GLOW 2011

Als kind vond ik de lichtjesroute in Eindhoven sprookjesachtig. Jaren later volgden wij met onze kinderen ook de lichtjesroute. Ze vonden het erg mooi, maar of het bij hun net zoveel indruk maakte als bij mij toentertijd, dat vraag ik me af. Onze kinderen hebben een opeenstapeling van nieuwe ontwikkelingen meegemaakt. Dit is niet te vergelijken met de periode waarin ik opgroeide. De lichtjesroute was een hoogtepunt voor mij, terwijl het voor onze kinderen waarschijnlijk een gewoon leuk uitstapje was.

Eindhoven heeft sinds 2006 een nieuw lichtjesfestival erbij gekregen: GLOW. Vandaag was de laatste dag van editie 2011, wandel met me mee door de wereld van Waan en Werkelijkheid.


Stralend middelpunt van de 30.000 lampjes vormt het bronzen beeld van Anton Philips uit 1951. Anton had in de eerste helft van de 20e eeuw meer dan dertig jaar de leiding over het Philips-concern en liet het uitgroeien tot een succesvolle multinational. Luminarie De Cagna brengt in het jaar dat Philips 120 jaar bestaat met Cupola een ode aan een man die jarenlang niet alleen het boegbeeld was van Philips, maar ook van de stad Eindhoven.


Cupola staat op het plein voor het NS-station. De koepel doet door zijn omvang en vorm denken aan een bouwwerk uit de Italiaanse Renaissance, zoals de Sint Pieter in Rome. De koepel in Eindhoven is met zijn 25 m hoog en 20 m breed een waar spektakel een een indrukwekkende entree voor de bezoekers van de stad.

De vier leden van het Zwitserse Projektil richten zich op projecties van enorme afmetingen in de openbare ruimte. Met behulp van licht, vorm en kleur vertellen ze verhalen en bieden ze voorbijgangers een bijzondere ervaring. Voor GLOW maakt Projektil gebruik van zowel oude als nieuwe projectietechnieken. Een techniek die relatief jong is en zich de laatste jaren razendsnel heeft ontwikkeld, is video mapping. Hiermee kunnen videobeelden heel nauwkeurig en met hoge lichtsterkte worden geprojecteerd, wat voor een krachtige illusie zorgt. In Charm on Speed wordt deze techniek toegepast. Het resultaat is een lust voor het oog en lijkt de gevel van de Catharinakerk tot leven te wekken.


Artslide en Spectaculaires veranderen de langgerekte gevel van het stadhuis in een immens schilderij. Hiervoor wordt het ruwe schildersdoek eerst in de grondverf gezet. Bij elke aanraking van de kwast lijkt de gevel van het pand in te deuken en mee te veren. Het geluid versterkt deze illusie. Vervolgens brengt een schilder met penseel en spatel de meest fantastische voorstellingen op het doek aan. Herkenbare elementen gaan vloeiend over in abstracte composities. Met elke toevoeging raakt de herinnering aan het stadhuis verder op de achtergrond. Af en toe verschijnt de schilder als silhouet en brengt hij van dichtbij nog wat kleine veranderingen aan. Uiteindelijk wordt het schilderij losgemaakt van zijn ondergrond en begint het proces opnieuw.


Dit was slechts een kleine sfeerimpressie van GLOW 2011. Zoals de lichtjesroute indruk op me maakte, gaat GLOW een grote stap verder. Adembenemend mooi!!! Dit moet je in het echt zien. De foto laat je slechts een fractie van de werkelijkheid zien. De muziek, de echte sfeer en het applaus van de bezoekers ontbreken.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, is maar trots op zijn stad. Onlangs is Eindhoven uitgeroepen tot Slimste Regio van de Wereld en dat is nog niet alles. De titel Beste Binnenstad mochten ze ook op hun naam schrijven. Volgens de jury verdient Eindhoven deze prijs vanwege kernwaarden als kennis, innovatie, technologie en creativiteit. Dan zijn we er nog niet. Volgens weekblad Elsevier is de Technische Universiteit Eindhoven de beste technische universiteit van ons land.

11 gedachten over “GLOW 2011

 1. Vorige week vanuit de trein zag ik de prachtige koepel. Dacht dat het kermis was! Nu ben ik blij dat je me weer wat wijzer gemaakt hebt.

 2. Mooie foto┬┤s Zo zie je ook in de lichtjesroute van jouw tijd dat het is meegegroeid met de moderne jeugd die hier weer van geniet. Fijne zondag

 3. Ook ik genoot in mijn jeugd van de lichtjesroute. Winkeliers, verenigingen en particulieren deden hun best om de route zo mooi mogelijk te versieren met verlichting in allerlei vormen en kleuren. Dat was toen elk jaar op 18 september, de bevrijdingsdag van Eindhoven. Het is inmiddels een hele maand te bewonderen, heb ik begrepen. http://www.lichtjesroute.nl/
  Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om een keer het GLOW-festival te bezoeken. Had er al eerder enthousiaste verhalen over gehoord.
  Het schijnt dat je voor rondleidingen al in september moet boeken, zo druk is het.

 4. Wouw, wat mooi! Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, dus dank je wel voor de sfeerbeelden en het verhaal erbij. Mooie herinnering om te koesteren!

 5. Ik vind het zo jammer dat ik dit mis heb gelopen, maar ik was een paar dagen te vroeg in Eindhoven, nu ik hoop dat ik als ik in Nederland ben, er naar toe kan, want zo te zien is het schitterend
  Groetjes en dank je wel dat ik zo toch nog even kan meegnieten

 6. @Elly, ik kwam er ook pas onlangs achter!:-)

  @Mieke S, gelukkig is deze koepel absoluut niet te vergelijken met de kermis!:-)

  @Basje, de ontwikkeling heeft zeker niet stilgestaan!

  @Saskia, de lichtjesroute vraag zoveel voorbereiding dat het goed is dat de mensen er nu veel langer van kunnen genieten.

  Gisteren was de laatste dag van GLOW 2011 en ik had niet verwacht dat het zo druk zou zijn. Speciale verkeersregelaars werden ingezet om chaotische toestanden te voorkomen.

  @Lupineke, tja, het is ook een beetje uit jouw richting!

  @Johanna van Zweden, volgend jaar een nieuwe kans!

 7. Wij zijn vrijdag naar Glow geweest. Het was inderdaad druk. Maar de gemeente Eindhoven was ook niet echt slim bezig met het afzetten van het Catharinaplein. Hierdoor moesten alle bezoekers over een smal stukje lopen en kon je de kerk niet echt goed zien. Ik lees net op de site van Eindhovens Dagblad dat er 360.000 bezoekers zijn geweest, een nieuw record.

 8. @Jenny, wij stonden te dicht op de kerk waardoor het lichteffect niet helemaal tot zijn recht kwam. Je moest dit juist op afstand bekijken, maar dat was lastig doordat het zo druk was. Maar… desalniettemin was het zeer geslaagd. GLOW is een geweldig evenement en dit jaar ook nog eens met een nieuw record wat betreft het aantal bezoekers:

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/164713762/Record+GLOW+in+Eindhoven+trekt+360.000+bezoekers.aspx

  110.000 bezoekers meer dan vorig jaar!

 9. Eindhoven is zo’n plek waar ik niet zo gauw heen zou gaan. Dankjewel dat ik er nu een digitale lichtwandeling met je kon maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *