Textielpost – Schneeberg (Duitsland)


Een van de bekendste motieven van de Schwibbogen komt van de metalen boog uit 1937. Twee mijnwerkers houden het wapen van Saksen vast, rechts van deze mannen is een houtsnijder aan het werk en aan de linkerkant een kantkloster. Deze personen vertegenwoordigen de belangrijkste bronnen van inkomsten van de plattelandsbevolking uit de 18e en 19e eeuw in het Erzgebergte. De afbeelding is nog steeds erg geliefd. Op nieuw gemaakte bogen komen deze motieven terug. Zelfs op gebruiksvoorwerpen zoals servetten zie je de figuren afgebeeld.

De rookmannetjes en de notenkrakers van de houtsnijders zijn de bekendste producten uit het Erzgebergte. Maar… nu naar het kantklossen.

Het kantklossen werd in 1561 in Annaberg geïntroduceerd door Barbara Uthmann (circa 1514-1575). In Annaberg is een prachtig standbeeld van deze ondernemende vrouw te vinden. Het kantklossen wordt tot de dag van vandaag in ere gehouden door diverse kantklosverenigingen. In Annaberg zijn zelfs kantklosdagen waar HannieK graag naartoe gaat. Vanuit Schneeberg stuurde ze mij een fraaie textielkaart.


HannieK: ‘Geniet weer in het mooie stadje Schneeberg. Morgen kantklosdagen in Annaberg.’

Wil je een kantmuseum bezoeken in het Erzgebergte dan kun je naar Plauen gaan waar aan de Altmarkt het Plauener Spitzenmuseum is te vinden in het oude raadhuis.

Net als breien, borduren, haken etc. staat de kant ook volop in de belangstelling. Steeds vaker zien we een hedendaagse toepassing van de kant voorbijkomen. Het een nog mooier dan het ander. Kijk eens naar het filmpje Lost in Lace. Adembenemend mooi!

Tot 19 februari 2012 is in het Birmingham Museum and Art Gallery de expositie Lost in Lace: New approaches by UK and international artists en Lost in Lace: Concealed and Revealed te zien.

Vandaag lag op mijn deurmat kerstpost van LiaS met op de envelop de jubileumpostzegel van de LOKK.

9 gedachten over “Textielpost – Schneeberg (Duitsland)

 1. O,wat is ieder berichtje van jou ,,genieten,,.
  ik steek er echt heel veel van op.Dankjewel en ik verheug mij op het volgende blogje want ik kijk iedere dag even.Groet,*@*

 2. Ik loop aardig ronden achter. Probeer elke dag te lezen maar door de drukte stond het even op laag pitje. Prachtige verhalen en dat allemaal met een knipoog naar kerst.

 3. @Anneke Broos, dank je voor het compliment! Weet je dat ik ook nog ontzettend veel leer onder andere door textielpost!

  @Hilda, nu de kerst nadert, hoop ik dat er rustigere dagen aankomen voor je zodat je op adem kunt komen.

 4. Wat een ontzettend leuke berichtjes weer over de ‘kerstbogen’! Zelf heb ik ooit een houten boog met boompjes, hertjes een een sneeuwhuisje gekocht bij een onwaarschijnlijke winkel voor een prikkie, het is echt een juweeltje! Elk jaar weer genieten! Lieve groet Lupineke

 5. mooi, beide artikeltjes over Schneeberg, ik heb er van genoten. Ik loop ook een beetje achter met blogjes lezen dus ik blijf hier nog even ‘hangen’

 6. Interessant al die informetie die we krijgen dankzij de textielpost !

 7. Wat leuk die kaart met de kantklossende meisjes…
  Ik heb even bij je bijgelezen,kom ook tijd tekort net als altijd en iedereen…;-)
  Ik heb net mijn 25e bal gebreid,mijn boompje zit vol!
  Wat is dat toch verleidelijk,die ballen breien…;-)

  Hele fijne dagen Berthi en alle goeds voor 2012!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *