Dutch Design Week 2011


Van 22 tot en met 30 oktober laat Eindhoven het design van de toekomst zien. Ooit zei een journalist: ‘In Miliaan zie je het nieuwste van het nieuwste, in Eindhoven zie je wat over twee jaar op de markt zal zijn.’ Voor de tiende keer vindt de Dutch Design Week plaats. Meer dan 1800 ontwerpers tonen hun werk: industrieel, ruimtelijk en grafisch ontwerp, textiel, mode en architectuur. Op 65 verschillende locaties zijn meer dan 360 events te bezoeken. Naast exposities zijn er lezingen, workshops, modeshows en seminars. Ondoenlijk om dit allemaal in één dag te doen. Peter en ik zagen vandaag een klein gedeelte van het boeiende en uitgebreide programma. Ik neem je mee naar het oude Philips-terrein Strijp dat als centraal middelpunt fungeert.


Designkaas van Marinde van Leeuwen is echte Goudse jong belegen kaas. Met de hand gemaakt door boeren die speciaal door Marinde van Leeuwen zijn geselecteerd op basis van excellente smaak. Bij Designkaas wordt Hollandse kaas gecombineerd met Dutch design. Op bovenstaande foto zie je op de Designkaas een handwerk afgebeeld. Zowel kaas maken als handwerken is een ambachtelijk proces.


De lamp van Annabet Philips die niet echt op een lamp lijkt.Annemieke van Diepen ontwierp voor haar afstudeerproject aan de ROC in Eindhoven een collectie die onder andere bestond uit het bovenstaande prachtige jasje. Haar collectie was gebaseerd op de inspiratie van de Geheime tempel. Zo heette het gedeelte van de voorstelling die te zien was in het Wereldmuseum te Rotterdam. Ze werd gegrepen door de kleuren, vormen en het achterliggende verhaal. Annemieke doet nu het voorbereidende jaar van de Rietveld Academie.

Verder zag ik The Spade Seat van Nic Roex die een verrassend goede zit heeft, haarsieraden van Iris van Daalen, sieraden ontworpen door Janske Megens en die gemaakt worden in Nepal, de prachtige Bosch Koppies van BYHENDRIK’ en nog veel meer. Te veel om allemaal te vermelden. Tot en met volgende week zondag heb je de gelegenheid om een kijkje te gaan nemen in Eindhoven. Voor vervoer van de ene locatie naar de andere wordt gezorgd.In 2005, 2006 en 2007 bracht ik ook een bezoek aan de Dutch Design Week.

12 gedachten over “Dutch Design Week 2011

 1. Wat lijkt het me zalig om daar een paar dagen te mogen rondlopen en te genieten van al dat moois!! Gelukkig hou jij me op de hoogte, al een aantal jaren. Zelf neem ik me elke keer weer voor om er heen te gaan, maar laat het er steeds bij. Verre reis, andere leuke zaken, vermoeidheid, werken..allerlei ‘excusses’ om niet te gaan. Bedankt dus voor je post!

 2. Gaaf, misschien dat ik eens met de oudste ga kijken, die volgt sinds kort een opleiding Engenering, Design & Innovation…. Dank voor de tip! Groetjes van Lupineke

 3. Wat leuk Berthi, ik zou ogen tekort komen.
  Ik was even aan het kijken of er iets over op tv te zien is en vond het volgende, waar ik zeker naar ga kijken, omdat een bezoek helaas niet lukt.

  +Kunstuur: Dutch Design Week journaal
  In de uitzending op 29 oktober brengt Kunstuur een journaal vanaf de Dutch Design Week 2011 in Eindhoven. Creative industry expert Walter Amerika is de gids/presentator van het DDW journaal.
  >> Zaterdag 29 oktober, 17:00- 18:00 uur op Nederland 2

  +Opium TV
  Opium op TV, de culturele talkshow van de AVRO en presentator Cornald Maas, besteedt op 29 oktober uitgebreid aandacht aan de Dutch Design Week.
  >> Elke zaterdag 22:35 uur, Nederland 2

 4. Mooie lamp van Annabet Philips. Ik denk dat zij fan is van Tahiri!
  Heet het zitsel van Nic Roex écht spade seat in Eindhoven? Op zijn site noemt hij ze ‘batsenkruk’. Dat klinkt veel leuker toch? Ik kan me goed voorstellen dat ze lekker zitten, als je er tenminste geen avond op moet tv-kijken!
  Wie weet vinden we komende week tijd en zin om een dagje naar Eindhoven te gaan.

 5. Elk jaar neem ik me weer voor om te gaan. Maar telkens ontgaat het me dan op een of andere manier. Nu ben ik tijdig gewaarschuwd. waarvoor dank!
  Donderdag of vrijdag. Als er niets tussen komt tenminste …

 6. Leuk, om te zien. Heerlijk om eens op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Dank voor het inkijkje!
  Janny

 7. Die kaas vind ik gewéldig leuk bedacht, de rest zal zeker ook zeer de moeite waard zijn, maar als er eten bij komt kijken, ben ik er als de kippen bij ;- )

 8. Leuke ontwerpen liet je zien. Het jasje van Annemieke van Diepen vind ik erg leuk. Zou ik zlef wel wiullen dragen. Heel apart.

 9. @Tijm, voor jou is het een lange reis en ik kan me voorstellen dat er vaak andere plannen op het programma staan. De Dutch Design Week wordt inmiddels wel steeds internationaler. De Engelse taal hoorde ik veel om me heen en daarnaast diverse talen die ik niet zo snel thuis kon brengen. Met andere woorden, de Dutch Design Week heeft een goede plek weten te veroveren in de designwereld.

  @lupineke, … dan is een bezoek aan Eindhoven aan te raden!

  @Willy, bedankt voor deze tips! Ik probeer te kijken en anders via uitzending gemist!

  @Mieke S, net als jij zag ik op zijn website de naam Batsenkruk staan, maar op zijn kaartje staat The Spade Seat! Voor de Nederlanders de naam Batsenkruk en voor de internationale gasten The Spade Seat!:-)

  Het is absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen in Eindhoven. Wij hebben slechts een klein gedeelte gedaan. Het is ook onmogelijk om alles in één dag te doen. Vantevoren een selectie maken via de website, is misschien wel het beste.

  @Saskia, ik benieuwd of het je gaat lukken!:-)

  @Janny, vanavond en morgen nog ietsje meer over Eindhoven!:-)

  @Corrie, o, en er is zoveel te eten!:-)

 10. @lheurebleue, ha, jij kent de kaas?:-) Ik heb gisteren een stukje kaas geproefd en hij smaakt verrukkelijk. Het is overigens een leuk cadeautje.

 11. dankzij jou kan ik toch een klein beetje genieten van de Dutch Design, volgend jaar hoop ik er weer tijd voor vrij te kunnen maken, groet Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *