Textielpost – Marokko en Tsjechië


RiavD: ‘We zijn terug van een rondreis door Marokko. We hebben onder andere de botanische tuin van het Jacques Majorelle Museum bezocht in Marrakech. Geweldig! Jacques Majorelle was een Franse kunstschilder en had een klein paleisje met tuin. Yves Saint Laurent en Pierre Bergé gaven de tuinen aan de Fondation Pierre Bergé/Yves Saint Laurent om dit voort te kunnen zetten. Deze kaart kocht ik in het museum, maar helaas hadden ze geen postzegels en ik was je adres vergeten. Stom! Dus geen gestempelde postzegel!’

Afbeelding: Ensemble de soir long, collection haute couture, automne-hiver 1969.


RiavD: ‘Een kaart uit Tsjechië met de “reus” van het Reuzengebergte. Het is niet echt een textielkaart, maar de “reus” is altijd mooi uitgedost. Tijdens festiviteiten – bijvoorbeeld dag van de arbeid – wat hier nog gevierd wordt met onder andere dansen in klederdracht, kun je je met de “reus” laten fotograferen. P.S. Ook in mijn vakantie volg ik de weblog! Dank daarvoor.’

Twee prachtige textielkaarten, Ria. De bovenste kaart laat een ontwerp van Yves Saint Laurent zien en de onderste is absoluut ook een textielkaart. Kijk eens naar de speciale kleding van de reus. Overigens dankt het Reuzengebergte zijn naam niet aan de hoogte van zijn bergen, maar aan een legende. Die van de reus en berggeest Rübezahl ofwel Krakonos. De oude pijprokende man draagt jagerkleding met een hoed, heeft een baard en een lange kromme wandelstok bij zich. Wees aardig en vriendelijk voor hem en de natuur, want hij bepaalt het weer in de bergen. Vindt hij je aardig, dan schijnt het zonnetje en staat alles in bloei, maar o wee, als je de spot met hem drijft, dan gaat het flink te keer in de bergen. Bliksem, donder en regen!

Trouwens, voor de kaart uit Tsjechië heb je een schitterende postzegel gevonden, Ria. Het is de moeite waard om binnenkort een apart logje te maken waarin ik diverse postzegels laat zien die terug te vinden zijn op de textielkaarten.

5 gedachten over “Textielpost – Marokko en Tsjechië

 1. Meneer Krakonos heeft z’n jas voorzien van een stel prachtige knopen!

 2. SCHITTERENDE REUS,- wok zagen zo mooi uitgedoste heren op een Almgeest, dat waren de eigenaren van de diverse weiden en hutten daar en na het naar bovn brengen werd er de zondag daarna een mis opgedragen op een van de weiden. Jammer genoeg geen fototoestel daie keer, Fijn weekend ook voor de Nijkerkgangers, Basje

 3. Leuk om weer textielpost te kunnen bekijken. Beidend cape dragend en uit geheel verschillende streken.

 4. Ik stuur deze log even door aan mijn Tsjechische schoondochter. Ze vindt het vast leuk om iets over Tsjechië te lezen.

 5. @Mieke S, en ook nog eens rijkelijk versierd met knopen.

  @Basje, dank je voor deze toevoeging.

  @Willy, ja leuk! Een cape zal altijd blijven. Meestal net even iets anders, maar ik kan me niet voorstellen dat deze ooit verdwijnt.

  @Dorien, ik ben benieuwd wat zij ervan vindt! Ik moet je ook eens zeggen dat ik zo ontzettend veel plezier heb van je super handige blauwe (opvouwbare) tasje. Vandaag weer gebruikt. Ik heb het altijd als een klein pakketje in mijn tas zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *