Beatrice Waanders


Als onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven gaf Beatrice Waanders afgelopen zondag in de Schellensfabriek de lezing Duurzaam Ecologisch Viltwerk. Beatrice Waanders volgde de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Haar afstudeerrichting was interieurarchitectuur en materiaalontwerp. Na haar afstuderen in 1997 ging zij werken als interieurarchitect bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om haar heen zag zij mensen die hun eigen product ontwikkelden. Dat wilde ze ook wel. Om inspiratie op te doen vertrok ze naar India en bij thuiskomst ging ze googelen op textielontwerp. Ze kwam uit bij vilten, de oudste manier van stof maken. In 2006 volgde ze haar eerste viltles en in 2008 startte Beatrice met haar eigen bedrijf The Soft World.


Beatrice Waanders wil de schapenwol op de mooiste manier uit laten komen. Dat kan alleen door de wol ongeverfd te gebruiken. Zij koopt haar wol direct van schapen- en konijnenhouders. De dieren worden onder zeer diervriendelijke omstandigheden gehouden. Alle producten zijn handgemaakt en worden gecombineerd met zijde, merinowol en linnen van de beste kwaliteit. Nergens in de productie worden chemicaliën gebruikt. Slechts water, zeep en spierkracht bepalen het productieproces.

7 gedachten over “Beatrice Waanders

 1. Het ziet er prachtig uit, Berthi, ik vind vilt ook erg mooi en het voelt ook zo heerlijk aan.

 2. Dat is cocooning op z’n best.
  En een mooi voorbeeld wat je in 5 jaar kunt bereiken met je vastbijten in een techniek.

 3. Geweldig, dit vind ik super! Zowel qua materiaal, uitgangspunten als ook eindresultaat! Mooi dat zij ook op de DDW is! Had haar graag willen zien/horen… Hopelijk hangt er bij mij ook ooit zo’n mooie vilten lap aan de muur, nee, niet van Beatrice, maar… zelfgemaakt!

 4. Prachtig is dit. Volgens mij is wol een van de weinige (het enige?) producten die in zoveel natuurlijke tinten voorkomen. Het heeft iets rustgevends, deze combinatie van crème via allerlei bruinen naar zwart.
  Op deze site
  http://www.blackerdesigns.co.uk/
  voorbeelden van hetzelfde idee maar dan niet met gevilte wol maar garens en wat je ermee kunt doen.

 5. @lupineke, dat gaat je zeker lukken! Het resultaat krijgen we t.zt. vast te zien.

  @Mieke S, wat een fraaie producten op de site die je geeft! Wat is er toch veel moois om ons heen te bewonderen.

 6. Heerlijk om te zien dat er weer wol gebruikt wordt. Vachten zijn bijna niets waard en wollen garen zijn lang niet overal te koop en duur… jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *