois te gaan bekijken. Een terugblik op deze fraaie tentoonstelling volgt later, want er was meer te zien in het museum. Tot en met 25 maart 2012 kun je pronkpoppen en -poppenhuizen bewonderen op de tentoonstelling XXSmall. Hier wil ik je een foto-impressie van laten zien. In het Gemeentemuseum Den Haag mag je zonder flits fotograferen, maar dat valt niet altijd mee in de vaak donkere ruimtes.


Een kamer uit het Burgerweeshuis van Amsterdam (1932) met vier weesmeisjes. Het was een eerste prijs bij een loterij ten bate van het weeshuis. Waarschijnlijk is deze kamer in het weeshuis zelf gemaakt.


Het breiwerkje binnen handbereik, want stilzitten en niets doen…
Een kist met 31 popjes in de kleding van verschillende kloosterorden. Zuidelijke Nederlanden?, 18e eeuw. Hoofden en handen zijn van was.


Een linnenkabinet uit de kraamkamer, notenhout, circa 1745. Hoogte 19 cm, breedte 13 cm, diepte 5 cm.


Set van poppenlijfjes, schoenen, onderkleding, rijglijfjes, schoen- en kledingpatronen uit de voormalige collectie Cruys Voorbergh. Amsterdam, circa 1675/1700.Miniatuuruitzet door Marijtje Ruiter (1836-1854), bestaande uit onderkleding, katoenen japonnen, jakjes en rokken, gebreide mouwen en kousen, mutsen en omslagdoeken, lappendekentjes, lakens en slopen geborduurd met de initialen MR. Venhuizen, circa 1850.


Detail uit het vijf vertrekken bestaande poppenhuis dat volgens overlevering ingericht is door Maria Theresia Catherina de Vogel van Aalst (1789-1866). Het in rood geborduurde monogram DV in enkele linnen slopen, servetten en hemden, bevestigt in ieder geval de herkomst uit familie De Vogel.

Op de zolder hangt het gemerkte linnengoed te drogen op grijs geverfde kleerstokken. Verder treffen we op zolder de eikenhouten bakmangel aan, strijkplank en linnenpers, kleerbakjes en een zwart schrijfbord om de was op te schrijven die naar de wasserij was.

Dit bijzondere poppenhuis bevindt zich in privébezit bij de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaresse.


Detail uit de Hindelooper Kamer, circa 1875-1900. De kamer is in de traditionele kleuren en motieven beschilderd en ingericht met ook weer beschilderde Hindelooper meubels, zoals knopstoelen, een kaptafel, een wieg op vlondertje en een prikslede.


De Staphorster kamer uit het miniatuurhuis van Daan Hensens, Amsterdam, 1990-2011. ‘Mijn miniatuurhuis als geheel geeft natuurlijk niet een reëel beeld van het verleden. Het is een romantische impressie van een tijd die voorbij is, maar die in vele gebruiksvoorwerpen nog onder ons is. Voorwerpen die in alle eenvoud mooi zijn, een ambachtelijke uitstraling hebben en in gebruik ook nog zeer praktisch waren. Het is mijn streven geweest dit alles vorm te geven en op deze manier dat verleden ook nog een beetje vast te houden’, aldus Daan Hensens. Vanaf april 2012 zal het miniatuurhuis worden opgesteld in het Hannemahuis te Harlingen.


Op het briefje met het kleurrijke plaatje staat te lezen:

‘Aan mijn lieve Tante.
Wat ik geven kan is weinig
Lieve Tante maar ’t is goed
Want mijn hartje neemt er deel aan
En dat is zo’t weezen moet

’t Blijde feest van uw verjaren
Keere nog recht dikwijls weer
Het zij steeds een dag van vreugde
Ja een feestdag ieder keer’

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Jet Pijzel–Dommisse en Madelief Hohé (W Books € 27,95). Ook verschijnt de uitgave Nederlandse zilveren miniaturen uit de 17e en 18e eeuw door John Endlich (W books € 29,95). Thé Tjong King en Anna Woltz illustreerden en schreven het spannende kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis voor kinderen vanaf 4 jaar (Uitgeverij Leopold € 13,95).

27 gedachten over “XXSmall in het Gemeentemuseum Den Haag

 1. Wat een schitterende expositie hé, ik was er vrijdag met Donna, zij heeft zo genoten van de poppenhuizen en de grootste verassing was dat het hondje uit haar boek…(dat ik al eerder voor haar Sint had gekocht) er was met strik in zijn staart. Wij hebben een heerlijke middag gehad in een fantastisch museum!

 2. @Betty, helemaal met je eens! Absoluut een aanrader. Ik denk dat je niet snel weer de kans krijgt om zoveel pronkpoppen en -poppenhuizen bij elkaar te zien.

  Gezellig dat je samen met Donna naar Den Haag bent geweest.

 3. Wat een bijzondere tentoonstelling. Ik had het al gelezen, maar daar bleef het bij. Door jouw prachtige foto’s komt alles tot leven. Zoiets moois mag je eigenlijk niet missen. Vandaag dus even een vriendin bellen en dan gaan we zo vlug mogelijk richting Den Haag.

 4. Het lijkt me een boeiende tentoonstelling met veel aspecten.
  Die 31 nonnetjes bijvoorbeeld. Daar is toch iemand geweest, die al die kloosters heeft bezocht en hun dracht heeft bestudeerd. Een prachtige manier om het voor het nageslacht vast te leggen. (Al maakt de keuze voor was als materiaal de boel wel kwetsbaar natuurlijk.)

 5. Een boeiend verslag van wat me een heel mooie tentoonstelling lijkt.

 6. bedankt dat je ons liet meegenieten van deze byzondere
  tentoonstelling. Hannie.

 7. Wat een bijzondere en mooie tentoonstelling, heerlijk om op al die foto’s te snuffelen en alle details goed te bekijken! Heel bijzonder vind ik al dat linnengoed, met al die ongelofelijke kleine details…!

 8. Wat zul je weer genoten hebben. Niet alleen van de mooie poppenhuizen maar ook van de mode loves kunst (die heb ik ook gezien).
  Ik ben benieuwd naar jouw keuze van kledingstukken die je hier gaat laten zien.

 9. En dan was het nog eens reuze gezellig ook. Allemaal enthousiaste dames en hier en daar een minstens zo enthousiaste heer die elkaar wezen op al dat moois. Jammer dat we in tijdnood raakten om toch vooral niets te missen. Maar voor de poppenhuizen ga ik nog eens terug om alles op m’n gemak te bekijken.
  Groetjes,
  Anneke SK

 10. Je hebt ons dit weekend wel weer verwend met al je mailtjes.
  En ik ga in April vast even naar het Hannemahuis om o a het staphorster poppenhuis te bekijken! Dank Berthi.

 11. Eindelijk heb ik je gevonden, Berthi. Je reageert al een tijdje op mijn blog en ik ben ook wel eens bij jou op bezoek geweest, maar ik wist niet meer waar ik je kon vinden. Tot ik gisteren het mailtje over de truien binnenkreeg en dacht dat ik je wel op die manier kon vinden. Was ook niet makkelijk, maar ik herkende een trui en wie hem gekocht (in dit geval) had en zo kwam ik eindelijk weer bij jou terecht. Tjonge, ik kan wel speurneus worden…
  Nu moet ik alleen nog iets verzinnen om je niet weer uit het oog te verliezen; want jouw blog doet het niet in mijn systeem van dagelijkse berichtjes lezen. Nou ik blader nog even terug op je blog, want ik heb heel wat gemist (dat weet ik zeker). Groet.

 12. Hallo Berthi, Mooie foto’s heb je weer gemaakt. Samen met mijn vriendin heb ik in december een bezoek gebracht aan XXSmall en aan Mode ♥ Kunst: Een Affaire. Die laatste tentoonstelling is helaas afgelopen. Wij kwamen ogen en tijd tekort. Er is altijd veel te zien in het Haags Gemeentemuseum, maar samen met de tentoonstelling “Parijs” waren dit wel toppers! Dank je voor de foto’s van de Hindelooper poppenhuizen, dat zijn mij favorieten.

 13. Wat je laat zien vind ik al enig, wat een mooie en interessante tentoonstelling moet dat zijn. Dank je weer voor dit mooie verslag.
  Groetjes

 14. @Wijni, doen! Je zult genieten van al het moois!

  @Saskia, dat de popjes zo keurig in een kistje zitten opgeborgen, heeft ook wel iets. Zou dit terug te leiden zijn naar het feit dat de nonnen min of meer opgesloten zaten in het klooster?

  @Mien B, het is bijzonder om zoveel pronkpoppen en -poppenhuizen bij elkaar te zien.

  @Hannie, graag gedaan!

  @Lupineke, zo mooi al het linnengoed, zo fijntjes en schitterend geborduurd!

  @Mieke S, het mooiste kledingstuk op de tentoonstelling mode loves kunst is absoluut het jasje van Alexander Mcqueen:

  http://berthi.textile-collection.nl/2011/09/22/mode-%e2%99%a5-kunst-een-affaire/

  @Anneke SK, gezelligheid mag niet ontbreken zoals het bijpraten met elkaar. Tijd, heel veel tijd kwamen we tekort!

  @Dout Ruygh, dat is lekker dichtbij voor je!

  @Wieke van Keulen, leuk om een reactie van je te lezen. Woensdag komt er op mijn blog een verslag over de truienactie, met foto’s!

  @Elza, op de fiets met een heerlijk lentezonnetje!

  @Tineke, jij hebt ook een prachtige fotoserie op je blog staan!

  @Wilma, graag gedaan!

  @Willy, de poppenhuizen geven ons een inkijkje in het leven van mensen uit een bepaalde periode. Heel boeiend!

 15. even geprobeerd bij Tineke te reageren…weet niet of het gelukt is.
  Heb je ook die Akertjes aan de kanten kraagjes gezien
  ?? net als aan de knottedoek !!
  Nu moet ik toch eigenlijk weer naar den Haag om dat even te zien….aan de knottedoek is het al zo’n kunst om dat goed te krijgen laat staan op poppenhuis formaat.
  LEUK !!!

 16. @berthi….laat ik dat nou NIET met je eens zijn. Mijn favoriet was de rode jurk met applicatie en borduurwerk geïnspireerd door Klimt van John Galliano.

 17. @Mieke S, O, maar dat is ook een schitterende jurk. Ik heb er een foto van gemaakt!:-) Ik moet wel nog kijken of deze goed genoeg is om te plaatsen.

 18. @Licia Huizer, gemist! Er was gewoon té weinig tijd om alles uitvoerig te bewonderen. Eigenlijk moet ik nog een keertje naar Den Haag.

 19. Wat grappig, terwijl jij in het gemeentemuseum was, zat ik in den Haag met de souvenirgroep de catalogus te bekijken, twee van onze ‘pronkvrouwen’ waren er al eerder geweest, er is een serie lezingen die zij volgen. Ook deze beide dames waren zeer enthousiast en ik ga er binnenkort ook naar toe. Dank voor het leuke en leerzame verslag

 20. Dank je wel voor de fantastische fotoreportatie v/h Gemeentemuseum. Heb het allemaal in de catalogus gestopt want die is ook de moeite waard. Nu ga ik met de woordvertificatie in de weer. groetjes anneke.

 21. @lheurebleue, zeker doen!

  @Marcella, die serie lezingen had ik ook best graag willen volgen als ik in de buurt woonde!

  Na het bezoek aan deze tentoonstelling zul jij ook enthousiast terugkomen!

  @Anneke Landeweer, het gaat je goed af met de woordverificatie! Leuk dat je het uitgeprint hebt en bij de catalogus hebt gedaan.

  @José, ik zie je binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *