Erzgebirgische Schwibbogen

Het Erzgebergte ligt in het zuiden van de Duitse deelstaat Saksen aan de Tsjechische grens. Over een lengte van 150 kilometer vormt het de grens tussen de twee landen. Enkele bekende plaatsen in dit gebied zijn Oberwiesenthal, Johanngeorgenstadt, Neudorf-Sehmatal en Schneeberg. Van de laatstgenoemde plaats zie je hieronder een afbeelding zoals de aanblik is tijdens de advent- en kerstperiode.


In elk huis tref je voor de ramen de Schwibbogen, de lichtbogen. Het verhaal gaat dat de boog de ingang van de mijn voorstelt. De motieven in de oude Schwibbogen symboliseren het dagelijks leven van de mijnwerkers en hun families. Het licht van de boog zou de mijnwerkers veilig thuis moeten brengen.

De oudst bekende boog dateert uit 1740 (Johanngeorgenstadt) en is gemaakt van metaal. Het werd pas in 2003 ontdekt nadat een laag verf was verwijderd. Tot die tijd werd aangenomen dat de boog met de inscriptie van 1778 de oudste was.


Een boog uit 1778.

De oudste bogen zijn van metaal, later zijn ze van hout en de kaarsen zijn vervangen door lampjes. Tegenwoordig zie je veel kerstmotieven en een bos met dieren afgebeeld.


Een houten boog uit 1935 met twee mijnwerkers die het wapen van Saksen dragen. Links van ze zijn twee springende herten te zien, met daaronder bewoners uit de plaats Seiffen. Rechts van de mijnwerkers staat de kerk van Seiffen en een zangkoor van drie mannen, de middelste man heeft een ster in zijn hand.

Textielpost laat morgen meer zien uit Schneeberg.

12 gedachten over “Erzgebirgische Schwibbogen

 1. Berthi, wat heb je toch altijd ontzettend leuke onderwerpen op je blog. Ik had hier nog nooit van gehoord, erg leuk!

 2. Dat is pas een leuke traditie! Geweldig dat je naast alle leuke textielonderwerpen zoveel bijzondere culturele onderwerpen in de schijnwerpers zet. Deze Schwibbogen zijn veel leuker dan onze (inmiddels bijna alweer ouderwetse) “trappetjes”. Ik krijg al zin om roned de kersttijd in Schwibbogen te gaan kijken.

 3. De twee zwaarden van Saksen….je vindt ze ook onder het Meissen porcelein.
  In deze streek hoef je niet te wachten tot kerstmis voor de kerstsfeer. Er liggen veel Weihnachtsgeschäfte die het hele jaar open zijn, al is er in de zomer natuurlijk geen sneeuw.
  Duitsland is zo’n mooi land, het is moeilijk daar het mooiste gebied uit te kiezen maar Saksen spant de kroon. En je kunt er lekker eten…

 4. Wat leuk Berthi! Ik heb net mijn kerstboom weer versierd met mijn verzameling miniatuur notenkrakertjes. Ook de notenkrakers en de rookmannetjes (waar hier een hele vitrine mee vol staat) zijn produkten uit dezelfde cultuur. Bij ons op de kast in de gang staat mn verzameling echte notenkrakers, het hele jaar door en nu op een kleiner kastje een oude piramide (met kaarsjes die drie verdiepingen kerstfiguurtjes doen draaien). Mn oude Schwibbogen moet ik nog even uit de berging halen, want ook die hoort erbij hier tijdens de kerst. Voor wie al die figuren (nog) niet kent: google maar eens op bv. Schwibbogen. Er zijn nog steeds bedrijven die hele mooie nieuwe maken (maar hou je hand op je portemonnee…ze zijn duur!) Ik zelf verzamel alleen oude.
  Berthi, als je he tleuk vindt wil ik wel een foto sturen van mn notenkrakers bv. Ik hoor wel.

 5. tijdens de oorlogswinter of kort daarvoor maakte mijn vader zo´n boog van een kleerhanger, bovenop kaarsen houdertjes en onder in figuurtjes, Verdwenen tijdens de evacuatie Jammmer

 6. @Elsbeth, via HannieK kwam ik terecht in Schneeberg. Zij gaat minimaal 1x keer per jaar naar Schneeberg, en dat inmiddels al jaren. Vandaag komt haar textielpost uit Schneeberg op mijn blog.

  @Tineke, snel een retourtje Erzgebergte boeken!:-)

  Zelf ben ik nooit zo’n fan geweest van de ‘lichttrapjes’, heb er ook nooit eentje gekocht. Daarentegen vind ik de deze lichtbogen veel meer zeggen. Er zit een bijzonder verhaal aan vast.

  @Mieke S, jij zet het gebied Saksen nog eens extra mooi op de kaart waardoor je het extra aantrekkelijk maakt om een reisje te boeken!

  @Frouke, in de log die vandaag komt wil ik het houtsnijden ook even naar voren halen. Het is een ambacht die in het Erzgebergte veelvuldig wordt uitgeoefend zoals jij zelf ook al aangeeft. Het lijkt me erg leuk om enkele foto’s van je verzameling notenkrakers, rookmannetjes te plaatsen. Dus… als je tijd hebt…

  @Basje, ontzettend jammer dat de boog van jouw vader verloren is gegaan.

 7. De foto van mijn Schwibbogen is net naar je verzonden.
  Deze kochten wij in de zomer van 1980 in het Harzgebergte.
  Na een bezoek aan de Mineralienverzameling in het GeoMuseum
  in Clauthal-Zellerfeld vonden wij deze Schwibbogen in een klein winkeltje.
  We moesten nog een paar uur wachten voordat de middagpauze voorbij was.
  Maar ik wilde deze Schwibbogen erg graag hebben. Behalve de mijnwerkers, houtsnijders stond er een kantkloster op.

 8. http://www.erzgebirgsstuben.de te Schwalenberg, nabij Blomberg (Lippe). Een erg leuke winkel die wat dichterbij is dan het Erzgebirge zelf. Bogen te kust en te keur, evenals veel boomversiering in houtsnijwerk. Op zo’n 3.5 uur rijden vanuit het midden van ons land.

 9. @Frederike, wat een assortiment zeg en dat zo dicht bij huis! Een ongelooflijke hoeveelheid bogen, dan al die rookmannetjes en niet te vergeten de notenkrakers, groot en klein. Om een keuze te maken, verblijf je minimaal een dag in de winkel!

 10. Ja Berthi, met steden als Dresden en Weimar en de prachtige natuur heb je in Saksen niks te wensen over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *