Nova Zembla


We schrijven het jaar 1596. Op 10 mei vertrekt Willem Barentsz voor de derde keer naar het noorden met Jacob van Heemskerck. Willem als expeditieleider en Jacob als leider. Initiatiefnemer voor deze reis is dominee Petrus Plancius. Willem Barentsz gaat vanaf Scandinavië niet oostwaarts, maar noordwaarts. Hij ontdekt een eiland dat hij Veere eiland noemt (het tegenwoordige Bereneiland) en verder noordelijk, een land dat hij Het Nieuwe Land noemt (het huidige Spitsbergen). In september 1596 komt het schip vast te zitten in het kruiend ijs en vriest vast. De mannen bouwen een huis van drijfhout, dat bekend staat als Het Behouden Huys. Zij overwinteren op Nova Zembla. Op 13 juni 1597 vertrekt de bemanning in twee open sloepen huiswaarts. Een week later sterft Willem Barentsz tijdens de terugreis op 47-jarige leeftijd. Eind augustus 1597 komt de bemanning aan in het Russische Kilden. In de plaats Kola (Lapland) liggen drie Nederlandse vrachtvaarders. Een van de schepen staat onder leiding van Jan Cornelisz Rijp. Op 1 november van dat jaar arriveert de bemanning in Amsterdam. Twaalf van de zestien bemanningsleden overleven de reis. Gerrit de Veer, een van de overlevenden, schrijft een reisverslag dat een van de eerste bestsellers van Nederland wordt.

Reinout Oerlemans was als kind gefascineerd door een schoolplaat die de overwinterwintering op Nova Zembla toonde. Hoe was het mogelijk dat er tot nu toe niemand een film over deze Nederlandse geschiedenis had gemaakt. Hij nam het heft in eigen handen en ging aan de slag. Afgelopen maandag was de première van zijn nieuwe film Nova Zembla en vanmiddag zag ik hem in de bioscoop. Wat een prachtige film! Derek de Lint vertolkt de rol van Willem Barentsz, Victor Reinier gaat voor Jacob van Heemskerck en Robert de Hoog kruipt in de huid van Gerrit de Veer. Laatstgenoemde zet de schrijver Gerrit formidabel neer en voor een groot deel draagt hij de film. Wat een talent heeft deze jongeman. Houd hem in de gaten, want we gaan nog veel over hem horen en zien. Ja, en dan hebben we Doutzen Kroes die de vriendin is van Gerrit de Veer. Het is het acteerdebuut van Doutzen Kroes. Nou ja, haar allereerste rolletje was in de Douwe Egberts reclame die wij nooit meer zullen vergeten!

Zonder al te veel overdreven spektakel wordt het verhaal van Willem Barentsz en zijn bemanning verteld en verfilmd. Juist daarom spreekt deze film me aan. Ik heb niets met de overdaad aan special effects van Hollywood films. Bescheidenheid op zijn tijd kan geen kwaad. Een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis wordt op een voortreffelijke wijze getoond in de film Nova Zembla. Een aanrader!

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont tot en met 27 februari 2012 ongeveer vijfenzeventig originele objecten afkomstig van Nova Zembla. De objecten werden in 1597 op het eiland achtergelaten nadat Willem Barentsz daar met zijn bemanning had overwinterd. De voorwerpen lagen bijna drie eeuwen lang, van 1597 tot 1872, op het eiland in de Noordelijke IJszee. Toen ze werden teruggevonden bleken ze opmerkelijk goed te zijn bewaard. Het Rijksmuseum toont onder meer wapens, handelswaar, persoonlijke bezittingen en gereedschap. Op de tentoonstelling, getiteld Nova Zembla in het Rijksmuseum, is bijvoorbeeld een hellebaard te zien waarmee hongerige ijsberen werden bevochten. Ook toont het museum gereedschap waarmee de bemanning het beroemde Het Behouden Huys bouwde.

Misschien is het je al opgevallen dat je voortaan een woordverificatie moet invullen voordat je een reactie kunt plaatsen. Matthijs heeft dit op mijn verzoek gistermiddag toegevoegd. De reden hiervoor is de enorme hoeveelheid spam die ik dagelijks (circa 1500) binnenkreeg. In een paar weken tijd zit ik al op 54.068 reacties die als spam staan gemarkeerd. Uren was ik ermee bezig om ze te verwijderen. Geen doen. Er moest een oplossing komen en die hoop ik nu gevonden te hebben. Hopelijk heb je geen moeite met de woordverificatie en wil je die invullen. Het bespaart mij heel veel tijd.

20 gedachten over “Nova Zembla

 1. Het lijkt mij een boeiende film.

  Zoveel spam is echt ongelofelijk! Natuurlijk vind ik het geen probleem om de woordferificatie in te vullen.

 2. Hallo Berthi, Bij Hawar heeft een groep vrouwen zitten spinnen voor deze film. Er komt kennelijk een straat in voor waar wolhandelaren zitten of zo, dus dat moest vol met bossen wol hangen. Er staat op you tube een filmpje van. Ik heb het ook op de Steekplusblog gezet: http://steekplus.blogspot.com/
  En natuurlijk is de woordverificatie geen bezwaar. Je moet dat bij de meeste blogs doen. Hij is alleen bij jou wel heel erg moeilijk te lezen. Ik hoop dat ik hem goed heb
  Nee, dus, volgende poging.

 3. Ik ben heel benieuwd naar de film, wil er zeker naar gaan kijken! Wat leuk om te zien hoe de wolspinners bezig zijn…! De letters van de woordverificatie zijn inderdaad behoorlijk moeilijk te ontcijferen, maar ik snap je punt, zoveel spam in ondoenlijk! Fijne zondag, je houdt nu vast tijd over :)) Lieve groet Lupineke

 4. hoop dat de film ooit wordt uitgezonden op de TV hen er wel flitsen van gezien oz de spinnende vrouwen. Fijne zondag Basje

 5. Als de woordverificatie niet goed leesbaar is kan je op ‘Nieuw woord’ klikken om een ander, hopelijk beter leesbaar woord te krijgen. Dit kan je zo vaak doen als je wilt.

 6. @Matthijs: Met IE8 (waar ik mee werk) zit het nieuw-woord-knopje voor een groot deel achter een wit vlak. Ik zie alleen “Ni”.
  Piet zegt dat het met de compatibiliteit te maken heeft.
  Voor mij geen probleem, maar voor andere lezers misschien wel.
  Bovendien valt het me op dat ik twee captcha-woorden (in verschillend lettertype) krijg, waarvan ik maar één hoef in te tikken om geaccepteerd te worden.

 7. Hallo Berthi,
  Afgelopen dinsdag zijn we met een aantal vrouwen nogmaals aan het spinnen geweest. ‘Man bijt Hond’ heeft daar opnamen gemaakt en die afgelopen donderdag uitgezonden. Zowel de strengen wol als de lappen in het Brugse steegje zijn bij Hawar geverfd.

 8. Groot gelijk met die woordverificatie. Ik geloof dat er een bende mensen is die e-mailadressen verzamelen en verkopen. De laatste weken krijg ik ook giga-veel verzoeken om mijn bankrekening te mogen gebruiken, aanbiedingen voor casino-toestanden en allerlei zielige verhalen.
  Dus graag neem ik de moeite om te reageren MET woordverificatie. Gave film trouwens, wil ik ook nog naar toe.

 9. @Saskia, ik ga nu uitproberen of het voldoende is als ik één van de twee woordverificaties invul! Ik dacht namelijk dat je beiden moest invullen.

  Lukt niet! Ik moet beide woorden invullen.

 10. @Saskia, bedoel je niet IE7? Mijn ouders gebruiken IE8 en daar staat alles goed. Piet heeft in ieder geval gelijk dat het een compatibiliteitsprobleem is. Ik zal kijken of ik er iets op kan vinden.
  De Google captcha gebruikt twee woorden die ze uit boeken halen. Hiermee digitaliseren ze deze boeken. Voor meer informatie: http://www.google.com/recaptcha/digitizing

 11. @Matthijs: Om precies te zijn heb ik: IE versie 8.0.6001.18702 (128 bits)
  Leuk toch dat deze captcha zo nuttig is!
  Inmiddels moet ik nu ook twee woorden intikken. Dus dat is “gelijkgetrokken”.

 12. @Joke hardenbol, wat een leuk filmpje! Maar nu moet ik Nova Zembla echt nog een keer gaan zien want het garen is me helaas ontgaan. Op dat moment zat ik vast meer op de personen te letten!:-)

  Fijn dat je de woordverificatie niet vervelend vindt. Soms vind ik de woorden ook moeilijk te lezen, maar je kunt dan op de tekst ‘nieuw woord’ klikken.

  In ieder geval werkt de woordverificatie perfect. Vandaag niets aan spam binnengekregen.

  @Lupineke, haha tijd over? Ik kwam en kom tijd tekort!:-)

  Nova Zembla is prachtig, ook al is niet alles historisch verantwoord. We hebben het over een film en niet over een documentaire.

  @Basje, t.z.t. zal de film vast op tv komen.

  @Mariet, ontzettend leuk dat Man bijt Hond ook nog opnamen heeft gemaakt. Ik ga zoeken bij uitzending gemist. Trouwens, dit moet voor jullie een ontzettend leuke opdracht zijn geweest!

  @Birgitte, helaas allemaal herkenbaar!

  @Noor, zeker gaan kijken!

 13. @Mieke S, bij Nederlandse films moet ik altijd er goed voor gaan zitten om het goed te kunnen horen. Het kan aan mij liggen, mijn oren zijn niet meer zoals ze horen te zijn.

 14. interessante film!
  woordverificatie invullen is ergerlijk maar al die spam verwijderen is nog ergerlijker! kiezen tussen 2 kwalen dus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *