Modderdoek – Bogolan

Het museum het Afrikacentrum in Cadier en Keer presenteert aan het begin van elk jaar hun nieuwe jaarthema. Het onderwerp loopt als een rode draad door het museum en tal van activiteiten. Voor 2011 is gekozen voor Afrika & Mode. Eén van de activiteiten is de workshop Bogolan die aanstaande maandag plaatsvindt.


Bogolan is afgeleid van het woord bogo dat klei betekent en lan kun je vertalen als van. Stof beschilderd van modder, dat doen ze al eeuwen in Mali. ‘Die klei scheppen de vrouwen in droge tijden uit de Nigerrivier. Deze ijzerhoudende modder wordt dan langere tijd bewaard in potten opdat alle organische stoffen en vervuiling kunnen afbreken. Bij dit tijdrovende proces komen ijzerzouten vrij die bij het verven een donkere kleur opleveren’, vertelt museummedewerkster Annelies Rademakers in een interview voor Dagblad De Limburger.

De Malinezen gebruiken geweven katoenen stroken van ongeveer 15 cm breed, die dan later eventueel aan elkaar genaaid worden tot brede lappen of grotere doeken. De katoenen lappen worden vooraf gewassen en vervolgens gedrenkt in een aftreksel van fijngemalen bladeren, boomschors en stukjes wortel. Daarna wordt de doek gedroogd in de zon. Afhankelijk van de gebruikte planten ontstaat er een diepgele tot kanstanjebruine kleur. Met behulp van bamboestokjes komt dan de aangemaakte modderpap op het katoen. Zijn alle motieven aangebracht dan moet het katoen nog een dag drogen. Spoelen met water zorgt ervoor dat de modder uit de doeken verdwijnt en alleen de kleuren overblijven. Zowel de motieven als de gebruikte kleur hebben een symbolische betekenis.

9 gedachten over “Modderdoek – Bogolan

 1. Wat een bijzondere techniek om stof te kleuren en versieren, interessant om te lezen. Wat is er toch veel wat we niet weten… 🙂 Ik ga de linkjes zo eens op mijn gemak bekijken. Fijne zondag!

 2. Jammer weer veel te ver voor mijn oude benen maar mooi is he fijnze zindag basje

 3. Ik dacht even dat je het Afrikamuseum in Nijmegen bedoelde, maar ik zie dat het in de buurt van Maastricht is, dat kende ik nog niet. Mooi verhaal over de met modder geverfde stoffen.
  Fijne zondag, groetjes

 4. O, dit vind ik zó mooi. Ooit had ik een schoudertas met leer en een Bogolan-lapje. Hij ligt met een kapotte rits in een doos, weggooien doet pijn……. Waarom weet ik niet, ik ben er nooit geweest, maar Mali heeft mijn hart gestolen. De huizen van modder (kennen jullie de documentaire “Hemelse modder” van Ton van der Lee?), de mooie muziek (Ali Farka Touré o.a.) en natuurlijk de mooie motieven op de modderdoeken. En laat ik Boubacar Traoré niet vergeten, hij wordt zo mooi beschreven in het boek “Mali Blues” van Lieve Joris. Het waar gebeurde verhaal is verfilmd als “Je chanterai pour toi” met Boubacar (ook wel Karkar genoemd) in de hoofdrol. Genieten is dat!
  Berthi, dank voor de melding van deze tentoonstelling, als ik genoeg tijd heb wil ik hem nog wel graag gaan zien.

 5. Hallo,ik heb op de rommelmarkt een hele grote Malinese doek gekocht.
  Weet iemand hoe ik deze doek kan reinigen?Kan dit uberhaupt?
  Heb een klein stukje geprobeerd in water met azijn ,maar het loopt toch een beetje door.De doek is zo mooi,wil hem liever niet verknallen.
  Wie heeft raad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *