Lezend meisje

Kinderboekenweek 2011 op de valreep. Morgen is het de laatste dag dat je bij aankoop van ten minste € 10 aan kinderboeken het boek Bert en Bart Redden de Wereld van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer cadeau krijgt. Het prentenboek voor 2011 is geschreven door Dolf Verroen met tekeningen van illustrator Thé Tjong-Khing. De prins op het witte paard is te koop voor € 5.

Dat kinderen boeken lezen, merkte ik aan de laatste uitgave van de Bestseller 60 van CPNB. In deze toplijst tel ik een kleine vijfentwintig kinderboeken waarvan zeven stuks in de top 10. Dat is niet mis. De eerste drie plaatsen worden in beslag genomen door: De prins op het witte paard van Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing, SuperDolfje van Paul van Loon en Dappere dierenredders van Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Het thema voor de kinderboekenweek 2011 is Helden.

Een toepasselijke afbeelding bij de log van vandaag is het beeld Lezend meisje van Thomas Rodr.


De gemeente Venlo plaatste in 1992 het beeld van het Lezend meisje in Blerick als dank voor wat de Zusters van De Goddelijke Voorzienigheid voor Blerick hebben betekend. De eerste zusters uit Duitsland hebben in 1876 hun intrek genomen in Blerick. Er is bittere armoede geleden wat leidde tot een bijna faillissement in 1888. Door ingrijpen van een kapelaan is nadien de situatie verbeterd en is er in Blerick veel tot stand gebracht. Buiten het kloosterterrein waren drie meisjesscholen en kleuterscholen.

Wat ook nog zo leuk is om te vermelden, is het boek 100% Best Friends van de elfjarige Elise Simons uit Blerick. Elise schreef het verhaal op haar tiende. Ze heeft op eigen houtje gegoogeld op uitgevers die kinderboeken uitbrengen. Toen ze er een had gevonden stuurde ze haar verhaal op. Later kreeg ze bericht dat de uitgever het boek wilde uitgeven. Inmiddels ligt 100% Best Friends in de boekhandels.

13 gedachten over “Lezend meisje

 1. Mooi beeld, en het verhaal er achter geeft het nog meer inhoud dan alleen maar ‘mooi’. Jarenlang ben ik actief geweest met de kinderboekenweek, nu onze kids ’te groot’ zijn en ik geen klasje meer heb, merk ik dat het wat naar de achtergrond verdwijnt. Het is een prachtig initiatief wat velen (zowel kinderen, ouders als leerkrachten) elk jaar weer stimuleert en inspireert! Leuk thema dit jaar, Helden spreekt heel veel kinderen aan! Ken je ons favoriete heldenboek? Puddingtarzan, een geweldig boek van Ole Lund Kirkegaard over een antiheld die 1 dag een held mag zijn… schitterend en zeer humoristisch geschreven!

 2. Op je tiende een boek schrijven en dat uitgegeven krijgen….knap hoor. Het fragment vind ik veel belovend!

  Onze kleinzonen vielen voor een doe-blok met Cars en een boek met voetbalverhalen. Het kan verkeren…..

 3. Ik verheug me op het voorlezen aan kleinkinderen (die ik helaas nog niet heb:-)
  Want ik genoot er vroeger minstens zoveel van al mijn dochters.
  Janny

 4. Een prachtig beeld op een zonnige dag.
  Het verhaal er achter is ook een stukje geschiedenis.

  “Ons” lezende meisje viert vandaag haar verjaardag.

  Berthi is vandaag jarig.
  Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid.
  Geniet van dit weekend met allen die je liefhebben.

 5. Mieke@ Heerlijk om met je kleinzonen naar een boekhandel te gaan en dan te zien wat ze leuk vinden. Onze kleinzoon mocht ook een boek uitzoeken en wat was zijn keus “Carfield” de poes.

 6. Berthi, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  Dat wordt nog wat met de carrièrre van schrijfster Elise Simons!

 7. Wat een mooi symbool voor deze dag….al die lezende meisjes op Berthi’s blog ☺
  Ik moet nog e.e.a. inhalen, zag al prachtige sjaals en kaartweefsels.

  Berthi een hele fijne verjaardag vandaag. Hier schijnt een stralende zon…dus bij jou ook hoop ik.

 8. Via de link die je gaf zag ik dat dit beeld in de Antoniusstraat staat. Daar ben ik maandag nog doorgekomen, op weg naar het CBR examengebouw aan het Antoniusplein!!!!!!
  Nee niet voor mezelf ☺
  Als morele steun.

 9. Hartelijk gefeliciteerd Berthi met je verjaardag. Dat je nog maar heel veel logjes mag schrijven. Dan zijn wij de lezende meisjes.
  Van harte,
  Anneke SK

 10. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Berthi! En ja kinderen lezen, maar niet allemaal, 1 kind uit ons gezin daar mag je zijn boeken van stelen en de anderen leende deze week 2 keer 7 boeken bij de bibliotheek! En wat een mooi verhaal van Blerick! Het beeld van het lezende meisje zou ik best in miniatuur in mijn kamer willen hebben, het is prachtig!
  groetjes,

 11. @lupineke, de titel ‘puddingtarzan’ trekt meteen al de aandacht. Ik ken het niet en wil hier absoluut meer van weten. Op zoek dus!

  @Mieke S, het is belangrijk dat kinderen boeken lezen die ze zelf boeiend vinden. Op deze manier stimuleer je het lezen.

  @Janny, dit is een hint voor je dochters?:-)

  @elma, dank je wel! Het was een stralend weekend!

  @Saskia, dank je en jij heel veel dank voor prachtige geborduurde kaart, zo fijntjes over één draadje.

  @ine, dank je en jij heel veel dank voor de prachtige kaart die jij met zorg hebt uitgezocht!

  Jaja, het beeld staat in de Antoniuslaan, maar ik kan me voorstellen dat je het niet hebt gezien toen je met de auto door deze straat reed.
  Hoe is het afgelopen bij het CBR?

  @Hilly, dank je en bedankt voor de prachtige poëzie! Goed dat je deze link nog even doorgeeft. Ik was vergeten het in de log te plaatsen.

  @Anneke SK, dank je! Heel fijn dat ik zoveel lieve lezende meisjes heb! Ik kan niet zonder jullie! Het zou veel te saai te zijn!

  @Antje uit Urk, de verschillen in een gezin kunnen groot zijn, zoals jij al aangeeft. De jongens lezen hier niet zoveel, maar de dochter maakt dat helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *