Exposities en activiteiten


Arne Nerjordet uit Noorwegen en Carlos Zachrison uit Zweden, beter bekend als Arne & Carlos, komen zondagmiddag 5 februari 2012 naar de expositie Ontrafel, breiwerk in de Mode. De twee zijn bekende modeontwerpers en schrijvers van de boeken Kerstballen breien met Arne & Carlos ofwel Julekuler en Strikkedukker, wat gebreide poppen betekent. De kerstdagen zijn dan al wel voorbij, maar breien en kerstballen breien is hot. En daar kun je volgens Arne & Carlos niet vroeg genoeg in het jaar mee beginnen. Dus begin maar vast met breien voor kerst 2012!

Het ontwerpersduo is ooit begonnen met het breien van truien en accessoires in traditionele Scandinavische breipatronen. Ze kwamen al snel met het idee om ook kerstballen te breien. ‘We zijn allebei gek op kerst, dus waarom geen kerstballen breien? De traditionele Scandinavische patronen passen we nu toe op kerstballen. Het is traditioneel en trendy tegelijk. Zodra je begint met breien is het erg moeilijk om te stoppen en het is leuk om te zien hoe een zelfbedacht patroon tot leven komt op een kerstbal’, aldus Carlos.


Op zondagmiddag 5 februari geven Arne & Carlos een presentatie over breien en design in TwentseWelle en natuurlijk gaat het over kerstballen breien… ook al is kerst net voorbij! Tijd: 13.30 uur. Prijs: € 12,50.
——————————


Textielgroep Steek Plus begint het nieuwe jaar met de expositie Elementen in Galerie de Smederij in Sappemeer. In het voorjaar exposeert de textielgroep in museum Het Leids Wevershuis in Leiden.
——————————

Ter ere van het 15-jarig bestaan van het Tassenmuseum is de tentoonstelling Mooie Cadeaus samengesteld. Er zijn tassen te zien die het museum in de afgelopen jaren heeft ontvangen van particulieren, verzamelaars, vrienden, ontwerpers en modehuizen. Tassen van diverse tassenmerken, Nederlandse en buitenlandse ontwerpers, van bestaande en vroegere tassenwinkels en warenhuizen, maar ook tassen met een bijzonder persoonlijk verhaal staan tentoongesteld. Met onder meer brieven en foto’s worden de verhalen en herinneringen van de schenkers en hun tas in beeld gebracht. De tentoonstelling laat zien welke verhalen achter de tas schuilt en op welke, vaak bijzondere wijze deze tassen in het bezit van het museum zijn gekomen.


Een portefeuille die per post aan het Tassenmuseum werd gestuurd met een handgeschreven briefje was zeer welkom. Het briefje stond te lezen: ‘Als het museum het niets vindt mag u het ook weggooien.’ De tweehonderd jaar oude portefeuille met een prachtig Wedgwood medaillon is nu een van de bijzondere stukken van het museum.

De expositie Mooie Cadeaus is nog te zien tot 18 maart 2012. Sinds 1 januari 2012 accepteert het Tassenmuseum de museumjaarkaart.

14 gedachten over “Exposities en activiteiten

 1. Gisteren bezocht ik het Tassenmuseum, het overtrof mijn verwachtingen!!! De tentoonstelling gaat zeer breed: handwerketui’s, koffers, schooltassen… gemaakt uit zeer verschillende materialen. Vooral naar de oude stukken met borduurwerk kon ik blijven kijken. Een aanrader!

 2. Hej Berthi, in november toen wij in het museum waren was er een workshop kerstballen breien, maar er waren niet veel breissters, in februari zal er wel meer belangstelling zijn als Arne & Carlos er zijn.
  Als er liefhebbers zijn die alvast een pop willen breien voordat het nieuwe boek uitkomt, kunnen zich aansluiten bij Wieke (http://wiekevankeulen.blogspot.com/2012/01/poppen-breien-1.html). Ze is een superfan van Arne & Carlos.
  Het Tassenmuseum zou ik graag nog eens bezoeken, wat een bijzondere tas en mooi verhaal erbij.

 3. Wat leuk om te lezen dat er een speciale tentoonstelling is in het Tassenmuseum! Vorig jaar ontmoette ik tijdens een workshop in het ZM, iemand die bij het Tassenmuseum werkte, en daar zeer enthousiast over vertelde. Een extra reden te meer om er eens te gaan kijken! Dank voor de tip!

 4. Hihihi, je kon niet wachten tot zondag.
  Je bent net zo verslaafd als wij.
  Maar ja, je hebt ook zoveel leuks te melden!

 5. Onvoorstelbaar wat een succes deze twee mannen met hun breiwerk hebben.
  Vele kerstballen zijn hier over de tafel gegaan in alle kleuren en materialen.
  Nu maar proberen om met Wieke van Keulen mee te breien met haar popjes.
  Na zondagmiddag in de Twentse Welle te zijn geweest zijn Arne en Carlos maandag 6 februari op de Vakbeurs Kreavak in Arnhem om hun boek te promoten.

 6. @Hilde, wat grappig dat jij net gisteren naar het Tassenmuseum bent geweest!

  @Elza, hier ging het vandaag ook behoorlijk te keer, maar vast niet zo erg als bij jullie. Ik zag enkele beelden vanuit het hoge noorden op tv. Ik hoop dat het waterpeil snel gaat zakken.

  @Willy, dank voor deze tip. De poppen van Arne & Carlos zullen net als de kerstballen een groot succes worden.

  @lupineke, misschien een leuk uitstapje voor de voorjaarsvakantie…

  @Saskia, tja, zo gaat dat!:-)))

  @Elma, ha, de heren komen dus een paar dagen naar Nederland! Zou het nog nodig zijn om hun boek te promoten?

 7. tis niet woensdag, tis niet zondag, tis een verrassing!
  Dank je wel.
  Heerlijk dat het tassenmuseum nu ook met de museumkaart toegankelijk is.

 8. Het tassenmuseum zet ik in mijn agenda, het ziet er goed uit en aan de reacties te lezen is het ook een mooie tentoonstelling. Mijn eerste goeie daad voor 2012 is dat ik nu eindelijk lid ben geworden van de VKKMS, het had wat voeten in de aarde met een zoekgeraakt aanmeldformulier ik ben nu ‘binnen’ 😉

 9. Tassen kijken. Welke dame houdt niet van tassen. Helaas heb ik een mannenwereld om me heen en die snappen niet dat dames meer tassen nodig hebben dan 1. Lijkt me enig om een keer naar de tassen museum te gaan. Van breien komt weinig momenteel. Nu zijn de gebreide ballen ook niet echt mijn cup off tea. Maar de kerstballenstander die je er regelmatig er bij ziet staat wel in mijn huis. Een cadeautje van uit het hoge Noorden. Daar ben ik heel blij mee.

 10. Nog even een mededeling, gisteren kreeg ik van een groothandel de nieuwsbrief met ook de mededeling dat de beurs Kreavak die al jaren in Arnhem is nu 5 en 6 februari in Apeldoorn is. Dus Arne en Carlos komen naar Apeldoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *