Activiteiten in het land


Loukia Richards is op 9 en 10 december 2011 in Amsterdam. Zij houdt dan twee stitchathons waar je gratis aan deel kunt nemen. Je moet je wel vooraf aanmelden bij Loret Karman.

——————————


In museum Het Admiraliteitshuis in Dokkum is tot en met april 2012 de expositie Dokkumer kralencocktail: verrassende variëteit aan kralen in een museumcollectie, 500-2000 A.D. te zien.

In het kader daarvan organiseert het museum een zeer bijzondere kralendeterminatiedag op zondag 18 december 2011. Een beetje zoals de bekende Kunst- en Kitschdagen, maar dan speciaal voor kralen. Voor zover bekend is dat in Nederland nog niet eerder gedaan, maar de verwachting is dat er veel belangstelling voor zal bestaan. Kralen zijn immers al sinds vele jaren onveranderd populair. Niet alleen bij de verzamelaar, maar ook bij de doe-het-zelver die kralen zelf maakt of er sieraden van samenstelt. In elke grotere plaats is tegenwoordig wel een speciale kralenwinkel te vinden waar de mooiste kralen per stuk verkocht worden.

Hoewel het museum zelf enige deskundigheid in huis heeft op het gebied van kralendeterminatie, betreft dat voornamelijk de categorie streeksieraden uit de 19e eeuw.
Om hun bredere kennis qua datering en herkomst is een viertal kralendeskundigen uit Nederland aangetrokken: Wil Werkhoven, Hans van der Storm, Tine Lambregts en Angeline van Achterberg. Hun achtergrond is divers: onder andere handel, archeologie, antropologie, collectionering. Wat zij delen is een in vele jaren opgebouwde, enorme kralenkennis en een niet aflatend enthousiasme voor dit onderwerp.

De kralenexperts kunnen je inlichten over herkomst, materiaal en datering van de meegebrachte kralen. Kettingen, armbanden, losse kralen, kralen op kleding, kralentasjes etcetera; erfstukken uit de familie, bodemvondsten, souvenirs van vakantie, gekocht op rommelmarkt, noem maar op.

Uitgesloten zijn kralen die van zaden gemaakt zijn. Daarvan zijn zoveel soorten, dat de determinatie te veel tijd zou kosten.

De kralen Kunst- en Kitschdag is op zondag 18 december 2011, van 12.00 tot 18.00 uur.

De kosten voor deze determinatie bedragen € 6,00 met een maximum van 4 objecten of 10 minuten per persoon. Donateurs van het museum betalen € 2,00. Dit is inclusief de toegang tot de rest van het museum.

Om lange wachttijden te voorkomen vraagt het museum je vooraf aan te melden. Dat kan via e-mail of bij de museumbalie. Je krijgt dan een volgnummer en een globaal tijdstip toegewezen. Aanmelden via info@museumdokkum.nl of 0519 293134.

Kom je van ver, dan kun je gebruik maken van een speciaal arrangement dat het museum in samenwerking met het een paar huizen vanaf het museum gevestigde hotel/restaurant De Posthoorn heeft geregeld.
1. Overnachting, ontbijt en lunch in het restaurant, kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief op basis van 1-persoonskamer € 73,50 pp, op basis van 2-persoonskamer € 53,50 pp.
2. Kralenlunch tussen 12.00 en 14.00 uur in De Posthoorn, gevolgd door kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief € 13,50.
3. Kralendiner, 3-gangen, na afloop van de kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief € 28,50.

In het kader van deze expositie organiseert het museum een reeks activiteiten. In de agenda vind je een overzicht. Elma verzorgt op 14 december 2011 de workshop Kerstbalrijgen. Aanmelden via het contactformulier.

——————————


Tot en met 10 maart 2012 is de prachtige textieltentoonstelling Textiel & Taal te zien in het Huizer Museum Het Schoutenhuis.

De landelijke Textielgroep QS2 exposeert bijzondere textielobjecten. De groep QS2 komt voort uit een quiltgroep, maar deze textielkunstenaars wilden een verbreding en met andere materialen gaan werken. Zij laten zich regelmatig door andere kunstenaars en andere disciplines inspireren. Zo kwamen zij ook bij de Gooise dichter Gerard Beentjes terecht. Onder zijn bezielende leiding hebben de leden van de groep gedichten gemaakt en zich vervolgens laten inspireren tot het maken van kunstwerken.

Daarnaast zijn er van alle kunstenaars voorbeelden te zien van hun speciale band met de liefde voor taal. Soms is daarbij textiel vervangen door andere materialen zoals papier en hout. Het is een zeer gevarieerde tentoonstelling geworden. De gedichten kun je hier lezen.

——————————


Carina van De Schapekop laat het volgende weten:
‘De absolute top komt naar De Schapekop!

Al vanaf het moment dat hij voor het eerst kennis maakte met textiel is Kaffe Fasset een begrip in de wereld van breien, borduren en patchwork. Zijn ontwerpen en boeken zijn wereldberoemd en zijn exposities worden wereldwijd massaal bezocht.

Deze Kaffe Fasset en zijn compagnon Brandon Mably komen speciaal voor De Schapekop uit Engeland naar Nieuwpoort.

Op 9 februari 2012 zijn zij onze gasten en verzorgen zij een fantastische workshop, speciaal voor quiltsters en een lezing voor iedere geïnteresseerde. Een unieke kans om kennis te maken met de meesters zelf en een volle dag en avond te genieten en inspiratie op te doen.

De workshop duurt de hele dag. We beginnen ’s morgens waarna u kunt genieten van een heerlijke lunch. Na de lunch gaat u weer vol energie aan het middagprogramma beginnen. Deze workshop wordt gegeven door Brandon Mably en Kaffe Fasset. De kosten zijn € 150,00 inclusief lunch, koffie, thee en andere versnaperingen en exclusief materiaal. Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

’s Avonds geeft Kaffe Fasset een uitgebreide en inspirerende lezing/presentatie over zijn werk en inspiratiebronnen waarna hij alle tijd heeft voor een vraag en antwoord sessie. Uiteraard is er daarna nog alle gelegenheid om Kaffe Fasset te ontmoeten en uw boek(en) te laten signeren. Deze fantastische avond kost € 25,00 inclusief koffie, thee en drankje.


Speciaal voor deze gelegenheid hebben we Het Arsenaal gereserveerd zodat u in een historische omgeving kunt genieten van een gedenkwaardige dag en/of avond.
U kunt zich via de mail inschrijven voor zowel de workshop als de lezing. Inschrijving voor de workshop vindt plaats in volgorde van ontvangst van de inschrijving.
Nadat u bent ingeschreven ontvangt u nadere informatie.’

4 gedachten over “Activiteiten in het land

  1. Vandaag weer heel wat informatie wat er in dit land op tentoonstellinggebied te doen is.
    Ook de workshops zijn waard om bezocht te worden.
    Je vind daar grote en minder bekende beroemdheden.

  2. Berthi, zet net TV aan, Duitsland 3: Mein nachmittag. Neuer trend: Zugsocking im Norden. Dames die op zondagmiddag zo nu en dan per trein naar een wolwinkel of beurs rijden en gedurende de rit sokken breien. Tevens werd de adventssjaal geshowd (al klaar, maar met uitleg over het meebreien) en kerstballen van wol in helemaal wit. Misschien nog te zien via gemist. Goh, dat doet goed, zeg, een leuk Sinterklaascadeautje.

  3. @Elma, het aanbod is groot en divers op textielgebied. Ik hoop dat het nog lang zo mag blijven.

    @Dutch Margreet, geweldig dat de tv zoveel aandacht besteed aan handwerk! Zo willen wij dat!

  4. wat een feest! zoveel interessante activiteiten. textiel en taal klinkt heel aanlokkelijk en kaffe fasset naar de schapekop? ik hoop dat ik daarbij kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *