Notenkrakers, rookmannetjes en Schwibbogen


Frouke: ‘Hierbij een notenkrakersfoto… er staan er zo’n twintig op. Inmiddels is de verzameling verdubbeld en geen een is er gelijk. Ik koop heel selectief. Het begon bij ons toen onze dochter vier jaar was en de Notenkraker (ballet) van Tsjaikovski zag, waarin het meisje een “stom” kerstcadeau krijgt. Zo’n lelijke notenkrakerskerel. Ze vindt hem lief en gaat er mee slapen en dan ontpopt de notenkraker zich als een sprookjesachtige prins. Onze dochter, die haar hele leven al gedanst heeft, was er helemaal wèg van. Toen waren we in Berlijn, in het KaDeWe (Kaufhaus des Westens), in 1981 dus, en daar stonden ze, de notenkrakers. In de DDR kon je ze toen niet krijgen, absurd, want daar werden ze gemaakt, achter die Muur…
Speciaal voor haar kochten we er toen onze eerste en dat is ook de enige die we ooit nieuw kochten. Daarna begon het verzamelen en kwamen er alleen nog oude exemplaren bij. Zowel dochter en schoonzoon als zoon en schoondochter hebben ze ook in het klein in de kertstboom hangen. De traditie zet zich dus voort. We gingen ons toen ook verdiepen in de Erzgebirgische volkskunst en vandaar ook de verzameling rookmannetjes.’


Frouke: ‘Een aantal van onze rookmannetjes. Alle veertig fotograferen werd een beetje veel werk. Je ziet onder andere herders, een schoorsteenveger, een lantaarnopsteker/nachtwacht, die verdacht veel op soldaat Švejk lijkt en een oude opa met zijn rug tegen een echte tegelkachel.’


Frouke: ‘Opa in z’n eentje voor de warme kachel.’


Frouke: ‘De engel en de bergman, een vast paar: een mijnwerker en zijn beschermengel?.’


Frouke: ‘Onze piramide, “maar drie verdiepingen”. Er zijn veel grotere, maar deze is oud en ons daarom lief. Tot m’n verrassing vond ik dit filmpje: een piramide van zeven meter hoog in het centrum van Budapest, gemaakt door een groep jonge kunstenaars die we kennen.’


Frouke: ‘Mijn schwibbogen, een echt huisvlijtproduct van iemand die niet zó goed kon figuurzagen. Hij was aardig kapot toen we hem kochten… Eddy repareerde hem en ik vond houten kerstklokjes die ik rood verfde en die Eddy er als kaarsenhoudertjes op monteerde. Leuk is ie weer… Grappig bij deze is dat je rechtsonder in de hoek achter het kantklossende vrouwtje een rookmannetje en een notenkraker ziet staan!’

20 gedachten over “Notenkrakers, rookmannetjes en Schwibbogen

 1. @Frouke, jemineetje, wat een prachtige verzameling hebben jullie opgebouwd. Zó veel en zó divers! Prachtig.

  Je Schwibbogen is schitterend. Juist dat het niet zo perfect is, maakt het zo mooi en bijzonder. Ik hou wel van schoonheidsfoutjes.

 2. een collectie van jewelste, museum tijdens de kerstdagen in huize “frouke” heel mooi en bijzonder. basje

 3. Wat een bijzondere verzameling, prachtig. (laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat het Kaufhaus der Werld was (ha ha ha).

 4. Wat een mooie volkskunst!
  Wat me verbaast bij alle mijnwerkertjes die we hier langs hebben zien komen, is hun kostuum. Een hoog hoofddeksel en een witte broek zijn niet echt handig, als je de mijn in gaat!

 5. Mooie verzameling Frouke, en ik ken jouw dochter ! Leuk om te lezen hoe zo’n verzameling ontstaan is.
  We woonden allebei in F. en ik heb nog les van haar gehad.
  Groet Margriet
  N.b. Hoe is het met de truien afgelopen ?

 6. Frouke@ wat prachtig om hier je verzameling te zien en ons mee te laten genieten. Het hele kerstgebeuren in hout.
  Tot nog toe heb ik mij altijd kunnen beheersen om geen notenkraker of een rookmannetje te kopen.
  In de Harz heb ik wel een metalen Schwibbogen gekocht. Het was is Claustall-Zellerfeld. Het was midden in de zomer en na het bezoek aan het Geo Museum kwamen we langs een klein winkeltje met souvenirs. Ergens boven op een kast zag ik de Schwibbogen staan. Het was tijdens de middagpauze die nog al lang was. Maar het was de moeite waard om te wachten, ik kocht hem ook voor de kantkloster die er op staat.

 7. Hallo Frouke
  Ben je al eens in Schieder-Schwalenberg geweest? Een winkel met alleen jouw verzameling. Vlakbij Bad-Pyrmont. De “Oranjeroute”. Kon.Emma, Prins Bernhard etc. de moeite waard om te bezoeken.

  Groeten Ria

 8. Dank Ria, voor de tip, maar ik neem aan dat er daar nieuwe te koop zijn? Daar ligt mijn grens… ik koop alleen oude, gebruikte, waar soms een schoentje of een neusje aan ontbreekt. Die lappen we dan weer op. En als het een winkel is met oude exemplaren, dan kan ik er ook maar beter wegblijven, denk ik….anders wordt het huis te vol en de portemonnee te leeg!
  Ja leuk Margriet,dat je ons ze dochter kent! Ze danst niet meer…. maar bewegen doet ze nog steeds hè?
  Voor alle truienbreisters even tussendoor, omdat Margriet ernaar vraagt: Ze zijn er! 76 stuks…geweldig! En ze gaan 3 januari naar Hongarije, Eddy brengt ze zelf. Zodra ik foto’s heb ( en verwacht alsjeblieft niet allemaal een foto van nou juist jouw trui, dat zou minstens een dag tijd kosten en die heeft Eddy niet) en van hem en Eszter heb gehoord zal ik het/me melden bij jullie hoor! Even geduld dus….En dank Berthi voor je mooie blog en deze ruimte (al weer….) !

 9. @Frouke, ik stel mijn ruimte graag beschikbaar voor allerlei mooie verhalen/projecten/foto’s of wat dan ook van iedereen! Het zou erg jammer zijn als we die niet te lezen krijgen.

  Echt super dat het truienproject zo’n groot succes is geworden, en dat in zo’n kort tijdsbestek.

 10. Wat een leuke verzameling! Ik ben ook weg van de houten figuren uit het Ertsgebergte. In Rotheburg heb ik ze ook gezien. die piramides zijn zo mooi!!! Maar zijn peperduur.

 11. Marijna, klopt, al het nieuwe ertsgebergte-werk is erg duur. De oude zijn relatief goedkoop, maar ja, dan is het een kwestie van geduld en “er tegenaan lopen” en vaak wat restauratiewerk. Kijk maar naar mijn piramide.Je ziet dat de wieken van de molen een beetje “aangebrand”zijn, één van de kaarsenhoudertjes is half weggebrand, en toen ik hem vond was ie vreselijk vies en het is een verschrikkelijk gepeuter om dan het stof en vet van jaren tussen al leuke kleine figuurtjes weg te halen. Maar… dat vinden wij nou juist leuk!

 12. Hallo Berthi en Frouke,

  Mijn man maakt zelf Schibbogen en Pyramides. Staande en hangende pyramides. Zijn laatste kunsstukje is een tuinpyramide van 1.60 mtr. hoog.
  Hoe kan ik op jouw weblog foto’s meesturen? Dan zul iets moois te zien krijgen.

  Groetjes,
  Roelien

 13. Mijn moeder is in november overleden en zij spaarde ook houten notenkrakers. Het zijn er 24 en nog een paar kleine houten poppetjes. Deze wil ik nu verkopen, aangezien het mijn hobby niet is. ik heb ze op marktplaats gezet, misschien heb jij interesse of ken je andere verzamelaars die geïnteresseerd zijn. Hierbij de link naar de advertentie: http://link.marktplaats.nl/641742054. Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Paul

 14. hallo notenkraker verzamelaar.
  ik heb een grote notekraker in mijn bezit gekregen.
  hij is 175 cm hoog hij is helemaal gaaf.
  heb je hier intresse in?
  groeten john.
  johnfixer@live.nl

 15. Hoi, ik weet ergens een notenkraker ( ong 36cm) te koop van VEb- veo uit oostduitsland uit 1974 met kleine koningkrakertjes erbij. Heb je er belangstelling voor. Graag via mijn mail evt een antwoord, een handelaar loopt er al weken op te loeren maar ik wil graag een goed huis voor hem.

 16. Ik heb van mijn oudtante uit Duitsland een originele handgesneden Notenkraker “Nachtwächter” uit het Ertsgebirgte ontvangen. Hij is 33cm hoog en in perfecte staat.
  Zelf heb ik er niet veel mee, vandaar dat ik hem nu aanbied via Martkplaats: http://link.marktplaats.nl/m823371712
  Ik zou het fijn vinden als hij goed terecht komt.
  Groeten Eline

 17. Hallo lezers,

  Ik heb uit een erfenis een hele serie notenkrakers in bezit gekregen. Er zitten hele oude bij. ik wil er best een aantal kwijt dus als er iemand interesse heeft kan ik eventueel wat foto’s sturen.

  Groetjes, Tonneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *