Textielpost – Georgië


Thera: ‘Na jaren zoeken eindelijk deze kaart gevonden met Kaukasische tapijten in een mooi straatje in Tbilisi. Niet zo super “textielerig”, maar beter iets dan niets.’

Vanuit Georgië stuurde Thera mij de volgende mail: ‘Verleden week eindelijk een kaart voor je gevonden in Tbilisi. Heeeeeeeeeeeeeeeeeel lang gezocht en hoewel er slechts een paar Kaukasische tapijten op staan, toch een hele bijzondere vondst. Toen nog de postzegel kopen bij het postkantoor. Voor 4 larie (ongeveer 2 euro)werden er van een groot vel 2 postzegels geknipt. Joekels zijn het! Ze gingen er maar net op… daarna nog 3 enorme stempels erbij en zucht… nu maar hopen dat hij aankomt.’

Thera, zoals je weet was de textielkaart er in een recordtijd. Je energie en tijd die je gespendeerd hebt aan het zoeken van een textielkaart met de nodige postzegels werd beloond. Echt super blij ben ik met deze unieke textielkaart! Het verhaal erbij maakt het nog eens extra speciaal. De postzegels op de kaart mogen er zijn, gelukkig niet van die mini zegels zoals we die in Nederland hebben. Ik hou er wel van. Zoals je wel zult begrijpen, neemt deze textielkaart een speciaal plekje in bij het project Textielpost!

Nu we het toch over tapijten hebben… vorige week vrijdag (9-12-2011) las ik in Dagblad De Limburger het artikel Tapijt van 900 euro later voor 7,3 miljoen geveild van Oene van der Wal:

‘Door een blunder van een veilingmeester is een Beierse vrouw miljoenen euro’s misgelopen. De man uit Augsburg taxeerde haar Perzische tapijt op 900 euro. Bij de veiling leverde het maar liefst 19.700 euro op. Een mooie deal, zo leek het. De 73-jarige vrouw was in haar nopjes. Totdat enkele weken later een tweede veiling plaatshad, bij Christie’s in Londen. Daar verwisselde het tapijt in 2010 voor een recordbedrag van 7,2 miljoen euro van eigenaar. Het was daarmee in een klap het duurste tapijt ter wereld. De vrouw eist nu via de rechter een schadevergoeding van 350.000 euro. Volgens haar kwam de veilingmeester in grote haast bij haar thuis om naar het tapijt te kijken. “Alsof het een rommelmarkt was”, aldus de vrouw. “Als ik had geweten wat het was, had ik het geweigerd”, zei de schuldige voor de rechtbank. Zijn kleine veilinghuis veilt jaarlijks zo’n 250 tapijten, maar doet geen miljoenenzaken. Het standaardwerk “Survey of Persian Art”, waarin het stuk staat afgebeeld, kende hij niet. Het zeventiende-eeuwse vazentapijt is afkomstig uit Iran. Daar werden de handgeknoopte tapijten speciaal voor het hof in Kerman gemaakt. Het kunstwerk was jarenlang in bezit van een Franse adellijke familie. In 1987 kocht een Duitse handelaar het. Hij gaf het aan zijn werkster, die het tapijt vervolgens naliet aan haar vriendin, de nu gedupeerde vrouw. Volgens de advocaat van de falende veilingmeester zegt de opbrengst niets over de waarde van het tapijt. Het komt vaak voor dat een werk veel meer opbrengt dan geschat. Veilinghuis Christie’s ging er van uit dat het enkele tonnen zou opbrengen. De man is bereid 40.000 euro compensatie te betalen, maar daarmee neemt de vrouw geen genoegen. Het juridische getouwtrek kan nog weken duren. Een handelaar uit Hamburg is intussen lachende derde. Hij zag het verschil tussen kunst en kitsch wel en bood het tapijt aan bij Christie’s.’

12 gedachten over “Textielpost – Georgië

 1. Oh, wat een verhaal he! Dat je als veilingmeester ‘het’ standaardwerk niet kent… dat heeft voor de verkoopster heel slecht uitgepakt.

 2. Niet alleen de tapijten op de kaart die Thera stuurde zijn mooi maar ook de huizen eromheen mogen er zijn!

 3. Leuk verhaal over kaart en postzegels.
  Maar Berthi ,de kleine kerstzegels van Nederland zijn toch wel schattig.?
  Groetjes … Dout.

 4. Een mooi plaatje met de tapijten die hangen te luchten. Alleen al het feit dat er zo veel mensen in de hele wereld op zoek zijn naar een textielkaart voor Berthi.

  Ik kijk naast mij en zie mijn versleten pers liggen, die ligt als bescherming over de naad van het novilon dat in de loop der jaren wat open is gaan staan.
  Deze pers is een erfenis van de buren die hem bij het grofvuil wilden doen.
  Net heb ik het kleed nog eens goed bekeken en zag dat er aan de onderkant ook nog een “Certificate of origin” zit.
  Het merk is SHIRAZ no: 2469 Description: Injelas.
  Onder de kast zitten er een paar gaatjes in, daar hebben Charlotte en Bas (de twee motten van Doris) heerlijk zitten smullen van de tapijtwol.
  De taxateur is nog niet geweest, bij Christie hebben ze het nog al druk.

 5. @Elma, oh, wat een enig verhaal van je! Om van te smullen! Enne… juist die twee gaatjes zorgen voor extra waarde! Niet iedereen krijgt bezoek van de motten van Doris!:-)

 6. Mieke S: Op de kaart zie je de huizen in een onlangs gerestaureerde buurt in Tbilisi.Gelukkig wordt er de laatste jaren erg hard gewerkt en krijgt Tbilisi weer een beetje terug van z,n oude glamour.

  lheurebleue: Georgie is echt prachtig…..ik kom er elk jaar.Ik kan het je dus aanraden om een keertje te gaan.Als je meer wilt weten vraag Berthi naar mijn emailadres.
  Trouwens,oktober 2012 gaat er een textielreis met HzG naar Georgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *