Gebroeders van Limburgfestival


Het laatste weekeinde van augustus stond weer helemaal in het teken van de bruisende wereld van de middeleeuwen. De zevende editie van het Gebroeders van Limburgfestival pakte uit met extra veel muziek. Het hoogtepunt was de de Blijde Incomste op zondagmiddag. Een oogverblindende stoet van middeleeuwers trok door het oude stadshart van Nijmegen. Te midden daarvan verbeeldden ridders en jonkvrouwen te paard de wereldberoemde miniaturen uit het werk van de Gebroeders van Limburg, onder andere de kalenderbladen met de lenterit (mei) en de valkenjacht (augustus).

Het Gebroeders van Limburgfestival kijkt terug op een meer dan geslaagd evenement. Onstuimige weersvoorspellingen en wegwerkzaamheden hebben de 75.000 bezoekers niet weerhouden naar Nijmegen te komen. Dorien en LiaS waren er bij en nemen ons mee naar de tijd van de Gebroeders van Limburg.


Christine de Pizan of Pisan (Venetië circa 1364 – klooster van Poissy circa 1430) was een Franse schrijfster die, nadat ze reeds op 25-jarige leeftijd weduwe was geworden, boeken schreef om haar gezin te onderhouden. Ze was daarmee een van de eerste vrouwen die een professionele literaire carrière begon, een uitzonderlijke keuze in de door mannen gedomineerde middeleeuwse samenleving. Politicologen en feministen beschouwen haar als een voorvechter van vrouwenemancipatie, ze wordt daarom wel proto-feminist genoemd.

13 gedachten over “Gebroeders van Limburgfestival

 1. Af en toe moet je keuzes maken…dus dit jaar ben ik er niet geweest….maar misschien volgend jaar?
  In ieder geval laten de foto’s zien dat het zeer de moeite waard is.
  Prachtig deze kostuums. Met veel oog voor detail gemaakt.

 2. Het maken van Middeleeuwse kleding lijkt aan een opmars bezig. Ik kom het steeds vaker tegen. Een kunst apart.
  Die juffrouw in de groene jurk doet er geen goed aan om haar rok op te tillen. Het groengelee pantykousje verpest het beeld.

 3. Oh wat een bijzondere kleding, om van te smullen! Je maakt dat ik gelijk meer wil weten van dit festival, ik had er zelfs nog nooit van gehoord…! Is het volgend jaar weer? Dan kom ik ook!

 4. gfeest in kleur en plezier. Jekunt zien dat iedereen er zin en heeft, Basje

 5. Afbeeldingen uit Les très Riches Heures werden in de lessen kostuumgeschiedenis gebruikt omdat ze zo duidelijk waren.
  Ik kende dit festival niet Berthi. Zo te zien viel het met het weer wel mee.

 6. Ik ken het festival ook niet. En Nijmegen is helemaal niet zo ver van mijn woonplaats af. Ik ga er volgend jaar naar uitkijken.
  Dank,
  Janny

 7. De gebroeders van Limburg: dan denk ik terug aan de tentoonstelling van hun miniaturen in het Valkhof in 2005.Die ben ik 2 keer gaan bekijken : zo ongelooflijk prachtig en knap geschilderd.
  Al die uitbundige kleding die je hier in het groot ziet ,door hen tot in de kleinste details geschilderd op de bladzijden van getijdenboeken.

  Dank voor het delen van deze mooie foto’s.

 8. Dit jaar tijdens het festival bij de nagespeelde slag om Niftrik geweest. Zeer indrukwekkend en zeker met kinderen heel erg leuk om te zien. Door het hele centrum zie je mannen vrouwen en kinderen in Middeleeuwse kledij. Alle kleding is erg mooi en zorgvuldig naar Middeleeuwse voorbeelden nagemaakt. Ook heerlijk de muziekgroepjes die her en der staan te spelen en te dansen!
  Op zondagochtend was er in de St. Stevenskerk een oecumenische dienst met prachtig koor die gregoriaans zongen, de leden allemaal gekleed in monniken pijen. In de kerk kwam ook een jong gezin, vader moeder en twee kinderen in prachtige middeleeuwse kledij. Zij was hoogzwanger, haar met koordjes dichtgeregen jak moest ruimte geven aan haar dikke buik. Prachtig om te zien. Daarna is er de middeleeuwse markt rondom de Stevenskerk waar de ambachten uit de middeleeuwen gedemonstreerd worden: ik heb lang stil gestaan bij het maken van benen voorwerpen, bij het plantaardig verven van wol, een met de voet aangedreven draaibank, bij het weven etc. Kortom het was weer een fantastisch weekend.

 9. Je kunt duidelijk zien dat de deelnemers aan deze tocht enorm genieten. De ganzen lopen prachtig mee en blijven prima bij elkaar.

 10. @Saskia, die indruk heb ik ook, of heb ik er nu meer oog voor?

  @Mien B, helaas heb ik die tentoonstelling gemist.

  @Dorien, uit je verhaal ‘proef’ ik de Middeleeuwse sfeer!

 11. VOLGEND JAAR ZAL HET NOG HEEL WAT DRUKKER WORDEN IN NIJMEGEN DENK IK…we krijgen er allemaal zin in.

 12. @Licia Huizer, dit festival is zeker een aanrader. Er is voor de textiel/handwerkliefhebber ontzettend veel moois en boeiends te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *