Exposities in het najaar


“ANDERE TIJDEN – ANDERE KINDEREN” FOTO’S – SPEELGOED – RECLAME – SCHOOLTIJD – GELEGENHEIDSKLEDING & ACCESSOIRES
Van 21 september tot en met 28 oktober 2011 is deze expositie te zien in de schouwkamer en ontmoetingsruimte van De Weijer, de Raetsingel 1, Boxmeer. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang. Inlichtingen/organisatie: Marlie Lamers: 0485-574639 of marlie.lamers@xs4all.nl
In hetzelfde gebouw loopt nog een expositie. Te zien zijn ruimtelijke weefwerken van Rita Kok-Roukema. Deze tentoonstelling is in de kapel en is van maandag tot vrijdag open na 14.30 uur.
——————————


Uit de school geklapt, van naaischool naar naaldkunst. Deze tentoonstelling geeft een beeld van het handwerkonderwijs vanaf 1832 tot nu. Naast oude merklappen, pronkrollen en een scala van schoolhandwerk uit verschillende perioden wordt ook aandacht besteed aan de creatieve handwerktechnieken zoals die nu, door bekende borduursters wordt toegepast.
Je kunt werk zien van:
Sytske Stratenus (borduren Schwalmer)
Tineke Tinbergen (borduren Hedebo)
Rita Magermans (borduren Russisch witwerk)
Trijnie van Spanning (borduren en patchwork)
Marcella van Oost (borduren, pronkrol, haken en breien)
Mieke van de Akker (kantklossen en patchwork)
Annie de Vroomen (goudborduren en damastweven)
De expositie is te zien tot en met 20 november 2011 in Muzee Scheveningen.
——————————

Vanaf 9 oktober 2011 loopt in Museum de Kantfabriek de expositie Waar een foto toe leidt. Te zien zijn werken van kunstenaars die onder de bezielende leiding van Frans Megens ‘van een idee naar een beeld gewerkt hebben’. Uitgangspunt waren foto’s waarvan men er in dit digitale tijdperk duizenden heeft. Men maakt foto’s van mensen, dieren, landschappen, objecten. Men maakt ze binnen of buiten in de natuur. De opdracht was: Kies een foto uit die je raakt. Die foto is je inspiratiebron. Zoals de fotograaf zijn onderwerp kiest en het moment kiest om een foto te maken zo kiezen deze kunstenaars een foto als inspiratiebron. De foto is de aanleiding om een kunstwerk te maken. Vervolgens gingen de kunstenaars aan de slag daarbij lettend op inhoud, beeld, compositie, kleur, associatie etc. Bovendien was heel belangrijk de keuze van het materiaal, het materiaalgebruik en bij het gebruik van meerdere materialen de gelijkwaardigheid. De resultaten zijn verbluffend en verrassend. Zo divers als de gekozen foto’s.

Frans Megens maakt bijzondere kunst, waarin textiel en letters een grote rol spelen. In zijn huidige werk is alles wit. Naast het volgen van een opleiding aan de kunstacademie, studeerde hij ook kunstgeschiedenis. Ook geeft hij les aan jonge kunstenaars, want hij geniet ervan om het talent van jonge mensen te stimuleren.


Het werk van Irma Frijlink is geïnspireerd op het misbruik in de Katholieke Kerk. Door haar werk wil de kunstenares de mensen wakker schudden. ‘Dagelijks worden wij overspoeld door de meest vreselijke dingen die er in de wereld gebeuren. Door alle verschillende mediavormen zappen we langs het nieuws. We raken afgestomt. Maar af en toe gebeurt er iets waarbij ik wil dat het niet vergeten wordt. ‘Irma Frijlink werkt vanuit een foto die haar raakt. Van daaruit bouwt zij het werk op met de naaimachine, schilderen met acrylverf en borduren met de hand. Soms maakt ze gebruik van transfer. ‘Ieder werk is een zoektocht. Het is steeds afstand nemen.’

Waar een foto toe leidt. Te zien van 9 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012 in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8, 5961 GP in Horst. Tel: 077-3981650. E-mail: info@kantfabriek.nl Geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen op deze dagen ook ’s morgens en ’s avonds terecht op afspraak.
——————————


Op zaterdag 24 september opende Souraya Bouwmans, directeur van het Amsterdam Fashion Instituut AMFI, de expositie ‘Ontrafel, breiwerk in de Mode’. De expositie omvat hoogtepunten uit een grotere expositie die dit voorjaar was te zien in het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen. Daaronder unieke stukken van internationale topcouturiers en modehuizen. Niet eerder was het werk van onder andere Vivienne Westwood, Prada, Krizia, Sonia Rykiel, Yohji Yamamoto, Ann Salens en Coco Chanel in Twente samen te zien. Maar ook de jonge generatie in tricot gespecialiseerde ontwerpers als de Canadees Mark Fast, de Duitser Bernhard Willhelm en de Zweedse Sandra Backlund is in TwentseWelle vertegenwoordigd. Hun ontwerpen bewijzen hoezeer breiwerk zich is blijven ontwikkelen.

Breiwerk staat niet enkel voor comfort en flexibiliteit, maar ook voor vrouwelijkheid en elegantie. Breiwerk werd op het eind van de negentiende eeuw herontdekt als een gezonde en ademende stof, die het tot dan toe opgesloten lichaam (korset) meer bewegingsvrijheid gaf. Gebruik van breiwerk in badpakstof, onderkleding en sportoutfits, gaf tricot haar sportieve reputatie. Deze gebreide kleding gaf vrouwen in de jaren twintig van de vorige eeuw veel bewegingsvrijheid. Naast modieuze sportieve outfits (van onder andere Jean Patou) vinden we in de jaren twintig van de vorige eeuw ook meer artistiek geïnspireerde en met abstracte motieven gebreide kleding. Bijvoorbeeld de truien van Elsa Schiaparelli met trompe-l’oeil motief, een visueel effect geïnspireerd op surrealistische kunst. Zo was breiwerk in haast alle modebeelden, van ondergoed tot sportkledij en haute couture, vertegenwoordigd.

De gebreide kleding uit de jaren zestig van de vorige eeuw weerspiegelt opnieuw de groeiende hang naar onafhankelijkheid. Zelfgebreide jurkjes waren een ‘nee’ tegen de opgelegde ontwerpen van de haute couture en een teken van het baas zijn over het eigen lichaam. Revolutionair voorbeeld hiervan is het nauwsluitende en daardoor weinig verhullende witte pak van André Courrèges, dat zomaar in de kledingkast had kunnen hangen van Emma Peel, de geheim agente uit de destijds populaire tv-serie De Wrekers.

Bovendien, zelfs met zo’n waagstuk aan hielden de draagsters toch altijd een zekere zachtheid over zich. Want breiwerk maakt warmte tastbaar. Hoe monumentaal ook het beeld dat stylist Panos Yiapanis samenstelde uit brei- en haakwerk van de Zweedse designer Sandra Backlund, het oogt nog steeds aaibaar (zie Ontrafel aankondiging).

Breiwerk is ook een rekbaar begrip. In de Supermarket of Style, een geestig onderdeel van de expositie, staan gebreide versies uitgestald van designklassiekers en andere voorwerpen: van een Rietveld-stoel tot exotisch fruit en een paar All Star-gympen. Angelo Figus, oud-student van de modeacademie in Antwerpen, creëerde hiermee in 2006 zijn eigen gebreide wereld als modevoorspelling.

TwentseWelle presenteert met ‘Ontrafel’ een mix van hedendaagse en klassieke modehuizen, installaties van jonge ontwerpers en historische stukken. De tentoonstelling stelt gevestigde ideeën over breigoed in vraag en toont zo dat tricot, verre van ouderwets, veelzijdig en luxueus is, en een blijvende inspiratiebron voor de modewereld.

Tijdens de expositie worden tal van workshops rondom breien georganiseerd voor jong en oud. Ook kan er tijdens de expositie meegebreid worden aan de ‘langste shawl’. Iedereen doet zijn uiterste best om als museum een vermelding te krijgen in het Guiness Book of Records (ruim 54 kilometer). Echter het Nederlandse record moet er zeker in zitten, dat staat namelijk op 245 meter en 65 centimeter. Iedere dinsdag en donderdag is het museumrestaurant omgedoopt tot breicafé, van heinde en ver komen nu al vele mensen meebreien. In december zal de shawl om de toren van het museum gebonden worden.
——————————


Lang Leve Lingerie in het Museum van de Vrouw is te zien tot 5 augustus 2012. Je komt te weten wat er allemaal thuishoort in een ‘linnenuitzet’, wat het verband is tussen een ‘platdrukker’ en de emancipatie van de vrouw. Lang Leve Lingerie neemt je mee op een interactieve reis door de tijd, waarbij de geschiedenis van ondermode centraal staat. Kruip in de huid van vrouwen zoals Gertruida (1857), Elizabeth (1907), Antje (1945) en Ida (1973), en ontdek wat het ondergoed van de dames te maken heeft met hun sociale positie. Volg de ontwikkelingen van het modieuze silhouet en de nieuwe materialen.
——————————


‘SINNERS & SAINTS: A STITCHATHON’
by Loukia Richards
A textile art show and a fee free stitching marathon in Rotterdam and Amsterdam

November 26 – 27 – 28 – 29 at Coco-mat Rotterdam
November 30/December 1 – 2 – 3 at Coco-mat Amsterdam
and December 1st (evening) at The ABC Treehouse Gallery at Spui Amsterdam.


‘Sinners & Saints’: the title of my new textile art show is inspired by a Christian Orthodox tradition in which former sinners — prostitutes, murderers, userers etc. — changed their destiny and opted for a new life of kindness, compassion, unconditional love.
This dynamic idea of deliberate change opposes pre-destination (theological, social or even economic), for one can become the master of his/her own life whenever he/she chooses to.

Giant rugs made of textile leftovers and knitted in the traditional Greek style are the focal works shown in the exhibition.
As they hang, they look like a ‘field’ seen from above. The idea behind the oversized ‘rug’ is the ‘georgion’, a Greek word meaning a ‘field’. In the Orthodox theology the ‘georgion’ is a metaphor for the soul: one may cultivate it with virtues and make it bloom or with evil and turn it into a desert.
It is intellectually challenging for me to discover new applications in old doctrines that had been powerful in their historical and cultural context but have now turned obsolete. In a way, I am recycling old, but useful, ideas like I recycle old garments in my rugs!

During the free workshops participants and I will build a piece of textile art by using various textile techniques.
Needless to say working with one’s hands and heart on such emotionally loaded material like the old-garments-textile-pieces-you-bring-from-home amounts to a sort of meditation or praying; and it has the same beneficial effects on mind and body like those activities.
At the end of the show we will cut this artwork into pieces and share it.
This action questions the boundaries between life and art, the amateur and the artist, the private and the collective, and reverses the concept of art ownership.

The show ‘Sinners & Saints’ is a modern interpretation of traditions deeply rooted in Greek philosophy and prominent in every day Greek culture. It attempts to make alternative suggestions to contemporary agonies as well as to highlight an unknown aspect of Greek culture.

Loukia Richards: ‘I am sorry to announce that due to events beyond my will and control I had to cancel the show. Thank you for your support and understanding and I am very sorry for the inconvenience. I hope we will have the chance to cooperate again some time soon.’

10 gedachten over “Exposities in het najaar

  1. wat een lijst”””” We zouden ons niet hoeven vervelen, veel reizen en veel zien, Ik reken op weblog reportages. Voor diegenen die gaan veel ijk -en leer plezier.

  2. Bedankt Berthi, en nu nog ruimte vinden in de agenda! Wat een werk heb je aan dit blog gehad! Ik heb er veel waardering voor!
    groetjes,

  3. Soms krimpt m’n hart een beetje (gelukkig maar heel even hoor) en ik blijf natuurlijk je blog wel volgen. Maar af en toe vind ik het toch wel jammer dat we zo ver weg zijn gaan wonen nu ik jouw blog volg, waar iedere keer weer van die prachtige exposities worden aangekondigd. Mijn zussen en vriendinnen in NL. krijgen het weer druk want ik mail ze iedere keer naar ze door.

  4. Dank dat je dit weer voor mij en zo velen op een rijtje hebt gezet: er is zoveel te zien, nu nog de tijd vinden om in ieder geval iets ervan te gaan zien!

  5. Hi Berthi,
    Leuk al die adressen om rond te kijken……….
    Je schrijft over breiwerk in de jaren 60/70/80…en dan te bedenken dat er in de Ariadne’s van die tijd zo ontzettend veel mooie truien stonden. Zowel voor kinderen als volwassenen… Gelukkig is het weer helemaal in om de naalden te pakken en wat moois te produceren….
    Ook hier in het buurthuis is iedere week een handwerkavond, er worden heel wat af gebreid..
    Wens je fijn weekend, met even een uurtje voor jezelf….
    groeten Cathrina

  6. @Dorothé, jaja, er gebeurt heel veel in ons land, maar als ik jouw blog lees, doe jij ontzettend veel leuke, mooie dingen. Ach, en je moet maar zo denken, we kunnen nu eenmaal niet alles doen. Keuzes maken hoort nu eenmaal bij het leven!:-)

    @Cathrina, er wordt zo ontzettend veel gebreid, en ook nog eens de mooiste ontwerpen. Ik kijk met ontzettend veel plezier naar al die schitterende nieuwe brei-ontwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *