François Lesage (1929-2011)

Op 82-jarige leeftijd is François Lesage van het beroemde Franse Maison Lesage overleden. Bij Maison Lesage in Parijs wordt het borduurwerk gemaakt voor zowat alle grote huizen, zoals Chanel, Dior, Saint Laurent en Balenciaga. Twee keer eerder kwam Maison Lesage voor in een logje. In het bericht van 20 maart 2007 lees je over de expositie Pracht en Kraal met een vermelding van het beroemde borduurhuis en op 15 maart 2010 vermeld ik deze naam nogmaals in het verslag over de expositie Voici Paris! Haute Couture.


Maison Lesage voor Yves Saint Laurent: jasjes met irissen (duurste jasje ooit, zevenhonderd uur handwerk zit erin) en zonnebloemen van Van Gogh (1988). Foto: Fondation PB-YSL.

Maison Lesage was tot 1924 bekend onder de naam Michonet (sinds 1868) en werkte veel voor keizer Napoleon III. Borduursels waren een luxe. In 1924 werd het bedrijf overgenomen door Albert Lesage (1888-1949), de vader van François. In deze periode kwam de Franse couture tot grote bloei. Op de expositie Mode ? Kunst, een affaire in het Haags Gemeentemuseum is de paarse avondjas te zien van het ontwerp van Elsa Schiaparelli waarvan het borduurwerk gedaan is door Lesage.


François Lesage was amper twintig toen hij het huis van zijn vader overnam, maar hij leidde het bedrijf door een bloeiperiode. Onlangs nog bekroonde Frédéric Mitterand Lesage met de onderscheiding van ‘Maître d’Art’. In zijn speech citeerde hij Karl Lagerfeld, die ooit de volgende uitspraak deed: ‘Ik kan me geen mode zonder borduurwerk inbeelden. En geen borduurwerk zonder meneer Lesage.’

De nieuwe artistiek directeur van Maison Lesage is Hubert Barrère. Het erfgoed is dus veilig, alhoewel het toch anders zal zijn zonder François Lesage.

12 gedachten over “François Lesage (1929-2011)

 1. Heeft meneer Lesage een volwaardige opvolger?
  Het zou toch jammer zijn als dit bijzondere bedrijf zou ophouden te bestaan.
  Ik zag op de site van Maison Lesage dat je er ook cursussen kunt volgen.
  Jammer, te ver weg…
  Maar ze hebben ook een heel mooi “studie”-boek uitgegeven.

 2. @Saskia, de nieuwe artistiek directeur is Hubert Barrère. Het erfgoed is dus veilig, alhoewel het toch anders zal zijn zonder François Lesage. Ik zal deze tekst nog even toevoegen aan het logje.

 3. Dit is prachtig werk, zo kunnen wij nog heel wat kleding versieren.

 4. Wat geweldig toch dat we via die filmpjes alles kunnen volgen. Zal het eens gauw aan Fie van Dijk doormailen….die “” raamwerken”” waar ze op borduren lijken precies op die Fie altijd gebruikt in haar cursus Lierse Kant borduren !! Fantastisch wat er uit die ene doos te voorschijn kwam…wat zou er allemaal in die andere dozen zitten??

 5. In het filmpje wordt gezegd dat het huis enkele jaren geleden overgenomen is door Chanel. Ik vind het geweldig dat er gratis borduurwerk wordt gemaakt voor nieuwe ontwerpers!
  @ Licia: Fie maakt Lierse kant, dat is een soort tamboereerwerk: met een haaknaald maak je door de stof heen kettingsteken. De borduurdraad zit aan de onderkant en die wordt met een haaknaald telkens naar boven gehaald. Net alsof je lossen haakt maar dan met stof (of tule) ertussen. Bij het borduren met kralen of pailletten worden die van te voren op de draad geregen. Ze worden dan met de kettingsteken vastgezet. Het is technisch niet zó moeilijk. De kunst is om de steken (kralen) regelmatig met het patroon te laten meelopen. En het ontwerp moet natuurlijk mooi zijn :-))

 6. @MiekeS: Toch kreeg ik net als Licia de indruk dat met de naald met houten handvat ook met “lossen” wordt gewerkt zoals bij Lierse Kant.

 7. @Saskia: Ik zal me wel onduidelijk uitgedrukt hebben maar je schrijft precies wat ik bedoel: lossen haken met de stof ertussen. Dat is tamboereerwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *