Geweven halssieraden


Juul Matthijs is al ruim 35 jaar bezig met weven. In de zomer van 1998 volgde Juul een weefcursus in Friesland waar ze een Amerikaanse ontmoette die een geweven halssieraad droeg. Juul was direct enthousiast en begon in 1999 met deze weeftechniek met ingewerkte kralen. Op aanraden van de Amerikaanse kocht Juul tijdens een verblijf in Nieuw-Zeeland het boek Beads and Threads van Diane Fitzgerald en Helen Banes. Ze begon met het handweven en is er niet meer mee opgehouden. Prachtige kleurrijke sieraden heeft Juul gemaakt en ook menige workshops gegeven.


Voordeel van deze weeftechniek is dat je het overal kunt doen en handig mee te nemen is. Je hebt er geen groot weefgetouw voor nodig. Het benodigde materiaal beperkt zich tot: ruitjespapier, zachtboard, spelden, DMC splijtgaren en een naald. De voorbereiding kost de meeste tijd, het weven van 1 op 1 is niet moeilijk, vertelt Juul.


Voor Handwerken zonder Grenzen maakte Juul het prachtige halssieraad De vuurvlinder. Het patroon en de beschrijving kun je vinden in nummer 4/2000 (september).

Juul geeft nog steeds workshops in het handweven van halssieraden. Heb je interesse, stuur dan een berichtje via het contactformulier dat rechtsboven op dit blog is te vinden. Ik zorg ervoor dat je e-mail bij Juul komt.


Dit halssieraad is bijna klaar. Slechts het kleine stukje bovenin moet nog opgevuld worden.

12 gedachten over “Geweven halssieraden

  1. Wouw, wat vreselijk mooi! Schitterende patronen en kleuren, heel krachtig door de combinatie! En interessant qua techniek, inspirerend logje Berthi!

  2. oh wat is dat mooi!
    Er zijn zoveel uitdagende technieken die ik allemaal wel zou willen leren, maar helaas, ik denk dat ik maar één leven te leven heb en dat leven zit al aardig vol met wat ik nog allemaal wil maken! Ik kan ook genieten van al het moois wat anderen maken en dat is ook voor mij weer een inspiratie bron.

  3. Prachtige ontwerpen! Moet ook geweldig leuk zijn om daar aan te werken en zulke mooie sieraden te zien ontstaan.

  4. Wat een mooi handwerk.Ben het helemaal eens met Dorien. Hannie.

  5. Wat ontzettend mooi gemaakt, en wat mooi om te zien. Als er meer uren in een dag zouden zitten, nam ik deze hobby er ook nog bij. Maar ja, dat is niet zo, dus blijf ik er maar naar kijken.

  6. Ik heb de halssieraden in het echt gezien en dan zijn ze nog mooier! De tijd om deze techniek te leren ontbreekt – net als bij jullie – ook bij mij, maar ik geniet enorm van hetgeen dat Juul maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *