Textielpost – Yunnan (China)


Mieke: ‘Vanuit ’t land met de Yaks-Yunnan, West-China, de hartelijke groet van Mieke. Helaas, in Lijiang zit bij elk winkeltje wel ’n meisje te weven, maar er zijn geen postcards van. Maar deze oude mannen lopen bij speciale rituelen er ECHT zo bij!’

De oude mannen die je op de kaart ziet zijn Dongba priesters van het stadje Lijiang dat op 2400 meter hoogte ligt aan de rand van de Himalaja. Grote verandering ontstond toen de Unesco in 1997 het stadje met de titel ‘Wereldcultuurerfgoed’ onderscheidde. Daardoor kon de oude architectuur van de sloophamer worden gered. Maar tegelijk worden elke dag duizenden toeristen naar de plaats gelokt. De kennis van de sjamanen/priesters, de kunst van het voorspellen, de gezangen en de legenden van de Naxi en de meer dan 360 riten die voor alle levenssituaties worden gebruikt, worden in kaart gebracht. Het is de bedoeling de taal (Dongba) en de cultuur van de Naxi weer ‘onder het volk te brengen’.

Het Dongba-schrift telt 2000 pictogrammen, onder meer duivels die met een dolk zwaaien, reuzengrote vogels en wilde tijgers. In de Naxi-samenleving leren alleen de priesters/sjamanen dit schrift. Onder Mao en de Culturele Revolutie (1966-1976) werd het Dongba haast uitgeroeid en werden duizenden manuscripten vernietigd. Naar schatting zijn er niet meer dan 60 sjamanen die de taal beheersen, meestal zijn ze ouder dan 60 jaar. Sinds 1981 worden er leergangen ingericht om jongeren in de taal en de godsdienst in te wijden. De opleiding duurt zeven jaar.

5 gedachten over “Textielpost – Yunnan (China)

  1. @Mieke, een bijzonder interessante kaart uit China, het inmens grote land waar ik nog geen textielkaart van had. Ik ben er dus erg blij mee. Zoals je ziet ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. De mannen intrigeerden me!:-) Zo kwam ik erachter dat het hier om de Dongba priesters gaat in het stadje Lijiang dat mede door de titel ‘Wereldcultuurerfgoed’ een stadje is geworden dat dagelijks duizenden bezoekers ‘over de vloer’ krijgt. In de zomer waarschijnlijk nog veel meer dan tijdens de wintermaanden.

  2. Ja dat bewonder ik zo ontzettend in jou! Je ontvangt een kaart en hup je gaat meteen onderzoek verrichten. Het stimuleert mij weer om echt te blijven uitkijken naar “Textiel” kaarten. Succes Berthi

  3. Leuk Berthi textielpost uit China.
    Meteen maar doorgezocht op internet naar wat meer achtergrondinformatie.En dan ben je zo een uur verder,zo leuk om er wat meer over te weten te komen.

  4. Wat kom je door textielpost toch veel te weten, door een aanwijzing ga je op zoek naar meer informatie. 2000 tekens hoe kun je die ooit onthouden.
    Net wat Mien zegt, je bent zo een uur verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *