De Wever


In Geldrop staat het bronzen beeld De Wever – een handwever – van Ruud Ringers. Met dit beeld wordt een eerbewijs opgericht voor een ambachtsman die van oudsher een grote rol heeft gespeeld in de nijverheid van Geldrop. Het heeft Ruud Ringers veel studie gekost alvorens het definitieve ontwerp in brons kon worden gegoten.

Ruud Ringers bestudeerde uitvoerig ‘de wevers’ op de schilderijen van de Brabantse kunstenaar Vincent van Gogh en bracht verscheidene bezoeken aan het textielmuseum in Tilburg. Daar kreeg hij een goede indruk van de oude handweverij die in het oude Geldrop lange tijd een belangrijke economische rol heeft gespeeld.


Ruud Ringers maakte een model van gaas en bracht daar klei op aan en kneedde dit in de juiste vormen. Van dat beeld werd met gips en gravel een mal gemaakt. Hij heeft er twee maanden aan gewerkt. De wever was toen klaar om in brons gegoten te worden. De kunstenaar werkt het liefst met brons omdat het zo’n bestendig materiaal is, anders dan ijzer, want dit gaat op den duur roesten en heeft meer onderhoud nodig.

9 gedachten over “De Wever

  1. Als weefster vind ik dit natuurlijk een leuk blogje 🙂
    En dat beeld wil ik toch wel eens in het echie zien, het ziet er op de foto al prachtig uit.
    Leuk om te combineren met een bezoek aan het weverijmuseum.

  2. Prachtig beeld. Jammer dat bronzen beelden de laatste tijd zo vaak van hun sokkel gelicht worden alleen om de waarde van het metaal. Hopenlijk blijft dit beeld daarvoor bespaard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *