Textielpost – Zweden

Je herinnert je vast wel de log die ik ruim een maand geleden plaatste over de prachtige Zweedse kerstpostzegels 2011. Wat zou het leuk zijn om een textielkaart uit Zweden te mogen ontvangen met een van deze postzegels erop. Ik was duidelijk niet de enige die enthousiast was over deze ‘breipostzegels’. Sommige lezers gingen zo snel mogelijk de ‘breipostzegels’ bestellen en anderen ondernamen speciaal voor mij actie. Heel veel dank allemaal! Mieke S. plaatste een oproep op de site van Ravelry in de Rak-Europe-groep. Eva B. en Frouke mailden direct hun Hollandse vrienden in Zweden. Maar wat blijkt nu het geval in zo’n prachtig textielland als Zweden? Er wordt prachtig textiel/handwerk gemaakt, schitterende postzegels, en… textielkaarten? Ho maar, ze zijn bijna nergens te vinden! De vriendin van Eva B. struinde heel Lund af en vond niets. MarjaS, de vriendin van Frouke, heeft 28 adressen afgesjouwd voor een textielkaart in Lund! Uiteindelijk werd het een ‘Nils Holgersson manneke’, verder was er niks. Maar… MarjaS gaf niet op, zocht verder en vond een kaart waarop prinses Madeleine in klederdracht staat afgebeeld. Deze textielkaart viel gisteren op de deurmat. Via Ravelry kwamen twee kerstkaarten met heel toevallig allebei dezelfde ‘breipostzegel’ erop geplakt. Hoogste tijd om de kaarten te gaan bekijken!


MarjaS: ‘Lund, 20 nov. 2011. Var så god (= alsjeblieft): een Zweedse jongen in “Nils Holgersson-dracht”, het beste dat ik te bieden heb op textielkaart-gebied. In het uiterste zuiden van Zweden was in elk geval niets anders te vinden! Veel plezier verder met de actie en succes natuurlijk.’


De linker kaart werd gestuurd door Anna uit Sala. ‘A friend of yours told me about your interest in textile motif-postcards and that you had noticed that the Swedish Christmas stamps had knitting in them, wanted to give you something to add to your collection.! Best wishes, Anna.’
De andere kaart komt van Ingrid. ‘Sorry, I couldn’t find a card with craft motif. But this Santa has nice mittens. Merry Christmas and Happy New Year from Sweden.’

Een idee voor de ondernemers van Zweden om textielkaarten in omloop te gaan brengen, want het is voor zo’n fantastisch textielland armoe troef (zoals wij dat zo mooi zeggen) wat betreft ansichtkaarten op handwerk/textielgebied. Uiteraard ben ik ontzettend blij met deze kaarten waarop een ‘breipostzegel’ is geplakt.


Van het Nils Holgersson ventje, de mooie wanten van de kerstman en de ‘breipostzegels’ gaan we naar prinses Madeleine.


MarjaS: ‘Dank je wel voor het kaartje met een lief stel in Markerdracht erop. Mooi hoor! Inmiddels heb ik eindelijk weer eens een afbeelding van een lid van het Zweedse Koninklijk Huis gevonden, in traditionele klederdracht wel te verstaan. Het is prinses Madeleine, niet de meest populaire “telg” op het ogenblik. Na haar verbroken verloving en nog wat andere familieproblemen heeft ze de wijk genomen naar New York, waar een nieuwe vriend haar troost en voor afleiding zorgt. Nu ja, op de foto straalt ze nog en de klederdracht staat er mooi op, vind ik. Hopelijk kun je deze kaart ook gebruiken voor je verzameling. Een hartelijke groet en ook alvast de beste wensen voor de feestdagen en 2012.’

7 gedachten over “Textielpost – Zweden

  1. De klederdracht van Madeleine heet ‘Sverigedräkten’ en is dus niet verbonden aan een speciale provincie.

  2. Prachtige kaarten krijg je nog steeds binnen. En dan hebben we nog niet eens over die schitterende postzegels. Ik geniet van deze tijd wanneer ik de postbus hoor klapperen. Helaas wordt er nog maar weinig kaarten zelf gemaakt. Ik snap het wel iedereen heeft het druk. Voor mij geen rust tijdens de kerstdagen. Mijn werk en trainingen gaan gewoon door. Een ding scheelt de kilo’s vliegen op deze manier er niet er boven op.

  3. Even een kleine correctie: De Rak-groep waarvan je de link plaatst ken ik ook niet hoor! Ik heb een berichtje geplaatst in de Ravely-Rak-Europe-groep. Ingewikkeld allemaal! Ravelry heeft honderden groepen en de RAK is er één van.

    Ik ben blij dat het toch nog wat opgeleverd heeft!

  4. @Mieke S, oei, dat had ik dus verkeerd begrepen. Dit komt waarschijnlijk doordat ik bijna nooit op Ravelry kom. Iets vaker een kijkje nemen!:-)

    Ik vind het super dat mensen zoveel moeite hebben genomen om mij een kaartje te sturen met daarop die prachtige ‘breipostzegel’. Maar Zweden kan zich absoluut verbeteren op het gebied van textielkaarten. Misschien dat er ergens een belletje gaat rinkelen…

  5. wat een verhaal! al die mensen die voor jou op zoek zijn gegaan. gelukkig wel met een resultaat – hoe mager ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *