Handwerk in de reclamewereld


Het handwerken is al doorgedrongen tot de reclamewereld. Een opticien maakt reclame voor een goede bril die je nodig hebt tijdens de donkere wintermaanden om je favoriete hobby te kunnen uitoefenen. De afbeelding in de folder toont een jongedame die een bril draagt en aan het borduren is, maar in de tekst wordt niet gesproken over het handwerken.

‘Ook al hebben brillen zich ontwikkeld tot belangrijk fashion item, ze zijn natuurlijk in eerste plaats bedoeld om goed te kunnen zien. Want hoe spannend de film of hoe mooi het boek ook is, als je moeite moet doen om goed te kunnen kijken, gaat het plezier er snel vanaf.’

20 gedachten over “Handwerk in de reclamewereld

 1. Een paar jaar geleden heb ik een stukje stramien meegenomen naar Pearl. Ze keken me wel een beetje vreemd op toen ze het lapje zagen. Nadat ik had uitgelegd dat je houding bij het borduren anders is dan bij het lezen snapten ze het probleem van mij. Bij het ophalen van mijn bril werd ik door de “baas” zelf geholpen. Hij schrok van de sterkte van de glazen. Nogmaals heb ik mijn verhaal uitgelegd en hij was toen gerust gesteld.

 2. Ja, leuk he. Ik zag het ook. Waar stond het ook al weer in?

 3. Ik wou dat ze eens een bril zouden uitvinden, waar ik alles mee kon doen, heb er een voor ver, een bifocale voor borduren, maar daar kan ik niet ver mee zien, dan een bifocale voor de hele dag, dan heb ik lees bril en nog een alleen voor de computer, Ik heb het gevoel dat ik Elton John ben, met al die brillen naast me op een rij! Heb nog steeds geen bril gevonden in al die jaren, en draag er al een sinds dat ik 14 ben, die dit allemaal kan doen!!!
  Groetjes Joke

 4. Ik herken veel in zowel het verhaal van Joke als in dat van Hilda.
  Opticiens weten niet wat voor eisen je aan een bril stelt als je gaat borduren en als ik dat dan probeer uit te leggen, wordt er schouderophalend gereageerd.
  Advies van mijn oogarts (na een tip van een borduurster): Draag een voor uw ogen geschikte bril en zet daaroverheen een ‘Hemabrilletje’ van een plussterkte die je bevalt en waardoor je het borduurwerk goed kan zien.
  Dezelfde oogarts noemde multifocale brillen alleen interessant voor de beurs van de opticien.

  Aan de reclame te zien weten de makers ervan niet hoe je met een ring borduurt! De stof is niet gespannen. Zo heeft een ring geen zin.

  Verder vind ik alles wat borduren onder de aandacht brengt een goede zaak.

 5. brillen dragen doe ik vanaf mijn 5de jaar.Heb er dus vele verslten, EEn bril met een voorzet,of van de Hema of van de opticien, werkt alleen als je 2 gelijk funtionerende ogen hebt, Ik heb er een die heel weinig kan doen en dua een ultivocale en een aan gepaste leesbril, OOk gelukkig een heel begrijpende opticien en oogarts. Ga genieten van het mooie weer, ik probeer het Basje

 6. ja en dan onze brillen. Twee brillen tegelijk op je hoofd lijkt mij niet geweldig, maar smaken verschillen. Er is gewoon geen ideale oplossing, die overal perfect voor is. Het is verder afhankelijk van je ogen, wat er mogelijk is. Mij bevalt het goed om een speciale bifocale bril voor borduren te hebben. Ik heb destijds mijn borduurwerk gewoon meegenomen naar de opticien, zodat hij de afstand tot mijn ogen kon bepalen. Multifocaal is altijd handig, maar het is een soort compromis, dus voor speciale doeleinden niet 100%.
  Anderen zweren bij een grote loupe + sterke lamp, maar dat is niet handig als je je borduurwerk altijd mee wilt nemen en overal wilt borduren.
  Ik ben al blij dat er zoveel mogelijk is met één of meer brillen.

 7. zo herkenbaar al die brillenverhalen. Ik heb toevallig net een nieuwe en voor het eerst een opticien die begreep wat ik wilde. Het was een vrouw, zou dat geholpen hebben? Een fijn brilletje voor veraf. Borduren doe ik zonder bril en als het heel fijn is (vanaf 18 draads) dan gebruik ik een loeplamp. Er blijft een klein probleempje in het gebied tussen veraf en dichtbij, dat wel, maar je kunt niet alles hebben 🙂

 8. Goed om deze verhalen te lezen. Hoe pak ik het aan? Op de eerste plaats draag ik een bril voor veraf, maar die is te sterk als ik op de pc wil werken. Dus daarvoor heb ik een aparte bril. Voor borduren draag ik geen bril of de stof moet erg fijn zijn, dan pak ik een kleine loep erbij. Wil ik een krant, tijdschrift of boek lezen, dan gaat mij dat het beste af zonder bril.

 9. @Marion Berkhout, heel fijn om je hier weer te zien! Mijn oude blog (ziet er niet uit) is online zag ik gisteren, maar ik kan niet inloggen om een berichtje te plaatsen. Ik hoop dat ik snel een nieuwe inlogcode ontvang zodat ik een verwijzing naar deze plek kan plaatsen.

  @Liesbeth J, een reclamefolder van een brillenketen, meen ik. Ik weet zo niet meer welke. Hier in het zuiden heb ik deze folder nog niet gezien. Lies Huizer was zo attent om de folder afgelopen zaterdag in Nijkerk aan mij te geven.

 10. Ja, net als Marion ben ik blij dat ik jouw blog kortgeleden ook weer terug heb gevonden. Bij mij werkt het leesbrilletje over mijn gewone multifocale bril ook prima, zo kan ik hem steeds gewoon even laten zakken als ik weer andere dingen tussendoor moet doen (en dat gebeurt heeeeel veel). Ik heb overigens wel een herenbrilletje gekocht want die is wat breder om over je gewone bril te zetten.
  Berthi, succes met al je leuke berichtjes

 11. In ieder geval kunnen we blij zijn, dat er voor bijna elk oog een passend brilletje te vinden is. Mijn probleem: ’s morgens kijken mijn ogen tegelijk en hoe verder de dag vordert gaat er eentje minder meedoen en ontstaan problemen…, maar daar is gelukkig inmiddels een (bijna) passende oplossing voor gevonden.

 12. Het moge duidelijk zijn… we zijn niet alleen creatief op handwerkgebied, maar weten voor het ‘kijkprobleem’ ook creatieve oplossingen te bedenken, al dan niet met de hulp van een opticien.

 13. Ik heb er nog niet zo mee te doen, maar wat een gedoe voor de juiste bril. Ik zou bijna zeggen ogen laten laseren!
  Het borduurwerk ziet er leuk uit.
  Groetjes

 14. hoi Willy,

  Beetje te eenvoudig gezegd.
  Laseren kan lang niet altijd!
  En voor sommige oogaandoeningen is zelfs geen geschikte bril.

 15. Beste Berthi,
  Nog gefeliciteerd met je verjaardag, alweer een jaar voorbij.
  Ja en dan die brillen, lastig om een goede bril voor het borduren te krijgen.
  Ik heb een + en een – oog, een Hema brilletje helpt mij helaas niet !
  Ik zeg wel eens; als mijn handen en ogen maar goed blijven, dan kan ik heel lang blijven handwerken.
  Groet Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *