WILDBREIEN neologisme van 2011!

Je herinnert je vast de log over Wildbreien… neologisme van 2011?. Bij deze wil ik je hartelijk danken voor het uitbrengen van je stem en ik kan je vertellen dat het woord wildbreien heeft gewonnen. Geweldig!

Op de site INL lees ik het volgende:

Een vrolijk woord als winnaar: wildbreien.
De verkiezing van het neologismen van het jaar 2011 heeft een overduidelijke winnaar opgeleverd: wildbreien. In deze crisistijd is er kennelijk behoefte aan iets vrolijks en het wildbreien — ook straatbreien genoemd — heeft er letterlijk voor gezorgd dat het straatbeeld opgevrolijkt wordt. Goede tweede was de woordspeling infobesitas, een woord dat inspeelt op een van de schaduwkanten van onze informatiemaatschappij.


Harlingen heeft de afgelopen zomer een geweldig evenement gehad: KEIK Harlingen. Kunst Evenement In en om de Kerk, met onder andere een wildbreiroute. Hotze Schuil (1924-2005) kreeg een mooi gebreid broekje aan. Hotze wordt gezien als een van de beste kaatsers van Europa.


Zeeman springt op het wildbreien in en schrijft een wedstrijd uit.

16 gedachten over “WILDBREIEN neologisme van 2011!

 1. Mooi!
  (alhoewel de term ‘wildklossen’ al jàren bestaat, maar dat geheel terzijde! :-))

 2. Leuk dat wildbreien woord van 2011 is geworden. Ik heb de wildbreiactie in Harlingen helemaal gemist, wat jammer!

 3. Deze gebreide broek is erg leuk en kuis. Wordt dit de nieuwe kaatsmode?
  Lijkt op de broek van H&M alleen nu gestreept en minder versiering en voorzien van bretels.
  Onvoorstelbaar dat het woord “wildbreien” gewonnen heeft.

 4. Die gebreide broek is wel heeeel leuk! Ik had de wildbreister wel willen zien bij het “monteren”. Ze zal toch ook een naadje tussen de stevige benen hebben moeten maken, hihihi.

 5. Wat een gaaf zicht, hij fleurt er helemaal van op! Ik zie ineens allerlei beelden hier in de stad voor me, met gebreide kledingstukken aan… ha ha, wie weet! Koningin Emma op de Dam met een leuk sjaaltje om, het kussende meisje op de Vismarkt mag misschien met een rokje en het ‘liggende vrouwtje in strandstoel’ in de Lange Delft een bikini of badpak… Ik droom lekker verder…!!!

 6. Welke beelden hier in Deurne zouden opgefleurd kunnen worden met kleurig breiwerk ?????

 7. Als het nu ook nog tot het woord van het jaar wordt verkozen …….. Ja, dan gaat het beslist de goede kant op met de grote boze wereld om ons heen.

 8. Hoi wat leuk dat je ze plaatst deze foto’s, heb zelf ook meegedaan en er staan ook nog wat op mijn logje.
  Helaas is de broek snel gejat.
  Groetjes ELza.

 9. Ik koos ook voor “”wildbreien””.Wat leukdat dit het woord geworden is.
  Ja het broekje van Hotse,een vroegere buurman,stond goed.\
  Maar hij droeg altijd bij de wedsrijden nog de ouderwetse lange zwarte kaatsbroek,
  deze kaatser aller tijden

 10. Zo… dat hebben we alvast bereikt… En die broek, ja, die toverde even een glimlach op m’n gezicht!

 11. Leuke broek, maar dat is tot nog toe het enige wildbreisel dat ik kan waarderen, aangeklede bomen en lantaarns, daar ben ik te oud voor Basje

 12. Leuk al die vrolijke noten.
  Het heeft hier niets mee te maken maar ik was vandaag in het Textile Research Centre in Leiden.In “Voor de draad ermee” werd (voor 7.50) zeer gastvrij ontvangen en rondgeleid.
  Na even oefenen lukte het me op het grote spindelwiel te spinnen met mooie gekaarde en gewassen Merinowol. Verslavend. Vele vezels, spintollen uit de hele wereld etc te zien. De moeite waard.

 13. Wat is de broek van Hotze mooi! Zag laatst op tv ook al wildbreiende kinderen 🙂 Zo blijven oude technieken toch mooi bewaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *