Herfstuitstapjes

Morgen, vrijdag en zaterdag is de Handwerkbeurs in Ahoy te Rotterdam. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de vierde Rotterdam-editie kun je wederom genieten van vele stands op het gebied van verschillende handwerk- en textieltechnieken zoals borduren, breien, patchwork en quilten, vilt, naai- en borduurmachines, Hardanger, kantklossen, kralen en veel meer. Verder zijn er diverse activiteiten zoals workshops en een quilttentoonstelling door Elly Prins Machinequilting.


Carla Meijsen en Hilly van der Sluis zullen morgen hun eerste boek Warme Handen – Estlandse wanten en polswarmers presenteren op de Handwerkbeurs. Carla en Hilly hebben door middel van literatuurstudie en twee studiereizen de breitradities uit Estland diepgaand onderzocht. Dit resulteerde in een groot enthousiasme en gedrevenheid om de Estlandse breitradities en –technieken toegankelijk te maken voor een breed publiek, zowel in Nederland als daarbuiten. In het boek zijn patronen voor elf wanten en twee polswarmers opgenomen. Alle patronen zijn voorzien van duidelijke beschrijvingen en teltekeningen. De gebruikte specifiek Estlandse technieken worden uitvoerig beschreven en zijn voorzien van vele detailfoto’s.
——————————


In het najaar van 2008 heeft Mathilde Jongbloed een oproep gedaan in het ledenblad van de NBvP, Vrouwen van Nu. Ze was op zoek naar vrouwen die ‘vrij’ werken en elkaar inspireren om samen op een hoger niveau te komen. Zo is Textielkunst Nu ontstaan. De vrouwen komen uit het hele land en vrijwel alle technieken zijn vertegenwoordigd. Textielkunst Nu exposeerde voor het eerst tijdens het Textielfestival 2010 in Leiden. Nu exposeren de vrouwen van Textielkunst Nu bij Kroko Multipunt in IJhorst. Het thema voor deze tentoonstelling is Contrast. Je kunt de werken nog tot en met 30 oktober 2011 gaan bekijken. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

Foto: Gekleed en ongekleed, contrast tussen twee vrouwen van Martha de Vos-Hunneman.
——————————


Tesselschade-Arbeid Adelt afdeling Nijmegen organiseert op 13 november 2011 een najaarsverkoop in Hotel Erica te Berg en Dal. De collectie bestaat uit houtwerk, sinterklaas- en kerstartikelen, borduur- en ander handwerk en kraamcadeautjes. De verkoop begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
——————————


Verzachtende omstandigheden in textiel en naaldkunst.

Alexandra Drenth uit IJmuiden toont haar werk tijdens de Kunstlijn 2011 in Haarlem onder verzachtende omstandigheden. Volgens de kunstenaar vraagt deze tijd om een zachte aanpak, rust en harmonie met een vleugje romantiek en nostalgie. Er is veel te zien, onder andere lieve jurkjes gemaakt van borduurwerk en oogstrelende theekopjes bekleed met prachtige kruissteektafereeltjes. Daarnaast is er een film te zien die over tastbare herinneringen gaat, waarin geïnterviewden hun eigen visie geven.

Alexandra is op locatie te Koinonia aan de Doelstraat 52 in Haarlem het gehele weekend van 5 en 6 november 2011 aanwezig, van 11.00 tot 17.00 uur. Zoek je tijdens de drukte van de Kunstlijn even een rustpunt, beklim dan de trap van de Doelstraat en kom naar de zolder.
——————————


Historisch Bal
We schrijven het jaar 1811, Napoleon Bonaparte bezoekt ons land. Ter ere van zijn komst wordt door het genootschap Revérence een groot bal gehouden. Het landhuis Marquette is in gereedheid gebracht: de kroonluchters zijn ontstoken, het orkest staat klaar, de gasten stromen binnen… Maar waar blijft de keizer?

Zaterdagavond 26 november van zeven uur ‘s avonds tot middernacht vindt het bal plaats in Château Marquette, te Heemskerk. Een avond vol dans, muziek, plezier en vermaak op een prachtige en sfeervolle locatie. Helaas is het Historisch Bal helemaal uitverkocht. Wil je de volgende keer er bij zijn, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de website.

——————————


Zweefsels, expositie van Weefkring Het Leyds Laeken in Museum Het Leids Wevershuis te Leiden. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 4 december 2011. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur, ’s maandags gesloten. Toegang is gratis.

De leden van de weefkring bedachten het thema ‘Zweefsels’ voor de expositie. Maar wat is nu eigenlijk een zweefsel? Is het een weefsel dat zweeft? Of een weefsel dat zwevende dingen verbeeldt? Of misschien een zweverig weefsel?

Ieder voor zich heeft bedacht wat voor haar onder de noemer ‘Zweefsel’ valt en een manier gezocht om daar vorm aan te geven. Soms leidde de techniek tot een vorm en in andere gevallen was de vorm uitgangspunt voor het gebruik van een bepaalde techniek. Ook het te gebruiken materiaal speelde natuurlijk een rol. Er is gebruik gemaakt van koperdraad, houten stokjes, repen stof, maar ook fijne garens, kleurig werk maar ook subtiel kleurgebruik.
——————————

Kleding biedt niet alleen bescherming tegen weer en wind, maar vertelt ook iets over de drager. Op de familietentoonstelling Wie denk jij dat je bent? De familie aangekleed toont het Zuiderzeemuseum de verschillende functies van kleding – toen én nu.

De bezoeker komt aan de hand van verschillende thema’s oog in oog te staan met authentieke streekdracht, de dagelijkse outfits van moderne Enkhuizers en bijzondere verhalen uit heden en verleden. Is voetbal typisch iets voor jongens? Hoe zie je dat iemand rijk is? Door deze vragen te stellen ontdekt het hele gezin op speelse wijze hoe hecht kleding en identiteit verweven zijn. Hierbij wordt de bezoeker op verschillende manieren uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en zo ook een bijdrage aan de tentoonstelling te leveren.

Het museum heeft in de tentoonstelling een bijzondere plaats gegeven aan de vier winnende creaties van de ontwerpwedstrijd ‘Hedendaagse Zuiderzeedracht’, georganiseerd door het Noordhollands Dagblad. Ine Keitz won de eerste prijs. De jury vond dat Ine Keitz heel goed gekeken had naar alle klederdrachten rondom de Zuiderzee en veel informatie in een kleurrijk, streetwise en jong kostuum toch tot een eenheid had weten te brengen.


Wie denk jij dat je bent? De familie aangekleed is te zien tot 8 april 2012 in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

10 gedachten over “Herfstuitstapjes

 1. dat is weer genieten…prachtige zaken komen voorbij…wat zullen we eens kiezen ???

 2. Ik ga zeker even in Nijmegen kijken. Tesselschade doet me altijd aan een geliefde tante denken. En in hotel Erica heb ik, héél lang geleden, een aantal weken gelogeerd ivm een opleiding.
  Janny

 3. Wat is er weer veel moois te zien.
  Na de kerstballen aan het wanten breien.
  Weer een prachtig boek over breien.

 4. Ik wilde hier even snel lezen! Met de linkjes ben ik zo een kwartier verder en dan heb ik ze nog niet eens allemaal aangeklikt. Bij het werk van Alexandra Drenth droomde ik helemaal weg. Prachtig!
  De agenda van Tesselschade moet ik ook maar eens bekijken, daar wil ik al heel lang naartoe, ook n.a.v. een bericht op jouw web-log.
  Ik zag al een prachtig Scandinavisch wantenboek, maar dit boek met Estlandse wanten lijkt me ook erg mooi. Voor degenen die met de kerstballen klaar zijn een mooi vervolg 😉
  Op het blog van Wieke zag ik nog een leuke variant op de gebreide kerstbal, moet je echt even gaan bekijken.
  http://wiekevankeulen.blogspot.com/2011/10/gebreid-ondergoed.html

 5. Heerlijk, wat een bijzondere en leuke uitjes weer! Morgen naar de handwerkbeurs, lijkt me superleuk en gezellig! Wie weet, wie ik daar nog tegen kom? Groetjes van Lupineke

 6. Maandenlang keihard werken. Vele uren, energie en liefde voor de Estlandse breikunst werden in dit boek gepompt. En wat was het spannend of het boek op tijd klaar zou zijn. Onzekerheid over of het boek wel aan zou slaan bij de bezoekers van de beurs. Al die twijfels verdwenen op de beurs als sneeuw voor de zon, net als de dozen vol boeken die we hadden meegesjouwd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *