Finland en IJsland

De Zweedse ‘breipostzegel’ was voor mij de aanleiding om op zoek te gaan naar andere textiel-kerst-postzegels. Warempel, de speurtocht bleef niet zonder resultaat. Finland, het buurland van Zweden, komt met een kersttrol die vrolijk in de weer is met bollen wol.


We trekken verder en komen aan in IJsland. De motieven van deze kerstzegels zijn gebaseerd op het goudborduurwerk dat gebruikt werd voor het IJslandse nationale kostuum. Er werd zowel met goud- als zilverdraad gewerkt. Deze kunstzinnige kerstdecoraties op de zegels geven tevens een verwijzing naar een oude IJslandse manier van borduren die vaak werd gebruikt voor kleurrijke bloemmotieven.

Goudborduurwerk is een oude vorm van borduurwerk die over de hele wereld werd gebruikt. In IJsland is goudborduurwerk vrijwel uitsluitend gebruikt bij het maken van de IJslandse kostuums en liturgische gewaden.


Wanneer volgt Nederland met textielpostzegels? Ook wij hebben een prachtige traditie wat handwerktechnieken en -motieven betreft. Kijk alleen al naar de mooie Hollandse merklapmotieven, een groot scala aan mogelijkheden.

13 gedachten over “Finland en IJsland

 1. Wat prachtig ,voor zulke zegels draaf je naar je brievenbus. Vandaag kreeg ik nog een brief…prachtig handschrift op de envelop en als slagroom op de taart een mooie zegel met de kerk van BEDUM erop( zuinig bewaren !!) Vandaag ontmoete ik iemand ( op een begrafenis helaas) die in Zweden een camping heeft (blokhutten) gelijk mn adres meegegeven en ze gaat op zoek naar de zegels voor me.

 2. daar zou ik voor naar het postkantoor willen gaan, Nederland steekt daar maar flauwtjes bij af, hoewel dit jaar beter dan voorheen Fijne dagen allemaal Basje

 3. Wat een leuke postzegels komen er voorbij!
  Gelukkig kun je tegenwoordig je eigen postzegels laten maken bij PostNL, want die firma heeft nog niet ontdekt hoe we naar handwerkpostzegels snakken..

 4. We krijgen ieder jaar de jaarcollectie van post.nl. Ik moet zeggen dat ook in Nederland prachtige zegels uitgegeven worden, al staat er dan geen textiel op!

 5. Hoi Berthi,
  Wat leuk dat jij nu ook in de “postzegels bent gedoken”. Zodra ik weer in de glegenheid ben, zal ik een blogje maken over textielzegels uit Nederland, ze zijn er echt wel, niet veel, maar toch!! fijne dagen, en lieve groet,

 6. @Licia Huizer, die zegels komen vast naar jou toe!

  @lheurebleue, eenmalig!:-)

  @Mien B, ik mede!

  @Basje, de kerstpostzegels van dit jaar zijn inderdaad erg mooi. Alleen een beetje jammer dat ze zo klein zijn. Deze prachtige afbeeldingen verdienen een groter formaat.

  @Saskia, jij had dit jaar een prachtig eigenmaakte postzegel!

  @Mieke S, misschien komt het textiel/handwerk nog eens…

  @Anny, dit is de tip voor Postnl.nl voor volgend jaar!

  @Anita A., ik weet dat we in het verleden een serie zegels hebben gedacht met klederdrachten, maar ja, dat is zo lang geleden!:-) Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe set! Of heb ik het een en ander misschien gemist?

 7. Prachtige postzegels. Wij kregen vandaag post uit Duitsland met ook schitterende zegels erop. Ware kunstwerken opzich

 8. Hoi Berthi, ik bedoel inderdaad de klederdrachtzegels van lang geleden. Verder weet ik het eigenlijk niet zo goed, ik zal mijn vader eens vragen, die spaart al zolang als ik weet Nederlandse postzegels, wie weet is er nog iets wat ik niet weet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *