Kaartgeweven banden van Juul Matthijs


Zoals ik gisteren al schreef is er in TextilMuseum Die Scheune de expositie Wie handarbeiten unsere Nachbarn te zien tot 30 oktober 2011. Marnel Verstegen toont haar gebreide kanten shawls en Juul Matthijs haar kaartgeweven banden. Helaas was Juul afgelopen zondag niet aanwezig waardoor ik haar niet persoonlijk vragen kon stellen over de banden. Maar binnenkort ga ik naar haar toe. Je houdt dus nog een logje tegoed over het weefwerk van Juul.


Voor haar tweeling kleinzoons maakte Juul deze kaartgeweven banden die boven het bed van de jongens hangt. Daarnaast maakte Juul een lange band met motieven van Nijntje erin. Deze band kan als prentenboek gebruikt worden om ‘voor’ te lezen.


Onvoorstelbaar dat je met een houten vierkantje met vier gaatjes erin zoveel verschillende banden met de mooiste motieven kunt weven.


Een schitterende tas gemaakt van kaartgeweven banden die in elkaar gezet is door middel van een ritssluiting!

15 gedachten over “Kaartgeweven banden van Juul Matthijs

 1. Kaartweven is een van de technieken waar ik graag meer tijd aan zou willen besteden. De aanzet tot mijn eerste kaartgeweven band ligt ergens in mijn work-in-progress-mand.
  Inderdaad opmerkelijk dat je met zulke eenvoudige materialen zo’n mooi effect kan bereiken. Maar eigenlijk geldt dat ook voor de mooie gekantbreide shawls die je gisteren liet zien.

 2. Dat is genieten zoveel weefwerk bijelkaar. jammer dat je de maakster gemist hebt. Maar ik begrijp dat je nog een intevieuw te goed hebt met haar.

 3. zal vanavond mijjn DS de band met de treinen laten zien, is ins zijn vrije tijd trainspotter, Super al die verschillende motieven, dank je wel Basje

 4. O wat schitterend Berthi
  Ook hier in Zweden word veel aan weven gedaan (helaas niet in het district waar ik woon) maar je ziet de mooiste dingen
  Wat enig zo die tas.
  Groetjes Joke

 5. Berthi, je weet iemand wel lekker te maken! Dat wordt dus deze maand nog een bezoek aan dit museum. Weven is een techniek die ik niet beheers. Des te meer geniet ik dan van wat anderen kunnen!

 6. @Mieke S, het is zeker de moeite waard om naar Die Scheune te gaan en er is nog meer moois te zien hoor!

 7. Wat een prachtige banden en wat een gave als je zo iets moois kunt maken.Uit ervaring weet ik dat bandweven niet een voudig is. Hannie.

 8. Zo heerlijk Kaartweven, ik leerde het van een Zweedse weefster in Wageningen en ben haar nog altijd zeer dankbaar voor haar kennisoverdracht…….
  Al teken je het patroon, al rijg je zelf de draden in en kiest de kleuren en de draad, als je gaat weven is de verrassing groot!
  Lieve groetjes Anje.

 9. Mooie banden… en oef… ik vergeet nooit dat een vriendinnetje die de akte textiel werkvormen deed aan het kaartweven was… haar hele kamer was een doolhof van draden… er was duidelijk iets mis gegaan en sinds die tijd prbeer ik het zelf maar niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *