Uitdaging voor 76 mensen

Ik ga wat van jullie kostbare tijd vragen. Ik hoop dat jullie het als een uitdaging willen zien! Maar eerst wil ik Berthi bedanken voor het ter beschikking stellen van zoveel ruimte… Van de zomer hebben we in Hongarije ten behoeve van onze tentoonstelling in 2012 veel contacten gelegd met zigeunerkunstenaars en dat was een fantastische ervaring op zich. Ook een schokkende, en daarover schrijf ik nu.

We waren op één onzer speurtochten in het uiterste noorden van Hongarije in het dorpje Bódvalenke. 200 inwoners, van wie er twee werk hebben. De rest heeft een (of geen) uitkering, gezinnen van gemiddeld vier personen moeten leven van 12.000 forint per maand, dat is ongeveer 45 euro… De meeste huizen hebben geen stromend water (er is één gemeenschappelijke pomp in het dorp), er is in de wijde omtrek geen werk, het openbaar vervoer is minimaal, de mensen zijn gedemoraliseerd. De kinderen hebben honger. Het miniwinkeltje in het dorp vraagt voor een kilo aardappelen, die elders 50 forint kost, de woekerprijs van 150 forint. En, dit is niet het enige dorp in dergelijke omstandigheden in Hongarije! Waarom wij dáár nou juist naar toe reden (een tocht van 5 uur): Eszter Pasztor uit Boedapest heeft er een bijzonder project opgezet. De huizen staan allemaal loodrecht op de weg en hebben allemaal een blinde muur aan één kant. Ze heeft zigeunerkunstenaars uitgenodigd er fresco’s op te schilderen. Reusachtige kunstwerken waar je stil van wordt. Er zijn er nu 20 klaar. De muren van die huizen moesten daarvoor geprepareerd worden en de bewoners van de beschilderde huizen hebben daardoor een beter huis gekregen. Een contract met hen legt vast dat ze de schilderingen zullen verzorgen en in stand houden. De bedoeling is dat het dorp een toeristisch aantrekkelijke plaats wordt (het ligt aan de rand van een nationaal park wat al door veel toeristen bezocht wordt, dus de link moet gelegd kunnen worden). Eszter wil er dus ook een klein eethuis oprichten en wat andere voorzieningen die het voor toeristen aantrekkelijk maken er naartoe te komen. Werkgelegenheid kan eruit voortkomen en het terugkrijgen van een collectief gevoel van eigenwaarde (en dat is de eerste stap om zelf weer aan je levensomstandigheden te gaan werken, ervoor te vechten).

Het is een enorme klus, ze moet voor iedere forint vechten en met de bevolking heel hard werken aan hun motivatie. Het werkt, maar (te) langzaam. Wij waren er een paar dagen, maakten foto’s, voerden gesprekken en deelden een enorme hoeveelheid meegebrachte kleding uit. Toch, een druppel op een gloeiende plaat… en er was bedroevend weinig kinderkleding bij. (We hadden de kleding niet zelf ingezameld, maar meegekregen van andere goedwillende Hongaarse vrienden.) Het uitdelen op zich was een heel bijzondere ervaring. Samen met de maatschappelijk werkster heb ik de hele dag pakketten staan maken per gezin, zodat iedereen kreeg wat ie nodig had. Doe je dat niet, laat je de mensen zelf kiezen dan zijn er afschuwelijke toestanden te verwachten. Mensen die veel meer nemen dan ze nodig hebben, mensen die met lege handen blijven, ruzies en erger. Logisch in dergelijke erbarmelijke omstandigheden, maar reden om zeer behoedzaam te werk te gaan om de gemeenschap niet nog verder kapot te maken. Het komt erop neer dat het me niet loslaat. En toen was ik hier terug in NL en werd ik geconfronteerd met onze rijkdom. Eén van de dingen die me raakten, was het wildbreien… Ik stemde erop als het neologisme van het jaar, dat wel, maar dacht ook: Als iedereen die wildbreit en er iets mee versiert, nu eens voor één kind in dit dorp ook een lekkere warme trui breit, wat zou dat fijn zijn. Een hek hoeft niet warm, een kind wel, en Eszters grote zorg is hoe deze kinderen weer een keer de winter door moeten komen.Geld voor brandstof is er niet en de vaders die hout uit het bos stelen worden opgepakt, krijgen een boete, kunnen die niet betalen en gaan achter de tralies… Het zou een kleine bliksemactie moeten worden en niet alleen wildbreisters kunnen natuurlijk de uitdaging aangaan… Het zou van liefst echte wol moeten zijn, er wordt, als er gestookt wordt, met raar materiaal gestookt in krakkemikkige kachels of als open vuur, en dan loopt een kind in een kunststoftrui een groot risico. Bovendien is wol vuilafstotend en dat scheelt in de was (die zonder wasmachine en met koud water moet). Ik dacht aan een actie van 14 dagen/drie weken, zodat de kinderen nog voor de kerst één warm kledingstuk hebben. We zouden veel meer moeten en kunnen doen, maar dit is een eerste opstap en heeft haast, denk ik. Voor grotere aanpak zijn anderen dan ik nodig, en die zijn er ook wel, maar moeten wakker geschud worden. Daarmee ben ik ook bezig. Ik heb de maatschappelijk werkster in het dorp gevraagd om een lijst met de namen en de leeftijd van ieder kind zodat we gericht kunnen breien. Zo wordt voorkomen dat er kinderen zouden zijn die niks krijgen en kinderen die twee of drie truien ontvangen. Wat ik vraag is: zijn er 76 breiende vrouwen/mannen die de uitdaging willen aangaan en in maximaal 3 weken tijd mij een trui kunnen toesturen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties! Ik weet dat dit een heel klein druppeltje is op een enórme gloeiende plaat, maar zelfs dit soort druppeltjes is daar hard en hard nodig! Hieronder een link om eens in Bódvalenke te kijken. Dan kom je vanzelf meer informatie erover tegen. Veel in het Hongaars, maar de beelden spreken voor zich.

Roma Media Archive – Bódvalenke

SAMENVATTING

De wereld een beetje leuker maken? Help dan ook mee voor de kinderen van Bódvalenke de wereld een beetje warmer te maken!

Ben je bereid te helpen dit kleine project te doen slagen?

Meld je dan aan per mail: pincegaleria.nagypall@gmail.com en geef je voorkeur: de kinderen variëren in leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn meer kleine kinderen dan kinderen van boven de 12 jaar.

Wil je een stoere jongenstrui breien of heb je mooie (maar niet te tere) babywol liggen, heb je een goed patroon voor een lekkere warme meisjestrui? Bij voorkeur van echte wol of met een behoorlijk percentage wol erin? De bedoeling is een stevige warme trui, kleurrijk mag best, maar geen lusjes en frutseltjes eraan die hem kwetsbaar maken. Schattig en lichtroze hoeft niet. Leuk en fleurig wel! Een kraag of colletje is aan te bevelen. Een dikke das om de nek hebben ze ook niet.

Ben je bereid die trui als ie klaar is naar mij op te sturen voor je eigen rekening? Het transport van alle truien naar Hongarije neem ik voor mijn rekening.

Zodra ik je aanmelding binnen heb zal ik je de naam en de leeftijd van een van de kinderen sturen, zo dicht mogelijk liggend bij je eigen voorkeur, en nog wat praktische gegevens. Voor ieder kind moet er een trui komen (een kind vergeten kan in deze catastrofale situatie echt niet…) en deze keer dus een nieuwe. Deze kinderen krijgen nooit iets nieuws helemaal speciaal voor zichzelf. De 76 truien moeten uiterlijk 12 december bij mij binnen zijn. Zijn ze er dan niet allemaal, dan heeft dat tot gevolg dat alle kinderen moeten wachten op wat warmte… En het wordt nu al koud. Aan structurele veranderingen in de situatie van de mensen daar wordt gewerkt, maar dat kost tijd en de winter wacht niet met invallen.

Ik zal uiteraard verslag uitbrengen van het verloop van deze bliksemactie, zowel op Berthi’s blog als aan iedere deelneemster of deelnemer persoonlijk!

Breisters en breiers van Nederland! Laat deze kinderen niet in de kou staan! Help mee, of je nu wildbreister, cafébreister, snelbreister, kerstballenbreister, lid van een breiclub of gewoon een gezellig breiende oma bent. Kleur en warmte, daar gaat het bij deze miniactie om. Kijk maar naar de kleurrijkheid van de fresco’s in het dorp! Ik wacht jullie reacties in spanning af! Frouke


52 gedachten over “Uitdaging voor 76 mensen

 1. Dat is wel een heel ander verhaal….dan een auto in een coltrui !!
  Heb nog wol ligeen …zal eens kijken of ik een vlugge breister kan vinden/

 2. @Nel Tip, Frouke kan hier het beste antwoord opgeven. Ik denk dat ze morgen zeker een reactie zal geven op je vraag.

  @Licia Huizer, twee uitersten. De vorige log ging om een reclamestunt en dan mag het wat kosten.

  Helaas ben ik zelf geen snelle breister en kom op dit moment ook niet toe aan breien.

 3. Frouke, ik mail je nog. Eerst even kijken wat ik hier nog heb liggen.
  Mutsen en dassen zou je ook kunnen gebruiken??
  Ik ken een breister…ben zelf niet zo’n snelle.

 4. Nel, lief om wol en breinaalden te willen geven! Kan ook nooit kwaad en zijn welkom, maar….bij deze actie gaat het echt om 76 truien. Dus…. overweeg: meedoen aan deze actie of niet meedoen, maar wol en breinaalden leveren of: zoals mn buurvrouw hier die niet kan breien: een trui kopen. Meld je dan alsnog aan op het gemelde mailadres> Dank!

 5. Voor alle vlugge reacties: schrijf alsjeblieft ook even naar het gemelde mailadres. Dan kan ik je daar privé antwoorden. Dus Ine, inderdaad graag een mail. Dankjewel!

 6. Frouke, ik heb een link geplaatst in een groep van Ravelry, misschien dat dat ook nog wat oplevert. Ik hoop echt dat deze actie slaagt!

 7. Ik ben niet zo’n snelle breister, maar ik heb op mijn blog (waterleliedesign.blogspot.com) hieraan een post gewijd met een doorverwijzing. Hopelijk levert dat nog meer truien op.

 8. Heb nog een babyvestje dat pas van de naalden is gekomen, kun je daar iets mee?
  Laat dan weten waar ik het naar toe kan sturen.
  Succes jullie zijn kanjers!!!
  Lieve groetjes Anje.

 9. een MOOI initiatief..
  hopelijk zullen veel breisters “in de naalden klimmen” 😉
  .. zal het bericht verder tweeten!
  groetjes, Petra

 10. anje, dat babyvestje is vast oké, maar stuur me even je mailadres via het adres zoals ik dat hierboven gaf:pincegaleria.nagypall@gmail.com
  dan regelen we het verder via daar, oké? dank alvast!

 11. Heb me zojuist aangemeld en ik hoop dat er nog vele volgen…! Deze actie moet toch voor elkaar kunnen komen…..Dames waar blijven jullie…????

  groetjes, Janny

 12. In 3 weken een trui breien dat red ik niet, en daar baal ik van want ik wil hier dolgraag aan meewerken. Kan ik misschien geld storten? of is er geen rekeningnummer?,En ik ga een vermelding er van maken op mijn blog.
  Veel succes toegewenst, ik hoop dat die kinderen het net zo lekker warm hebben als mijn kinderen deze winter, dat hoop ik van harte!
  groetjes,

 13. Berthi ik heb al een mailtje naar Frouke gestuurd, dat ik een nieuw gebreid wollen truitje gekocht heb via Internet. Het is jaren geleden dat ik een trui gebreid heb en zag het in die korte tijd niet zitten, dus kan ik op deze manier toch iets bijdragen. Ik hoop dat het aantal gehaald wordt.

 14. Heb het op mn website gezet en doorgegeven aan breiers. Ik hoop dat de actie gaat slagen!

 15. Antje, geld storten past niet in deze actie. Stel je voor: Alle kinderen straks een trui en eentje niet, maar er zijn wel centjes?? Daar kan een kind niks mee, maar dat geld zou je wel kunnen uitgeven aan een gekochte trui misschien? Stuur me even een mailtje op het in het verhaal genoemde adres en we kunnen even overleggen, oké? dank!

 16. Willy, ik heb nog geen mailtje van je ontvangen …. kijk je even of het adres goed was? Graag! En Anje-grietje, ik ben echt benieuwd naar je babyvestje,maar regel de dingen graag een beeeeetje privé, dus mail je me even? Dank!
  Lieve mensen allemaal. Ik zit al de hele dag aan het scherm en er zijn nu 11 concrete toezeggingen binnen, hoera! En dan alle doorlinkerij, geweldig! Dank dank,maar…zoals ik hierboven Willy en Anje-grietje ook vraag: voor concrete vragen, stuur alsjeblieft een mailtje naar mij op bovengenoemd mailadres. Ik wil niet alles in het openbaar bespreken/afhandelen en bovendien niet Berthi’s blog dicht laten lopen met berichtjes voor mij….Ben al veel te blij dat ze het opnam!
  Dank allemaal en hopenlijk tot morgen??

 17. Geweldig al jullie positieve reacties op het verhaal van Frouke. Dit gaat helemaal goed komen! Dank allemaal!

 18. Leuk idee. Maar als die mensen daar al geen werk hebben waarom geven we ze dan geen breiwol zodat ze hun eigen truien kunnen breien? Eventueel zouden ze daar ook hun werk van kunnen maken. Soort van microcrediet-plan.

 19. Margriet, microkredietplan wordt al aan gewerkt, maar dat levert voor deze winter nog geen truien op…het was mijn bewuste keuze om deze keer voor de vis te kiezen en niet voor de hengel, gewoon vanuit mn hart en omdat op dit moment alle hulpverlening zó groot(s) wordt opgezet dat de kortetermijnproblemen in het gedrang komen. Er komt waarschijnlijk een naaiatelier, er is een visvijver gegraven, er moet een gastenhuis komen en een klein eethuis en zo zijn er nog veel meer plannen. Vergeet de fresco’s niet: die moeten het dorp tot een attractie gaan maken en dat levert werk en geld op,maar nu nog niet (genoeg). Kortom, we kunnen met mooie ideeën komen, er geld voor storten, maar gewoon even met een kind in je gedachten een trui breien kan daar volgens mij nog best bij.
  PS geen werk hebben wil niet zeggen niet werken…de vrouwen zijn de hele dag bezig te zorgen dat de kinderen toch wát te eten krijgen, doen de was met koud water in de dorpsbron zonder wasmiddel, moeten swinters de openbare pomp ontdooien met een vuurtje eromheen, gewoon voor drinkwater, moeten brandstof “organiseren”, ik heb ze bezig gezien, zien werken dus. Ik hoop dat je van me aan wilt nemen dat dit niet alleen maar een “leuk idee” is….

 20. @Frouke Het was goed bedoeld, nl om ook naar de toekomst te kijken. Maar daar wordt dus al aan gewerkt. Er komen vast 76 warme truien.!

 21. Oké Margriet, dat had ik ook wel begrepen,maar ik krijg meer van deze reacties en ik zag nu de kans het een keertje “in het openbaar”te zeggen. Dat scheelt mij veel tijd, want ik neem juist die goede bedoelingen serieus , dus geef graag een duidelijk antwoord. Dus dank dat je het te berde bracht!

 22. @Nienke, geweldig! Ik heb je mailadres naar Frouke gestuurd.

  @Marianne, super! Dank je wel!
  Het moet nu helemaal goed komen met de warme truien.

 23. Het e mail adres klopt niet want ik krijg de mail terug en probeer het nu zo. Kan ik ook een sjawl breien en ik heb ook nog nieuwe fleece shawl of dassen . Heb je daar wat aan? . het aantal weet ik woensdag ik dacht 3 stuks d.rood.
  Ik hoop dat het zo wel gaat en je me kan antwoorden. M.v.g. Willy

 24. De trui is klaar Frouke en morgen gaat hij onderweg! Wil je hem nu al zien kijk dan even op m’n blog.
  Dank je wel voor al je werk en dit prachtige initiatief.
  Liefs Anje.

 25. Hallo,

  Wat een mooi initiatief.Het verhaal is realiteit wij kennen dit uit Roemenië./ Mag ik je een tip geven , informeer eens in de buurt naar breiclubs in buurthuizen kerken etc of er daar dames zijn die mee willen doen. heel veel succes met jullie mooie project.

 26. @Willy van der Have, ik heb je reactie doorgestuurd naar Frouke. Je zult snel antwoord krijgen van haar.

  @Anje-Grietje, wat een juweel van een trui heb je gebreid, en ook nog eens super snel! Complimenten!!! Je verhaal is erg ontroerend, ik werd er stil van!

  @Stichting Wcl, dank voor de reactie en de tip!

 27. Tussenstand na 1 week : voor 40 kinderen mensen aan de slag…..! Geweldig en ik hou moed..die andere 36 komen er vast ook nog!!?? De mensen die nu al heftig zitten te breien: dank jullie wèl! Ik denk veel aan jullie als ik na een hele dag aan de computer ook eindelijk in bliksemtempo verder kan met mn eigen truitjesbijdrage, lekker even op de bank. Ik hou iedereen op de hoogte hoor!

 28. @Frouke, geweldig dat er in zo’n korte tijd al 40 breisters bezig zijn! Ik heb je net een mail gestuurd met daarin de melding van nog een breister. Je bent al over de helft.

 29. Ja,Berthi , mooi hè? Net die laatste van jou ook weer aan een kind gekoppeld. Ik zoek nu nog (maar) 31 breisters…….Oogst van vandaag dus 5! Voor vandaag stop ik even met reageren….zit echt elke dag uren aan het scherm om alles in goeie banen te krijgen. Nu weer op de bank voor mn eigen truitjesbijdrage. Liefs!

 30. @Marianne, super! Heel veel dank! Ongelooflijk hoeveel lieve reacties zo’n bliksemactie kan opleveren, en het allerbelangrijkste de hoeveelheid warme truien! Iedereen heel, heel veel dank! Frouke zal er voor zorgen dat de truien bij de kinderen komen. Ze zal zeker hier t.z.t. verslag van doen.

 31. Oef, zo snel gaat dat niet lukken met mijn breiclub, maar als je er later nog een vervolg aan wil geven, ken ik wel een clubje ouderen die graag sjaaltjes, slofjes, en truitjes wil breien. Laat maar horen als je gebruik wilt maken van dit aanbod.

 32. Het is me gelukt, de trui voor Martin ( 8 jaar ) is klaar. Ik heb nog nooit zo snel een trui gebreid en vooral afgekregen. Ieder vrij moment zat ik te breien. Ik vind de trui heel mooi geworden en hoop dat Martin hem ook mooi vindt en maar veel mag dragen. Het is een veelkleurige trui geworden.
  Morgen gaat hij naar het postkantoor en dan maar hopen dat postnl op tijd is met bezorgen.
  Lukt het om alle 76 truien op tijd klaar te krijgen ?
  Bij een volgende actie doe ik graag weer mee.
  Groet Margriet

 33. @Corina, Frouke heeft inmiddels al contact met je opgenomen.

  @Margriet, heb je wel een foto gemaakt die mooie trui? Ik wil binnenkort zeker een nieuw logje maken om iedereen te bedanken voor hun inzet van deze actie van Frouke waarbij het zeker leuk is om gebreide truien te laten zien. Misschien is het een idee dat Frouke een foto maakt van alle kinderen met hun nieuwe trui? Het zal moeilijk zijn, maar je weet maar nooit…

 34. Margriet, geweldig! Ik zie je zitten breien elk vrij momentje….ben ik zelf ook nog mee bezig. Fijn dat je hem klaar hebt en stuurt. Mooi op tijd hoor! Berthi, wat betreft fotograferen…of ik van ieder kind of alle kinderen een foto in trui voor elkaar krijg is even de vraag…Het gaat waarschijnlijk als volgt: als alle truien op tijd vóór Kerst binnen zijn bij mij, dan gaan ze per koeriersdienst naar Budapest , naar Eszter, die ze dan meeneemt naar Bódvalenke. Haar heb ik gevraagd dan een serie foto’s te maken. Heb ik ze niet allemaal binnen,de 76 truien, dan toch in elk geval (hoop ik) op 1 januari, want op 2 of 3 januari gaat mijn lief, Eddy , naar Hongarije terug. Hij neemt ze dan mee en levert ze óf af in Bódvalenke en kan dan zelf foto’s maken , óf hij brengt ze ook bij Eszter. Maar…laat niemand denken dat we het voor elkaar krijgen om alle 76 kinderen in vol ornaat te fotograferen! Dat zou een dag of meer kosten om dat te organiseren. Kortom, we doen ons best, zullen iedereen die bijdroeg op de hoogte houden (en jou ook natuurlijk) , maar verwacht geen wonderen! Neem van me aan dat het een fijn cadeau zal zijn voor al die kinders daar……Kijk anders nog maar eens op http://www.bodvalenke.eu Liefs! Frouke

 35. Ik heb foto’s gemaakt van de trui.
  Ben ook heel benieuwd hoe de trui zal staan.
  Margriet

 36. @Margriet, leuk dat je foto’s hebt gemaakt. Misschien zien we juist de gebreide trui van jou terug op een foto waarbij Martin de trui draagt.

  @Frouke, natuurlijk verwachten we geen wonderen. Alles wat nu gedaan wordt is ongelooflijk mooi. En dat ook nog eens in een zo’n korte periode waar iedereen het al zo druk heeft.

 37. Laatste nieuws: ik heb nu de toezegging voor plm.65 truien!!! Maandag hoop ik via een groep breisters die dit vaker doet de zaak rond te krijgen, op 76 dus.
  Geweldig! In zo’n korte tijd…ik ben er buiten adem van….
  Ze komen nu ook hier binnen per post en ze zijn mooi!! Heb eergisteren het eindelijk aan Eszter verteld (per mail), wilde dat pas doen als ik kans van slagen zag. Die is zó positief, ze vindt het geweldig en zal , als we zelf niet bij de uitdeling (kunnen) zijn zeker voor foto’s zorgen. Wordt vervolgd!

 38. @Frouke, WAUW, geweldig! In zo’n korte tijd een bliksemaktie laten slagen is echt super! Wat zullen de kinderen in Hongarije blij zijn.

 39. Ik heb een mail naar Frouke gestuurd, hoop dat hij is aangekomen, wil ook nog snel een trui breien 😉

 40. Hè hè, het is gelukt, in 2 dagen een trui breien, ben nu bekaf. Maar de trui is echt mooi geworden!

 41. Ja…Froukje , ik zag hem al… twee dagen en dan ook nog met een kip erop..geweldig!
  Ik denk dat je vandaag de laatste melding had, maar zeker niet de minste! Ik heb er vandaag 15 zitten administreren…er was één pak met …10 truien van één ware brei-fee en dan al die andere losse nog plus jouw toezegging dat ie morgen komt, die met die kip. Heerlijk allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *