Textielpost – Rondje Nederland I

Nederland is zowel een textiel- als kaartenland. Uit alle windstreken ontving ik een prachtige textielkaart. In het eerste rondje Nederland reizen we naar Urk, Baarlo, Staphorst, Goes, Horst, De Lier, Scheveningen, Haarlem en Marken.


Antje uit Urk: ‘Heel veel plezier met alle textielpost toegewenst! Fijn dat “wij” als blogger kunnen meegenieten!’


Saskia: ‘Bij jou om de hoek in het Limburgs Museum een mooie foto-expositie. Deze meisjes gaan naar het bleekveld met TEXTIEL! (en kijk ook eens naar de postzegel)’


SjoukjeB: ‘In oktober j.l. zijn mijn man en ik een weekje op vakantie geweest in de buurt van Staphorst. Daar heb ik een bezoek gebracht bij de stoffenwinkel van de fam. Vloedgraven. Deze familie staat ook op de textieldagen in Leens (Verhildersum). Het was erg leuk om die mevrouw daar te ontmoeten.’

Wil je ook deze jasbeschermers maken, hier vind je het patroon.

Deze Textielpost laat de dracht van Staphorst zien.


JannieD bracht een bezoek aan de expositie Merklappen uit de kast in Goes.


AnnemieF: ‘We waren in Museum de Kantfabriek. Het stond al lang op de planning!! Mooi museum. Hardwerkende vrijwilligers. We kregen meteen een rondleiding (dat wisten we niet) met de andere bezoekers. Het was er druk. De tijdelijke tentoonstelling ook mooi.’ Afbeelding textielkaart: een klosmachine. Eerder kwam deze klosmachine hier voorbij.


LiavI: ‘8 september 2011, Wat vervelend voor je (denk ik) dat de “verhuizing” zo veel tijd in beslag neemt! Heel veel succes gewenst en ik hoop dat alles z.s.m. in orde is!’ Afbeelding textielkaart: set lagere school handwerken van Leuntje Dingemans (25-02-1914), collectie Trijnie van Spanning.


Elma: ‘Een groet uit Scheveningen uit Muzee Scheveningen, bij de opening van de tentoonstelling Uit de school geklapt.’ Afbeelding textielkaart: Schevenings Vissersvrouwenkoor, est. 30 april 1954.

Over de Scheveninger dracht kun je hier lezen.


Elma: ‘Klaar voor het bezoek aan het Kuhrhaus.’ Afbeelding textielkaart van L. Kalff op toeristische folder met hoteltarieven van Scheveningen uit 1931.


Hilly: ‘Pff… wat een werk en maar hopen dat je de goede stof pakt i.p.v. je jurk/schort. Vond hem voor je in ’t Teylers Museum gisteren.’ Deze Naaisters in een confectieatelier zag je al eens eerder op mijn blog, en wel hier en hier.


Hilly: ‘Wat een adresnaam eigenlijk. Er hingen mooie schilderijen in Teylers, maar deze niet hoor. Wel een stoppende vrouw in de gang met 3 kinderen aan haar rokken en een hond die ook aandacht vroeg. Heerlijke dag was ’t.’ Afbeelding kaart: Voor haar huisje (bij de boerenwoning), 1884, van Anton Mauve (1838-1888).


MarleenM: ‘6 november 2011. Mijn man en ik waren op textiel-driedaagse in Nederland. We startten in Boxmeer waar Marlie Lamers weer een heel uitgekiende tentoonstelling samenstelde. We hadden na vele mails voor het eerst écht contact met elkaar en dat viel bijzonder mee. We werden op de koffie gevraagd en ze toonde ons talloze van haar schatten. ’s Anderdaags ging het naar Doesburg. ook deze (merklappen) tent. was met heel veel zorg samengesteld. De kleine ruimte bevatte beknopte, maar erg duidelijke uitleg over verschillende ascepten i.v.m. merklappen, stoplappen, schoollapjes, pronkrol… telkens erg goed gedocumenteerd met voorbeelden. In Enschede zagen we Ontrafel. Deze tent. was eerder in het “MOMU” in A’pen, maar die had ik gemist. Ook hier weer alle lof voor de samenstellers. Onze terugweg liep over Scheveningen. Aan “Uit de school geklapt” was duidelijk veel werk besteed, maar we misten er structuur. Jammer. Deze kaart vonden we in het Muzee, maar ze had net zo goed onderdeel kunnen zijn van “Ontrafel”. Ik lijk wel iets te hebben met weinig textiel (Manneke Pis – deze textielkaart zie je binnenkort op mijn blog -). Deze kaart wordt door een lieve Nederlandse vriendin verstuurd, zo heb je een postzegel van het land van herkomst. De beloofde kaart over de Frans-Vlaamse reuzen heb je nog tegoed.’


Op 22 oktober 2011 bezochten een aantal dames de expositie Uit de school geklapt. Deze textielpost was een idee van Basje. Zij was met de volgende dames op stap: Marcella, NellyR, MarianO, Jessie, TonnyB, Erica Uten, TillyvK en Jeanny. Afbeelding kaart: Scheveningse Vissersvrouwen van Philip Sadée (1837-1904).


Christien Sleeboom: ‘Dit weekend een reünie met vrienden in het Hof van Marken. Een rondleiding van Aaltje in kostuum. Een gehaakt kantrandje bij het schort. Een mutsje met 3 soorten kant: geklost, naald- en hardanger. Naast het hotel was een winkel waar nog alle stof werd verkocht, met nog andere klederdrachtstoffen van rond het IJsselmeer en veel quiltstoffen. Mede door het prachtige weer en het fantastische hotel, hadden we met z’n allen een heerlijk weekend. P.S. fijn dat je blog het weer doet!’

8 gedachten over “Textielpost – Rondje Nederland I

 1. @Saskia, zo divers zijn deze kaarten en toch allemaal uit Nederland! Het is leuk dat Urk, Marken en Scheveningen nu ook toegevoegd zijn aan textielpost want zij mogen toch niet ontbreken! De ‘gebreide badkleding’ en de genummerde badmutsen vind ik kostelijk om te zien. Prachtig gefotografeerd door Paul Stanley. Tja, en dan de gehaakte jasbeschermers van Staphorst, prachtig! Ze zijn hier al meerdere keren ter sprake gekomen. Museum de Kantfabriek komt hier regelmatig voorbij, van merklappen krijgen we nooit genoeg en de schilderijen geven ons een kijkje in de geschiedenis. Het plaatje uit Baarlo, op weg naar het bleekveld, is van nog niet eens zo lang geleden, maar door ons al bijna niet meer voor te stellen.

 2. Wat een prachtige log vandaag, je hebt gelijk een inhaalslag gemaakt met het rondje Nederland.

  Dagelijks hebben wij nog last van de verhuizing, waar alles nog in dozen is blijven zitten.
  Dagelijks geef ik het juiste inlogadres mee van de nieuwe site van Berthi. Bepaalde internetproviders geven problemen met het inloggen, na een paar keer proberen geef je het op in deze zeer snelle wereld.
  Niet iedereen is computerdeskundige. Voor de verhuizing had iedereen het bij de favorieten staan en had je het zo op het beeldscherm staan.

 3. @Elma, vreemd dat sommige internetproviders problemen geven met inloggen. Dit is de eerste keer dat ik het hoor. Misschien dat Matthijs hier een antwoord op heeft. Ik zal het hem vragen.

  Op mijn oude blog heb ik een link geplaatst naar mijn nieuwe plek:

  http://berthi.weblog.nl/2011/10/31/mijn-nieuwe-plek/

  Via deze weg moet het toch sowieso geen problemen geven…

 4. Ja, leuk is dit en dan die marker vrouwen! Die hebben zoveel mooi handwerk aan muts en kleding! Dit is op en top Nederland!
  groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *