Keetje Polak

Vanmiddag werd de tentoonstelling FRIA- de ID groep geopend in Museum Willem van Haren in Heerenveen. Trix de Waal is een van de kunstenaars waarvan werk tentoongesteld wordt. Trix laat textiele werken zien die gemaakt zijn vanuit een liefde voor geschiedenis. Wat haar boeit in het leven is de gelaagdheid. Letterlijk genomen: de grond waarop wij leven, de aardlagen, gevormd in de nooit eindigende schepping van de aarde. In familiaal opzicht: de nalatenschappen van gestorven familieleden, waardoor de creatieve ontwikkeling een impuls krijgt. Cultureel gezien: de mode die zich maar blijft ontwikkelen, van huidenvel tot streekdrachten en ‘laatste mode’ van ontwerpers van het moment. Muzikaal vertaald: de vermenging van muziekstijlen, van Palestrina in Europa tot de blues in Amerika.


Trix borduurde 47 merklapjes die allemaal op een paneel geprikt zijn en te zien zijn in Museum Willem van Haren. Ook komen de familiefoto en een foto van tante Kee herself erbij te hangen.


Trix: ‘De merklapjes zijn een ode aan mijn tante Kee Polak. Geboren in 1890, te Amsterdam als zesde kind in een Joods gezin. Drie jaar later, vlak na de geboorte van haar broertje, is haar vader overleden.

Omdat Keetje goed kon leren, hebben de oudere kinderen van het gezin ervoor gezorgd dat zij een boekhoudopleiding kon volgen. Zij is jarenlang boekhoudster geweest voor het Zendingshuis te Oegstgeest.

Door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er weinig van haar persoonlijke bezittingen bewaard gebleven.

Bij haar overlijden in 1972 erfde ik een doosje met handwerkboeken en de bekende ABC leporello’s. Jarenlang heb ik deze schat zorgvuldig bewaard, soms wat eruit gemaakt.

In 2010 kreeg ik de leporello’s weer in handen en heb hieruit ter nagedachtenis aan mijn Tante Kee – en al die andere ploeterende en ijverige schoolmeisjes – een serie van 47 merklapjes gemaakt. Eerst zoals ik dacht dat het meisje Keetje die gemaakt zou hebben en vervolgens voortbordurend op het thema, soms gebruikmakend van bestaande merklappen, tot hoe de schoolmeisjes van nu een merklap zouden maken, inclusief barcode of e-mailadres.’


De tentoonstelling Fria- de ID groep is te zien tot en met 19 februari 2012 in Museum Willem van Haren.

7 gedachten over “Keetje Polak

 1. Een mooie gedachte dat je inspriratie bron het doosje van tante Keetje is.
  De boekjes hadden geen beter bestemming kunnen krijgen.
  Met deze schoolmerklapjes heeft Trix een stuk geschiedenis van haar leven geborduurd.
  Ook ik heb de eer gehad om voor Trix een persoonlijk merklapje te tekenen.

 2. @elma, leuk dat jij een patroon hebt gemaakt voor Trix. Het idee en de uitvoering is groots.

  @Saskia, … en allemaal in de kleur rood, maar telkens net iets anders! Erg mooi!

 3. Origineel, het museum heeft nu ook een leuke poesie-albumtentoonstelling waar we al naar toe wilden dus we gaan zeker langs deze merklappententoonstelling!

 4. Lijkt me schitterend. Eens kijken of ik tijd heb ze in het echt te bewonderen. Bedankt voor de tip en uitgebreide beschrijving.

 5. Die mrklapjes lijken me echt ijzonder, vooral de ontwikkeling naar onze tijd vind ik heel interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *