Gelukkig Kerstfeest


Dit jaar verstuurde ik voor het eerst geen kerstkaarten. Je moet het dus doen met een kaart op mijn blog en dan ook nog eens geen zelfgemaakte! Nee, deze keer viel mijn keuze op een recycle kaart (mooi bedacht woord door Licia Huizer), of is het een tweedehandse kaart, of gaat het om een antiquarische kaart? Jij mag het zeggen!

De kaart dateert uit circa 1957 en is getekend door Velthuys voor de serie voor het kind. Er waren twee uitvoeringen: eentje met de tekst Zalig Kerstfeest voor de katholieken en eentje met Gelukkig Kerstfeest voor de protestanten. Vermoedelijk gaat het hier om de tekenaar Max Velthuijs die na zijn opleiding als grafisch ontwerper lange tijd in de reclame werkte. Vanaf 1962 maakte Max Velthuijs zijn eerste illustraties voor kinderboeken.

Sytske Wille heeft een zeer bijzondere herinnering aan ‘voor het kind’ kaarten. Zij vertelt: ‘Ik herinner me wel dergelijke ‘voor het kind’ kaarten. In 1957 was ik 9 jaar oud. Mijn moeder had in de antieke kast, die ik nu zelf in de kamer heb staan, een doosje met zulke kaarten, om weg te zenden. Deze zal er zeker tussen hebben gelegen. En misschien heb ik er dat jaar zelf ook wel mee gelopen: kinderpostzegels. Of het in 1957 was of net een ander jaar, ik was zeer gelukkig: een verweg buurvrouw, (Halbertsma, van de belangrijke Friese Halbertsma-familie), bestelde voor fl 10,- (of fl 25,-?), een giga bedrag! Toen ik ze wilde afleveren, wilde ze ze niet meer hebben: dat was veel te duur en dat was niet de bedoeling. Ik kwam ontdaan thuis, met dikke tranen. Het gevolg was dat mijn moeder ze toen allemaal van me heeft afgenomen. Dit is een zware herinnering uit mijn jeugd; de naam Halbertsma heb ik in het achterste van mijn geheugen, hier toch altijd mee verbonden. (Halbertsma was de starter van het Fries Museum, waar ik lang gewerkt heb!) Misschien zat deze kaart daar dus wel bij….’

Via deze weg wil ik iedereen heel hartelijk danken voor de prachtige kerstkaarten die op mijn deurmat vielen en alle mails! De ene kaart nog mooier dan de andere. Geweldig dat er weer zoveel aandacht en tijd besteed is aan de kerstkaart! Dank je wel!
GELUKKIG KERSTFEEST

Neem de tijd voor het prachtige filmpje Christmas Flash Mob by Journey of Faith at South Bay Galleria.

14 gedachten over “Gelukkig Kerstfeest

 1. Prachtig deze kaart.
  Vanuit Groningen wensen wij alle lezers nog een prettige tweede kerstdag en een goed uiteinde en begin vol goede moed aan 2012.

 2. Leuk toch die oude kaarten er zit misschien wel een vervolg projekt voor je in.

  En dat filmpje… daar wordt je toch blij van !! zie je wat een emotie’s bij jong en oud .Ik hoop altijd nog eens in zo’n toestand verzeilt te raken..maar ja kom eigenlijk niet zo graag in zulke grote winkelgebeurens
  dus is de kans klein.

 3. Roerend filmpje!
  En leuk die kerstkaart “voor het kind”. Die werden tegelijk met de kinderpostzegels van dat jaar verkocht.
  De stijl is helemaal vijftiger jaren. Enig!

 4. Dank je wel voor deze mooie nostalgische kerstkaart én het kadootje erbij. Zo’n flashmob doet mij steeds een traantje wegpinken! Het laatste liedje kende ik als een Marialied dat vroeger door het ‘maagdenkoor’ in de sacramentsprocessie gezongen werd, compleet met palmtakken, lange gewaden en klokjes. Ik ben op youtube gaan zoeken en vond een versie ervan door The Corrs die ik de moeite waard vind. Hier is de link:

  http://www.youtube.com/watch?v=w8gkC_rDoaA&feature=related

 5. Ik wens iedereen nog een zalig kerstfeest toe. Leuk om die nostalgische kaarten terug te zien.

 6. jij ook heel fijne kerstdagen/ feestdagen. Wat een mooie kerstkaarten heb je de laatste tijd laten zien!

 7. Prachtige kaart.Ook van mijn kant nog fijne dagen en een heel gezond 2012.Gr.Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *