Gebreide kanten shawls van Marnel Verstegen

Het is zondagochtend 9 oktober, een mager zonnetje aan de hemel, met een vooruitzicht van regenbuien binnen enkele uren, vertelt buienradar. Toch deert het Peter en mij niet om met de fiets naar TextilMuseum Die Scheune in Nettetal (Duitsland) te gaan. We fietsen door het schitterende natuurgebied Krickenbecker Seen, één van de oudste en grootste natuurgebieden in Nordrhein-Westfalen. De fietspaden zijn bezaaid met kastanjes en eikels, een teken dat de herfst nu echt in aantocht is.

In TextilMuseum Die Scheune is tot 30 oktober 2011 de expositie Wie handarbeiten unsere Nachbarn te zien. Marnel Verstegen laat achttien gebreide kanten shawls zien en Juul Matthijs is aanwezig met haar bijzondere weefwerken. We starten met het breiwerk van Marnel en morgen volgt het kaartweven van Juul.

Marnel breit al bijna haar hele leven. Zelfs in de periode toen ze moeilijk aan breigarens kon komen. Via Walter Tillmann van het textielmuseum in Nettetal kon Marnel aan fijne dunne industriële breigarens komen, die zij nodig had voor het breien van de kanten shawls waar zij altijd veel belangstelling voor heeft gehad. Het zijn de ingewikkelde patronen en de techniek die haar zo aanspreken. Het is een uitdaging om aan een moeilijk brei-ontwerp te werken. Inmiddels is Marnel zo deskundig dat zij fouten haalt uit breipatronen. Hierdoor heeft zij op internet de naam Eagle Eye gekregen.

Via de KAL’s (KAL staat voor Knit A Long en betekent allemaal hetzelfde breien) op internet werd haar belangstelling voor het breien van de kanten shawls extra aangewakkerd. Vergeet daarbij niet de prachtige breigarens die je tegenwoordig overal kunt kopen. Haar collectie shawls omvat op dit moment zo’n twintig exemplaren. Je zou denken dat je Marnel elke dag met een andere fraaie shawl tegen kunt komen. Helaas moet ik je teleurstellen. Al haar juweeltjes worden keurig opgeborgen in dozen en komen slechts tevoorschijn voor speciale gelegenheden zoals de tentoonstelling in TextilMuseum Die Scheune.

Doordat het niet eenvoudig is om gebreide kanten shawls in zijn totaliteit te fotograferen in een museum laat ik enkele details van verschillende shawls zien.


De Greta Garbo shawl is vierkant (140 x 140 cm) en een ontwerp van Linda Elgas dat terug te vinden is in het boek Haapsalu Rätikud. De shawl is gebreid met naalden 2.75 mm en Marnel gebruikte Miralda Micro 1400 m/100 gr, wol uit Estland. Het patroon bestaat uit een klaverviermotief dat tevens een hartmotief is. Typisch Estlands is de boord die apart wordt gebreid en de nupps. Nupps zijn de donkere punten die je in de harten ziet. In de eerste toer wordt één steek omgezet in zeven steken en in de volgende toer worden alle steken samengebreid. De nupps werden vroeger door professionele breisters toegevoegd omdat zij uitbetaald kregen naar het gewicht van een shawl. Hoe zwaarder de shawl, hoe meer inkomsten. Een shawl met dit patroon is in het verleden opgestuurd naar Greta Garbo (vandaar de naam Greta Garbo shawl) in de hoop dat zij de shawl in één van haar films zou dragen. Helaas is dit nooit gebeurd!


In 1992 ontving koningin Silvia van Zweden, tijdens haar bezoek aan Estland, een gebreide kanten shawl waar Marnel deze kopie van breide. Het is een Haapsalu shawl met een motief van het lelietje-van-dalen erin, één van de lievelingsbloemen van de Estlanders. In diverse varianten tref je deze bloem aan in shawls. Het patroon van deze shawl is te vinden in het boek Haapsalu Sall.


Het topstuk uit haar collectie vindt Marnel de Mondnacht (210 x 80 cm), een ontwerp van Toshiyuki Shimada. Het is dubbellace in de stijl van Shetland. Een techniek waar je goed bij op moet letten. Dus geen breiwerkje om ter hand te nemen tijdens het kijken naar een televisieprogramma. Aan deze shawl heeft Marnel enkele maanden gewerkt. Zij gebruikte Merino/Kashmir 1500 m/100 gr, en naalden 2.75 mm. Het is een pronkstuk geworden dat valt in de categorie Hoge kunst breien.


Een exclusieve Orenburg (Rusland) shawl (240 x 135 cm), gebreid door Marnel met naalden 2.75 mm en Merino/Kashmir/Zijde garen 1500 m/100 gr. Het is een ontwerp van Galina Khmeleva. Zijn in Estland de planten met name geliefd als motief te gebruiken, in Orenburg zijn het de geometrische motieven die de hoofdrol spelen.


Orenburg staat bekend om de prachtige gebreide kanten shawls die in het verleden gekocht werden door de adel. Catharina de Grote, tsarina van Rusland van 1762 tot 1796, ontving een prachtige gebreide kanten shawl van een meester breister. Deze shawl werd haar aangeboden via een handelsreiziger. Het verhaal gaat dat Catharina de Grote zo onder de indruk was van deze shawl dat zij de breister in goud wilde uitbetalen zodat de breister haar hele leven niet meer hoefde te werken. Catharina de Grote stuurde soldaten op pad naar Orenburg met de opdracht deze meester breister uit te betalen met goud. De soldaten kregen een extra opdracht. Zij moesten de ogen van deze breister uitsteken zodat zij nooit meer zo’n schitterende kanten shawl zou kunnen breien. Catharina vergat hierbij dat de zusjes net zo goed waren in het breien van kanten shawls.

Dit is slechts een kleine selectie uit de collectie gebreide kanten shawls van Marnel. Tot 30 oktober 2011 kun je achttien shawls bewonderen in TextilMuseum Die Scheune en daarna gaan ze voor onbepaalde tijd terug in dozen. Deze prachtige shawls is een lust voor het oog. Heb je tijd en ben je in de buurt van Nettetal, neem dan een kijkje. Vergeet niet dat je ook de fraaie kaartgeweven banden van Juul kunt bezichtigen.

19 gedachten over “Gebreide kanten shawls van Marnel Verstegen

 1. Ja, dit is werkelijk het echte breiwerk!!! Wat een heerlijk berichtje heb je geplaatst Berthi! Helemaal iets waar ik weg van ben! Bedankt!
  groetjes,

 2. Ik ben helemaal verliefd op de HAAPSALU sjaal met lelietjes van dalen motief alles voor in huis ook het mooie boek.Ik hoop dat ik de rust een keer kan vinden om te beginnen.

  Prachtig deze sjaals in het echt te kunnen bewonderen.

 3. Wat een prachtig breiwerk van Marnel en ook de verhalen die bij het patroon horen zijn een mooie aanvulling.
  Wat sportief om dit Museum per fiets te bezoeken.

 4. Prachtig! (Ik moet onwillekeurig denken aan die prachtige gebreide dekentjes waarin de tweeling van prinses Mary van Noorwegen eerder dit jaar in te zien was.)

 5. Hallo Berthi, heb je net wat foto´s gesteurd met het lokale handwerk hier in Zweden, hier word dit heel veel gedaan,
  Het is zo fijntjes dat je denkt dat het kantklossen is
  Heb genoten van dit artikel
  Groetjes Joke en een fijne dag

 6. Dank je wel Berti voor dit mooie begin van de dag met de foto’s en de verhalen. . En wat bijzonder dat men in het Zuiden fietsend en door de natuur over de grens kan. Een groet vanuit het kille, regenachtige Westen.

 7. Marnel: SCHITTEREND !!!
  Berthi: wat een mooie detailfoto’s.

 8. Schitterend werk van Marnel.
  Alweer een museum lekker dichtbij. Ik heb genoten van hun site. Kostelijk verhaal over de Arschgeige!
  @Anne – fietsend en wandelend de grens over kan overal in het oosten en zuiden van Nederland hoor, van Zeeuws-Vlaanderen, langs Brabant, Limburg aan 2 kanten, Gelderland, Overijssel, Drente tot Oost Groningen 🙂

 9. Prachtige sjaals, ware kunstwerken. Ik houd het maar bij de kerstballen, eenvoudige ajourpatronen vind ik al opletten en ingewikkeld en helemaal als er een steek valt, die krijg ik dan moeilijk weer goed op de pennen. Ik had de sjaals graag in het echt gezien, maar geniet nu ook van je prachtig verslag. Dank je wel!

 10. het is de mooi om te gebruiken, zou je denken, Ik breide vroeger wel en heb meooit aan de kleine klokjes ge waagd en noppen in een kabeltrui, maar met met zulke dun en fijn garen, meer stevige Scheepjes. basje

 11. Och wat een kunstwerkjes, zeg. Dat moet mooi geweest zijn om zoveel van deze sjaals bij elkaar te zien! Ik heb ergens een website van iemand gezien die ook deze prachtige sjaals breit. Helaas ben ik het adres kwijt.
  Janny

 12. Het was erg leuk om Berthi in het museum mijn sjaals te tonen. Met haar opmerkzame blik voor detail en haar liefde voor verhalen maakte zij er weer een prachtig blog van.
  Bedankt voor alle lieve commentaren van iedereen.

 13. @Anneke SK, goed dat je de site van Monique Boonstra noemt, want zij behoort absoluut tot de top! Werkelijk schitterende kanten shawls breit zij en ook nog gedeeltelijk/helemaal zelf ontworpen.

  @Marnel, ik houd erg van shawls en heb genoten!

 14. Wat prachtig. Mijn handen jeuken….Eerst nog wat meer tijd en rust krijgen en maken.
  Ik deed een workshop bij Monique Boonstra. Ook dat deed ze heel goed. Fijn om te zien op je blog.

 15. Schitterend. Ik heb de laatste tijd nauwelijks tijd om te breien, maar als ik dit zie verlang ik er weer naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *