Pronkjournaal XXVIII

Elma: ‘Mijn liefde voor de stoplapjes ontstond jaren geleden. Gerrie bracht een doosje mee uit de familie van haar zwager. De handwerkjes van tante Heintje en tante Gijsje. Het doosje mocht blijven voor nader onderzoek en om handwerkjes op patroon te zetten. Er zat een prachtige kleurrijke stoplap bij die ik helemaal op patroon heb gezet. Nog niet in het bezit van een goede camera heb ik de lap wel gescand en afgedrukt. Dit werd een begin van een verzameling stoppatronen. Nu nog een manier vinden om de stoppen duidelijk op patroon te zetten. Met mijn eenvoudige kruissteekprogramma tekende ik de stoppen. Elk draadje werd een blokje. Inmiddels is mijn kruissteekprogramma vervangen en kan ik ook in het blokje een lijntje zetten. De patronen blijf ik wel als kruissteekpatroon tekenen, het is veel duidelijker. Om de methode van het stoppen aan te leren ben ik begonnen met een draadtekening zodat je de draden kunt volgen.

Al een paar jaar zijn de stoppatronen als pakket te koop op Borg Verhildersum. Door het verdwijnen van weblog heb ik “het stoppende vrouwtje op Borg Verhildersum” nog niet terug kunnen vinden.

Jeanny van Merklapperie en Sabine van Naald en Draad hadden ook belangstelling voor deze patronen, en gingen over tot de productie.


Bij het zien van de prachtige stoprol die Jeanny met deze patronen maakte, dacht ik meteen aan de stop die ik nog steeds in gedachten had om te tekenen.

Van MiekeS kreeg Berthi op haar verjaardag in 2009 een paar prachtig gebreide handschoenen. Berthi had een nieuwe winterjas waar de kleur van de handschoenen heel mooi bij paste.

Deze stop maken wij met twee kleuren draad in het ruitmotief wat in de jas zit. Alle stoplappen zijn kleine weefwerkjes. Deze grove tweed werd ook veel gebruikt voor de Chanel pakjes.Rijg het tweede deel volgens schema, waar de gespannen draden zitten ga je door in het schema volgens patroon 1 op, 1 neer, 3 op en 3 neer, herhaal dit steeds. Wissel steeds na 8 draden van kleur.

Om het stoppen aan te leren werken wij niet te fijn en gebruiken 100% katoenen Schülertuch van 10 draden op een cm. Als borduurgaren gebruik ik DMC merkgaren nr. 25 dat in heel veel kleuren te verkrijgen is.


Rijg de eerste draad volgens schema, waar de stop moet komen sla je 24 draden over en vervolg het rijgen volgens schema. Van het keerpunt is een extra tekening, trek de draad niet te strak aan. Wissel na 8 draden van kleur.’


Klik op de patroonfoto’s voor een vergroting. Het kan zijn dat je nog een keer moet klikken.

14 gedachten over “Pronkjournaal XXVIII

 1. @Elma, wat een bijzonder pronkjournaal! Ik voel me heel vereerd dat je mijn winterjas als inspiratiebron hebt gebruikt om een stoppatroon samen te stellen. Je hebt er weer heel veel tijd en energie ingestopt terwijl je het al zo ontzettend druk hebt! Dank je wel, Elma!!!

 2. Berthi en Elma, , wat een super gegeven, men nemen een jas een handschoen en het wordt een stoplap Heel duidelijk patrom Fijn weekend Basje

 3. Dit fantastische stopje moet ik zeker dit weekend uitproberen.

  Over patronen gesproken: Gisteren tijdens de opwarming bij het sporten maakten we pasjes die voor mij heel veel overeenkomsten hadden met bepaalde patronen in mijn borduurwerk…!

 4. Wat zullen er veel lezeressen blij zijn vandaag met zulke duidelijke voorbeelden…super…allemaal aan de slag… o nee …eerst nog naar Muzee in Scheveningen
  voor de lezing van Trijnie
  fijn weekend groeten van Lies

 5. Berthi@ wat een verrassing, het PJ staat er al. Hartelijk dank ook voor al het werk dat jij er aan doet. Bij stukjes en beetjes komt alles binnen en dan kom
  ik tot de ontdekking dat er weer een streepje ontbreekt, dus maar weer een nieuwe tekening opsturen en Berthi maar weer veranderen.
  Jeanny@ een prachtige manier om in beweging te blijven.
  Ook de kruis-polka zal prima werken.
  Ga dit weekend maar lekker zitten stoppen.

 6. Lieve Elma! wat fijn jou weer eens uitgebreid te “horen”! En wat weer een inspirerend verhaal. Mijn stoplappenpakket van jou ligt in NL en daar ben ik binnenkort weer. Ik hoop dan eindelijk eens tijd te vinden ermee te beginnen….Je weet hoe druk dit baasje altijd is. Toch wil ik leren stoppen, moet de drempel even over en dan lijkt het me heerlijk om te doen. Dit patroon komt dan misschien ooit ook eens aan bod, het is prachtig! Voorlopig moet ik het nog maar wat eenvoudiger houden…Liefs! Ook voor Berthi natuurlijk. Zó blij dat de blog er weer is!

 7. Elma, de fotootjes van het stoppende vrouwtje op Borg Verhildersum zijn al naar je onderweg. Zo veel mooie stopjes en dan geen foto’s dat kan toch niet.
  Groetjes,
  Anneke SK

 8. Wat een verrassing! Berthi en Elma, ik heb er ook een voor jullie; ik stuur de foto naar Berthi.

 9. Elma en Berthi Bedankt voor dit stoppatroon.Heb het afgedrukt en bij m’n andere stoppatronen gevoegd.Dus staks maar weer aan de slag.1 stoppatroontje is klaar.Hopelijk keurt m’n handwerkjuf deze goed.
  Een goed weekend gr.Truus

 10. Hallo Berthi,
  Het is 15 jaar geleden,dat ik voor het eerst een publicatie verzorgde over
  de Souvenir-of Pronkrollen in de Verzamelkrant n0.126,13e jaargang.
  Veendam l997.
  Vanmorgen een mevrouw van 82 jaar op bezoek gehad,die nog met een
  pronkrol wil beginnen!
  Ik zou wel eens willen weten,hoeveel pronkrollen in Nederland na l997
  zijn voltooid.De naam “Pronkrol” is nu echt wel ingeburgerd en het heeft
  bewerkstelligd dat er vele,vele handwerkende dames mee bezig zijn.
  Zouden we er een Nederlands record mee kunnen vestigen?
  Ik neem mijn allereerste Pronkrol van 10 meter lang,mee naar Roermond.

 11. @Hennie en Sjoerd Stevan, ik vermoed dat er inmiddels heel veel nieuwe pronkrollen gemaakt zijn. Ontelbare meters, ik denk dat we een afstand van noord naar zuid en van oost naar west kunnen maken!

 12. @Hennie, uiteraard bedoel ik dat ook! Bij Elma zijn ontzettend veel ‘pronkrolsters’ op les die al voor de nodige meters zorgen. En dan hebben we de pronkrolsters in het zuiden van het land, oosten en westen nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *