Nieuwe exposities


Poppenhuizen zijn een serieuze zaak in de 17e en 18e eeuw. Welgestelden spenderen soms evenveel geld aan deze kostbare hobby als aan hun eigen woning. In XXSmall is de geschiedenis van de wooninrichting te zien in pronkpoppenhuizen uit de 17e eeuw tot en met eigentijdse miniatuurhuizen geheel ingericht in modern design. Alles, maar dan ook werkelijk alles, wordt al eeuwenlang in miniatuur nagemaakt: van stoelen tot bedden, van zilveren serviezen tot Delfts blauwe vazen, van koperen pannen tot de trouwjurk van prinses Mabel. In een miniatuurmuseum hangen kleine, originele schilderijtjes of tekeningen van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, waaronder Sol LeWitt, Damien Hirst en Louise Bourgeois. XXSmall is een tentoonstelling waarbij jong en oud meegevoerd worden in een modelwereld vol heden en verleden.

XXSmall is te zien tot en met 25 maart 2012 in het Gemeentemuseum Den Haag. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Jet Pijzel–Dommisse en Madelief Hohé (W Books € 27,95). Ook verschijnt de uitgave Nederlandse zilveren miniaturen uit de 17e en 18e eeuw door John Endlich (W books € 29,95). Thé Tjong King en Anna Woltz illustreerden en schreven het spannende kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis voor kinderen vanaf 4 jaar (Uitgeverij Leopold € 13,95).


——————————

Van 19 november 2011 tot en met 8 januari 2012 is in Museum Rijswijk de tentoonstelling A Slice of Quilt Art te zien, die onderdeel uitmaakt van de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van de internationale groep Quilt Art. Voor deze tentoonstelling stelden de leden zich de speciale opgave om in een lang en smal formaat te werken. Ook wilden zij experimenteren met andere materialen dan de traditionele en nieuwe manieren ontwikkelen om hun werk tentoon te stellen.


Op het eerste gezicht lijkt het werk van Sandra Meech (Engeland) een schilderij van een poolzee waarin wit/blauwe ijsschotsen drijven. Pas na beter kijken zie je dat het gemaakt is van textiel en dat de tekenlijnen met de naaimachine zijn gestikt. De quilt ‘Meltdown’ geeft enerzijds uitdrukking aan haar fascinatie voor ijzige landschappen, anderzijds verbeeldt het de effecten van de opwarming van de aarde. Een ander lid van de groep is Cherilyn Martin (Nederland) die met haar abstracte quilts vooral de gevoelens van de beschouwer wil aanspreken. Onderliggende thema’s in haar werk zijn onder meer ‘verlies’ en ‘herdenken’, waarbij zij zich laat inspireren door stenen overblijfselen uit het verleden.

Quilt Art is een groep van 21 professionele quiltkunstenaars uit Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Denemarken, Hongarije, Ierland en de Verenigde Staten. Iedere kunstenaar maakt persoonlijk werk, maar de leden van de groep zijn verbonden door hun passie voor textiele materialen. Doel van de groep is om de grenzen van de quilt als een kunstzinnige uiting te verleggen en zich in te zetten voor de erkenning van de quilt als kunstvorm. Om de twee à drie jaar organiseert de groep een rondreizende tentoonstelling die wordt begeleid door een catalogus.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag en zondag 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag 11.00 tot 17.00 uur, maandag gesloten. Op 25 en 31 december en 1 januari gesloten, op 26 december geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
——————————


Dit najaar presenteert het Zeeuws Museum een unieke tentoonstelling van vormgever Christien Meindertsma (1980). Als vervolg op de tentoonstelling Sits, Grein & Bombazijn, vergeten stoffen, is het Zeeuws Museum op zoek gegaan naar een vormgever die zich verder verdiept in ‘vergeten’ textiel uit de collectie van het museum. Christien Meindertsma’s fascinatie voor vlas bleek naadloos aan te sluiten bij de ideeën van het museum en de collectie linnen die het in zijn bezit heeft. Bovendien wordt vlas al eeuwenlang in Zeeland verbouwd en verwerkt. Vooral in Zeeuws–Vlaanderen is het een beeldbepalend cultuurgewas.

Vlas is te zien tot en met 23 september 2012 in het Zeeuws Museum te Middelburg.
——————————


Tot en met 6 mei 2012 vindt in Kunstlocatie Würth de tentoonstelling Hundertwasser – De mens en zijn omgeving – Werken uit de verzameling Würth plaats. Er worden 55 werken uit de verzameling Würth getoond, die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Tevens kan de bezoeker zich laten inspireren door zijn architectonische modellen, die de ideologie van deze fascinerende kunstenaar goed illustreren.

De schilder, architect en ecoloog Friedensreich Hundertwasser, pseudoniem voor Friedrich Stowasser, werd geboren in 1928 in Wenen. Met name zijn architectonische werk vanaf de jaren zeventig uit de vorige eeuw heeft hem gemaakt tot een kunstenaar, die bij een breed publiek mondiale bekendheid geniet. Voordat hij in 1972 begon met het ontwerpen van fantasievolle, ecologische gebouwen, was hij voornamelijk actief als schilder van kleurrijke schilderijen.

Kunstlocatie Würth is op alle werk- en zondagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor kunstminnend publiek. Tevens is het mogelijk om rondleidingen te reserveren voor scholen in basis- en voortgezet onderwijs (gratis) en volwassenen.
——————————


KIM – Kunst in de Markt is van 24 tot en met 27 november 2011 in de Eusebiuskerk te Arnhem. Op de foto zie je het werk Kanttekeningen van Jolanda Verstegen.

13 gedachten over “Nieuwe exposities

 1. Ha, wat een heerlijke tips weer, super, dank je wel! Afgelopen dinsdag was de opening van ‘Vlas’ in het Zeeuws Museum, daarover binnenkort meer op mijn eigen blog! Groetjes Lupineke

 2. Een bezoek aan de Hundertwasser-tentoonstelling wordt gepland !

 3. Ik denk dat ik de Hundertwasser tentoonstelling ga bezoeken, of weer naar het gemeentemuseum in Den Haag, of toch weer eens quilt kijken in Rijswijk….
  Berthi, je maakt het moeilijk voor me :-))

  En voor wie niet als ik over het voor de hand liggende heenkijkt:
  het adres van de tentoonstelling in Den Bosch is:
  Kunstlocatie Würth
  Het Sterrenbeeld 35
  5215 MK ‘s-Hertogenbosch

 4. Mooie tips weer. Ik lees dat Lupineke al verslag zal doen van het Zeeuwsmuseum, fijn want er is veel te veel om te bezoeken en niet allemaal in de buurt.
  Groetjes

 5. De poppenhuizen zag ik ook al bij Betty voorbij komen, erg leuke tentoonstelling lijkt me dat en eens een keer niet zo heel ver weg 🙂 Ook de andere tentoonstelling lijken me wel wat! dank voor de tips

 6. Heb weer genoten van al je nieuwtjes ;Berthi!
  De quilt van Sandra Meech is werkelijk Quiltart.Het poppenhuisboek ga ik bestellen,
  Er is nog veel te leren, te doen en te bekijken op textielgebied,groeten, Dout.

 7. de tentoonstelliongen die je noemt zijn weer om te watertanden, ga maar eebs even googlen naar de diverse paginas Fijne dag Basje

 8. Toevallig was ik een heel vroege bezoeker van de Poppenhuis tentoonstelling. Een echt aanrader, er valt veel te zien en zelden zag ik zoveel poppen en huizen bij elkaar geplaatst.

 9. @Elly, een luxe probleem, waar gaan we heen, er is zoveel moois te zien op dit moment.

  @Lupineke, leuk hoor. Was jij bij de opening van de expositie Vlas?

  @Mien B., Hundertwasser past helemaal bij je. Of het mij gaat lukken…

  @Saskia, dat wordt een retourtje Rijswijk!:-)

  @Mieke S, er is zoveel moois in ons eigen landje te zien. Moeilijk kiezen!

  @Willy, gelukkig hebben we onze blogs zodat we een aantal exposities toch een beetje bezoeken!

  @Marcella, de poppenhuizen zullen absoluut de moeite waard zijn. We krijgen tenslotte niet zo vaak een tentoonstelling met dit onderwerp.

  @Douth Ruygh, we komen werkelijk tijd tekort!

  @Basje, gelukkig ook een expositie bij jou in de buurt.

  @Betty, heel goed om dit te horen van je! Dit zal zeker bijdragen aan meer bezoekers voor deze expositie.

 10. wat veel leuke dingen alweer! ik ben niet zo’n fan van rietveld – en mijn opinie over rietveld wordt bevestigd door het poppenhuis op de foto. wel aardig als miniatuurkopie maar er zijn mooiere interieurs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *