Jane Eyre


Zo af en toe kun je mij tegenkomen in het filmhuis, zeker als er een kostuumdrama draait zoals gisteravond. Niet eerder zag ik de klassieker Jane Eyre.

Het arme weesmeisje Jane Eyre reist naar Thornfield Hall om een baan als gouvernante op zich te nemen. Ze wordt er hartelijk ontvangen door huishoudster Mrs. Fairfax. Haar interesse wordt echter vooral gewekt door haar baas, Edward Rochester, met wie ze levendige gesprekken heeft. Jane wordt verliefd op Rochester, maar maakt zich zorgen over zijn zware gemoed. Ook zijn er vreemde gebeurtenissen in het huis, met name op de zolder waar ze niet mag komen. Desondanks stelt ze zichzelf open voor Rochester, maar dan lijkt het erop dat er toch een lang bewaard geheim over hem uit zal komen.

In deze verfilming van het beroemde boek Jane Eyre van Charlotte Brontë wordt het verhaal getoond via flashbacks. De rol van Jane Eyre wordt formidabel neergezet door Mia Wasikowska. Zoals we van de Engelsen gewend zijn is deze film een schitterend kostuumdrama. De kostuums, de acteurs, actrices, locatie, alles klopt. Komt deze film bij jou in de buurt in het filmhuis/bioscoop, probeer hem te gaan zien. Het is een aanrader!

Op donderdag 15 december 2011 werd bij veilinghuis Sotheby’s een manuscript van Charlotte Brontë uit 1830, The Young Men’s Magazine Number 2, geveild voor € 796.000. Dat is ruim twee keer meer dan verwacht. Veilinghuis Sotheby’s in Londen had de waarde getaxeerd tussen € 250.000 en € 350.000. Tijdens de veiling boden het Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs en het Brontë Parsonage Museum in het Engelse Haworth tegen elkaar op. Het Franse instituut trok aan het langste eind.

Charlotte Brontë schreef The Young Men’s Magazine Number 2 toen ze 14 was, in een boekje van 3,5 bij 6 cm. Het verhaal wordt gezien als een voorloper van een van de bekendste scènes uit Brontë’s Jane Eyre. Daarin steekt een boze echtgenote het bed van haar man in brand. Het veilinghuis sprak van het belangrijkste manuscript van Charlotte Brontë dat de afgelopen dertig jaar te koop is aangeboden.

Ook de zusjes van de auteur deden het goed op de veiling. Een exemplaar van Emily Brontë’s Wuthering Heights uit 1847 leverde € 181.000 op. Anne Brontë’s The Tenant of Wildfell Hall uit 1848 ging voor ongeveer € 37.000 onder de hamer.

Je hoeft niet altijd naar de bioscoop te gaan voor een goede film. Vanavond komt om 20.30 uur op Net 5 de prachtige film Coco avant Chanel. De moeite waard!

11 gedachten over “Jane Eyre

 1. Oh, heb er nu al zin in! Absoluut mijn favoriete genre in films! Misschien draait hij wel in ons Filmhuis, ik hoop het, leuk uitje voor de kerstvakantie!

 2. enne a.s vrijdag bbc 2 the many lovers of miss jane austen
  documentaire met regisseurs, fans en studenten

  groetjes hilly

 3. je gelooft het vast niet maar ik zag de film op weg naar huis in het vliegtuig van China Airlines…alweer toeval

 4. Ben ook dol op de Brönte zusters. Heb zowat alles wel eens gelezen, denk ik.
  Dank voor je tip over Chanel. Heb ik nog niet gezien, dus ik ben benieuwd.
  Janny

 5. Hallo Bertie. Ik ben blij dat het het mooi vond.Ik ben nl. een grote fan van Charlotte Bronte. Ik heb 4 verschillende uitvoeringen.Het komt op hetzelfde neer maar toch ook weer anders. Ik ben ook Fan van Jane Austen, bedankt voor de tip.

 6. @Lupineke, zou leuk zijn als hij ook bij jou in de buurt draait!

  @Hilly, dank je voor deze tip!

  @Elly, oh, je bent alweer terug! bedankt voor je ontzettend leuke textielkaart. Hij komt nog op mijn blog. Ik kijk uit naar je berichtjes en foto’s over Thailand.

  @Janny, ik zag vanavond voor de derde keer de film Coco avant Chanel. prachtig is ie!

  @Tony de Bruijn, dan moet je beslist deze nieuwe film gaan zien!

 7. Pride and Prejudice, Jamaica Inn en Jane Eyre zijn mijn absolute favorieten. Ik las ze vroeger voor de lijst en zag later diverse versies van de films en series.
  Berthi, ik wil niks afdoen aan de film die jij gezien hebt hoor maar je zou eigenlijk de serie te pakken moeten zien te krijgen waarin de rol van Rochester gespeeld wordt door Timothy Dalton. Hij speelde deze rol vóórdat hij James Bond werd. Ik hoorde hem in deze rol eens beschreven worden als ‘een kerel om een zonde aan te begaan’. Daar was ik het toen grandioos mee eens :-))

 8. wat een film, Ik heb genoten van de weinige die ik heb gezien, maar de boeken verslonden,. Net 5 en film wordt me te laat en opnemen kan hier in hui winkel niet , dus ….mis Fijne dagen allemaal Basje

 9. Ik vind het zo leuk dat je iets over de the Bronte Sisters schrijft.
  Vanaf de eerste keer dat ik Jane Eyre las was ik verkocht. Ik heb veel documentatie en ben ook al een paar maal in the Parsonage geweest, hun woonhuis wat nu een museum (the Parsonage Museum) is.
  Sinds enkel jaren houdt ik een weblog over hen bij http://kleurrijkbrontesisters.blogspot.com/.
  Er is ook een ander weblog wat erg de moeite waard is en wat veel schrijft over de nieuwe Jane Eyre film. http://bronteblog.blogspot.com/
  Wanneer je meer wilt weten over deze zussen kijk dan eens op deze weblogs. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Geri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *