Wildbreien… neologisme van 2011?


Diverse keren was wildbreien het onderwerp op dit blog. NRC-Next besteedde op 31 oktober 2011 een paginagroot artikel over wildbreien, ofwel urban knitting, ook wel guerilla knitting of yarn bombing genoemd. Een fenomeen dat in 2005 begon met een klein blauw/roze mutsje dat eigenaresse Magda Sayeg breide voor de deurknop van haar winkel in Houston, Texas. Voorbijgangers stonden stil en zelfs automobilisten stapten uit om het beter te bekijken. Toen ook haar beenwarmer voor een verkeersbord een hit bleek, richtte Magda Sayeg de groep Knitta Please op. Inmiddels zijn over de hele wereld lantaarnpalen, parkeermeters, telefoonpalen en standbeelden voorzien van felgekleurde breiwerkjes. Het woord wildbreien is dan ook niet meer weg te denken uit onze woordenschat.

Op de site van het INL wordt de verkiezing neologisme 2011 gehouden. Het woord wildbreien is één van de te kiezen woorden. Wat zou het toch leuk zijn, als dat de winnaar wordt. Ik heb er al op gestemd. Stem jij ook? Er kan tot 15 november 2011 gestemd worden.

12 gedachten over “Wildbreien… neologisme van 2011?

 1. Eindelijke een simpele stemmogelijkheid zonder dat je weer veel te veel gegevens moet invoeren dus wildbreien heeft er weer een stem bij.

 2. Ook ik heb gestemd. Wildbreien staat nu op de tweede plaats.

 3. Tuurlijk gestemd… Alhoewel de verleiding groot was om op een ander woord te stemmen.
  Overigens heeft het wildbreiproject van het Centraal Museum te Utrecht, van vorig weekend tijdens de museumnacht, slechts een kleine week mogen ‘hangen’. Men had al het paalwerk rond de ingang van het museum versierd. De gemeente, zo flauw, heeft alles weggehaald! Maar… ze hebben nog meer lapjes, dus…. 😉

 4. Zometeen even stemmen. Heb maar heel even meegedaan met wildbreien, maar krijg er nog steeds reacties op. Als een roosje weg is merken de mensen dat op!

 5. Dank voor alle stemmen!!! Doordat er vandaag al zoveel gestemd is, staat wildbreien nu op de eerste plaats. Wat zou het mooi zijn als dat zo kan blijven. Natuurlijk zijn er meer bijzondere woorden, maar wij als handwerkliefhebbers gaan toch voor wildbreien…

  @Frederike, nou ja zeg, dat is toch ontzettend flauw van de gemeente om vrolijk en kleurrijk breiwerk weg te halen. Bij de bezoekers tovert het wildbreiwerk toch een glimlach tevoorschijn? Het is maar goed dat er voor een grote voorraad kleurrijke lapjes is gezorgd!

 6. nog steeds aan top met 165 stemmen.
  De tweede plaats heeft er (maar) 128.

  Leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *