Winterhobby’s

Vanavond las ik in de rubriek ik@nrc.nl van NRC Handelsblad het volgende berichtje van Monique Langezaal:

‘Vorige week lag er een cadeautje van mijn vriendin uit Noorwegen op de mat. Een boek van twee Noorse modeontwerpers die kerstballen breien. Hilarisch en ontroerend, ballen met ingebreide rendiertjes, sneeuwkristallen en andere winterse motieven. Mijn handen begonnen te jeuken en ik ging naar een wolwinkel. Enigszins gegeneerd vertelde ik de verkoopster waarvoor ik die vijf(!) breinaalden nodig had, waarop ze zei: “Oh, dat boek heb ik ook, maar ik heb het weggelegd voor volgend jaar, want ik ben een kerststal aan het haken.”‘

17 gedachten over “Winterhobby’s

 1. Ja, het breien van kerstballen is op het moment een echte hype en ook het boek met de kerststal heb ik al ergens gezien.

 2. Op mijn weblog ben ik bezig elke week een figuurtje van de kerststal uit te leggen om te breien.

 3. het is inderdaad een hype en ik moet zeggen ik vind het zelf ook erg leuk om te doen.

 4. In heel Nederland zijn de korte Bamboe breinaaldjes uitverkocht.
  Het boek is zelfs bij de Telegraaf te bestellen.
  Ook al brei je ze niet, er staan prachtige foto’s in het boek.
  Er zijn ook al vervolg boeken op, poppetjes breien en met Pasen kunnen wij onze eigen eieren breien.
  Ook de pluizige ballen doen het erg goed en zijn zo klaar.

 5. Toch sta je er van te kijken dat er nog breisters zijn die er niet van gehoord hebben…zodoende gaat mn boek het hele dorp door, tís ook een vreselijk gezellig boek….die jongens hebben het heel goed “verpakt””

 6. Hihi ik ben ook verslaaft in verschillende kleuren heb ik ze algebreid.

  Maar ja een beetje bij elkaar passen is natuurlijk enig.haken heb ik ze ook al in gezien. Zelfs plat gehaakt. Met kerst zullen wij ze zien in alle vormen en maten enig hoor !!!

  Liefs José

 7. Hihi ik ben ook verslaaft in verschillende kleuren heb ik ze algebreid.
  Q
  Maar ja een beetje bij elkaar passen is natuurlijk enig.haken heb ik ze ook al in gezien. Zelfs plat gehaakt. Met kerst zullen wij ze zien in alle vormen en maten enig hoor !!!

  Liefs José

 8. Een lid van ‘mijn’ breigroep breit ze en verkoopt ze op kerstmarkten in de buurt. Het loopt storm. En terecht vind ik; er zijn ergere hypes denkbaar!
  5 naalden is normaal voor klein rondbreiwerk als sokken, wanten en nu dus ook kerstballen.

 9. Nou, ik moet zeggen toen ik het las dat ik dacht: huh… kerststal? Pas nu snap ik waar ze het over hebben.
  Maar ja… ik ben dan ook geen breister:-)
  Janny

 10. Wel om te lachen, en ik vind die breidende mannen. Alhoewel ik niet mee doe met het breiden van kerstballen, ik bekijk ze overal met plezier. En dan… een kerststal haken! ook een énig idee!

 11. Tja, die kerstballen. Ook ik ben er voor bezweken… en voor de gebreide kerststal heb ik het boek in huis. Maar alleen als collectorsitem. Het is van dezelfde schrijfster als de gebreide Royal Wedding! Maria lijkt een beetje op Queen Elisabeth. En… het hoeft niet op bamboenaalden hoor. gewone van 1 euro van de Wibra kan ook.

 12. Haha,wie is er niet voor bezweken? Ik ben al aan m’n achtste en het eind is nog niet in zicht…ook de quiltclub heb ik aangestoken,afgelopen woensdag leken we wel een breikransjes…;-)

 13. tja, ’t is zeker leuk. maar als iedereen iets doet, doe ik het niet. ben een beetje een tegendraads figuur 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *