Kreta 1982

Textielpost brengt ons naar de mooiste plekken van de wereld en via de textielkaart maken we kennis met zowel historisch als hedendaags textiel/handwerk van een streek, plaats of land. Ook komen we meer te weten over de tradities van bevolkingsgroepen en het kan zomaar gebeuren dat een textielkaart herinneringen bij je oproept, zoals bij Tineke.

De textielkaarten uit Rethymno brachten Tineke terug naar haar Kreta-reis die zij in 1982 maakte. Tineke: ‘Ik schrok van de prijs op de factuur van deze reis, in 1982 al meer dan 3500 gulden voor twee weken halfpension. In een redelijk luxe, maar toch echt niet het allerduurste onderkomen. Zonder autohuur of excursies…’ Uit haar fotoalbum scande Tineke een paar prachtige foto’s die net zo goed dit jaar gemaakt konden zijn.


De foto is gemaakt in Heraklion.


Deze mensen zijn gefotografeerd in Tzermiado. De vrouw is aan het handwerken en de mannen kijken toe!


De man haalde de krant uit de kiosk, las hem verderop op straat, om hem vervolgens weer terug te hangen in het rek! Hij is gefotografeerd in Heraklion.


Deze handwerkende dame is in Chersonissos op de foto gezet.

Peter fotografeerde dit handwerkwinkeltje in een smal straatje van Rethymno.

10 gedachten over “Kreta 1982

 1. Zulke mooie mannen zijn helaas uit het straatbeeld van Kreta verdwenen. Toen ik rond 1980 met studiereis naar Kreta ging stonden er 2 of 3 hotels in Chersonissos beneden aan de kust. Het dorp zelf was nog een onbedorven boerendorp verder de heuvel op. En dertig jaar later is dat boerendorp van nu veranderd in het Oh, Oh Cherso van 2011, helaas.
  Groetjes,
  Anneke SK

 2. @Anneke SK, op de foto van Peter zag ik de sfeer van deze foto’s van Tineke terug. Peter kan natuurlijk niet vergelijken met de jaren tachtig uit de vorige eeuw, maar de handwerkwinkeltjes zijn er nog steeds en hun spulletjes worden op dezelfde manier aan de man gebracht. De hoeveelheid handwerkwinkeltjes zal waarschijnlijk wel minder zijn geworden. Ook zaten dit jaar de vrouwen buiten voor hun deur te handwerken. Jammer dat Peter de handwerkende vrouwen niet op de foto heeft gezet. Hij vond dat niet netjes.

  Wordt Oh, Oh, Cherso opgenomen op Kreta? Ik heb het programma nog nooit gezien en wil het ook niet zien. De verhalen die ik er over hoor, vind ik al meer dan genoeg.

 3. Berthi,,wat leuk die man met dat (gehaakte? mutsje.)..ik heb iets soortgelijks gekocht bij Atelier de Spin van WeefCatrien….vond het toen zo leuk en dacht …dat komt misschien nog wel eens van pas. (kleindochter moet nog wel eens ergens verkleed heen)
  Zal een foto maken en hem sturen.

 4. Nieuwsgierig zegt….komen we via Tineke zomaar in de Pottenbakkerij van Mobach terecht….vooral de bloemen arrangementen in 2009 vind ik erg mooi.
  Vroeger zag ik nog wel eens een advertentie van hun open dag …dit jaar niet gezien !

 5. Berthi moet je ook vooral niet doen, kijken naar Oh, oh Cherso. Ik heb het een keer gedaan uit nieuwsgierigheid omdat ik wilde zien hoe Hagenaars geacht worden te zijn en omdat ik wilde zien wat er was gebeurd met dat dromerige dorpje uit mijn herinnering. Nou dat was niet best.
  Groetjes,
  Anneke SK

 6. Echt heel leuk om mijn foto’s op Berthi’s blog terug te zien. Ik heb nog eens nagedacht over de prijs van de reis. Vliegtickets zijn ondanks de dure brandstof prijzen eigenlijk veel goedkoper geworden. Ik herinner me uit mijn “reisbureau” tijd dat er speciale voordelige vliegtickets waren. Zo’n ticket heette een “ité” ticket en je was verplicht een dag van het weekend in je reis te hebben en ook nog een hotel erbij te boeken. Het was 1976. Zo’n speciaal vliegticket naar Londen kostte toen 199 gulden. En kijk eens wat een ticket nu in 2011 kost…..

 7. je verlangt nu al naar de zomer bij het zien van deze foto’s. Zou graag daar willen rond neuzen. heb de programma van O,Cherso nog nooit gezien. Alleen voorstukjes. Ik schaam me ervoor dat het Nederlanders zijn die zich zo gedragen.

 8. @Tineke, wat is er veel veranderd in de toeristensector. Mensen maken steeds vaker verre reizen waardoor er ook meer gevlogen wordt. Willen we graag naar Barcelona, Rome, Berlijn, Parijs of welke Europese stad dan ook, we draaien onze handen er niet voor om. We pakken het vliegtuig voor een retourtje alsof we met de trein een ritje maken. De wereld is ‘klein’ geworden.

  @Hilda, in de maand juli is het echt heel erg warm, zo warm dat je ’s middags het beste binnen kunt blijven. Peter die erg goed tegen de hitte kan, vond het zelfs té heet. Mij lijkt het prettiger om in het voor- of najaar naar Kreta te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *