Textielpost – Champlitte (Frankrijk)


Betty: ‘Met zoveel regen was een bezoek aan dit museum meer dan leuk. Allemaal oude winkeltjes, nagebouwd, veel textieldingen zoals een hoedenmakerij, weefgetouwen en een restant van een kostuumtentoonstelling. Jammer genoeg zie je op deze kaart niet alles, maar het kraagje dat het kind vasthoudt, kan je nog op brocantes kopen.’

Op de textielkaart zie je een Atelier de broderie 1930 die te vinden is in Musée départemental Albert et Félicie Demard. In het raamwerk dat op de grond staat zie je een afbeelding van een Hollands tafereel: een jongen en meisje in Volendammerdracht, met op de achtergrond een molen!

Het beeld van het dorp Champlitte in het Franse departement Haute-Saône wordt gedomineerd door het kasteel. Het kasteel bevindt zich in een majestueus, zeer ruim buitenhuis waar talloze schatten uit het verleden zijn ondergebracht. Het Museum voor Volkskunst en Traditie is er onderdeel van. Dit museum stelt zich ten doel het leven van de boeren en de stedelingen uit de streek naar voren te brengen.

5 gedachten over “Textielpost – Champlitte (Frankrijk)

 1. Ik krijg een steek van heimwee, als ik dit weer zie! Het museum, in het kasteel, gaf zoveel plezier en je waande je kasteelvrouwe, met achter de raamluiken een weids uitzicht over de landerijen.
  Ik heb met mijn neus tegen het glas gezeten om alle textiele kantjes en bandjes te kunnen zien. Leuk dat jij het Hollands tafereeltje ontdekte, in de Vogezen werden dit soort liefelijke plaatjes vaker gebruikt, ook in borduurwerk.
  Bedankt Berthi dat je dit nog laat zien!

 2. Zo werd een regendag ineens een Super dag !! dat hollandse tafereel heb ik hier in rood hangen.
  kZal het eens op de foto zetten en toesturen.

 3. @Betty, alle textielkaarten komen op mijn blog, alleen duurt het soms eventjes!:-) Het hangt er gewoon vanaf welk onderwerp ik voorhande heb om te plaatsen op mijn blog.

  Het Hollands tafereeltje vond ik weer zo schattig. Nederland was/is gewoon geliefd in het buitenland!

  @Licia Huizer, Oh, heb jij echt dezelfde afbeelding in het rood? Ik laat me verrassen door de foto!

 4. Prachtig om in dit Museum rond te lopen, alleen op deze foto is al zo veel moois te zien.
  De jongen en het meisje uit Volendam die op het spanraam staan is zover ik kan bekijken “filetwerk” evenals het werkstuk op het prachtige borduurraam waar de dame aan werkt.
  Door de textielkaarten krijgen wij erg veel mooi handwerk te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *