Dierendag 2011

In 1929 werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen de sterfdag van de heilige Franciscus uitgeroepen tot internationale dag van het dier. Zo werd op 4 oktober 1930 in Nederland voor het eerst dierendag gehouden. In de nu meer dan zeventigjarige geschiedenis van dierendag is in de loop der tijd veel veranderd. Je kunt je afvragen voor wie dierendag tegenwoordig is: voor het dier of de commercie? Weken voordat dierendag zich aankondigt vallen de reclamefolders in huis met daarin aanbevelingen van lekkernijen tot ‘fraaie’ kleding voor je hond en/of poes. Over het laatste gaan we het hebben. Anneke SK was onlangs in New York waar zij enorm genoten heeft. Ze heeft veel gezien en vastgelegd op de foto waaronder een hondje.Anneke SK: ‘Op 5th Avenue is het befaamde Tiffany’s. Beroemd geworden door de film met Audrey Hepburn: “Breakfast at Tiffany’s”. En ja, daar moeten we toch ook even etalages bekijken. Of zullen we toch maar naar binnen gaan. We trekken de stoute schoenen aan (hoe toepasselijk in dit verband) en gaan naar binnen. Er lopen twee dames voor ons. Een graatmagere rijke dame, die ondersteund wordt door haar gezelschapsdame, een donkere mevrouw (nog steeds) die ook een hondje aan een rood riempje meevoert. Om dit hondje gaat het. Het spierwitte troeteltje draagt rode schoentjes, een rood kettinkje met horloge en als klap op de vuurpijl, een rode zonnebril. Overigens bij onze oer-Nederlandse Intratuin heb ik afgelopen week ook een afdeling met honden- en poezenkleding gezien. Dus deze onzin waait ook ons nuchtere landje binnen.’


Anneke SK: ‘En daar ligt Anna dan, in het chique Tiffany’s, op de grond, om dit aangeklede hondje te fotograferen. Het was meer dan dertig graden dus het beestje hoefde vandaag geen jurkje aan.’

Wil jij je oriënteren op kleding voor je hond, kijk dan eens op de site van Keff dogcouture. Ik zie onder andere een skipakje gevuld met echte donsveren. Het pakje heeft een glamour uitstraling en is een echte must-have deze winter, volgens Keff dogcouture. Prijs: € 32,95. Het is maar dat je het weet. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan en voor je hond een garderobe van gebreide truien maken. DROPS heeft diverse patronen: een stoere trui voor de kleine actieve rakker, een kabeltrui voor de stoere bink, een wollen trui voor extra warmte, een trui met een Noors motief en de kersttrui.

19 gedachten over “Dierendag 2011

 1. Wat een leuke foto van het kleine hondje, toepasselijk op dierendag.
  Reken maar dat dit beestje een mooi hondenleven heeft.
  Ook de foto van de fotograaf die het hondje op de foto zet is prachtig.

 2. Ik vraag het me af of dit hondje een leuk leven heeft, een hond is naar mijn idee veel gelukkiger als hij of zij lekker in het bos kan rennen en als het even kan lekker in bijv. het ijsselmeer zemmen……Zo deed ik met de honden van mijn beide oma’s als ik die mocht uitlaten……Maar een hond met kleren….staat idd heel schattig maar of het dier er zelf zo blij mee is..?
  groetjes uit Urk,

 3. @Antje uit Urk, ik zie de kleren voor een hond/poes of welk dier dan ook, niet zitten. Ik kan me niet voorstellen dat het beestje het prettig vindt om kleren/schoeisel/ kettingen etc. aan zijn/haar lijf te hebben. Het dier is mooi zoals hij/zij is! Laten we dat zo houden. Het is natuurlijk wel goed om het beestje extra warmte te geven als hij/zij ziek is door middel van een deken.

 4. Pas toen ik het las, vielen mij die schoentjes op!!

  Maar de foto van Anneke op haar knieën vind ik de leukste. Die is gewoon schitterend. Dank aan haar DH die dat moment vastlegde voor ons.

 5. Anneke ik zit hier te genieten,en ik moet Ine gelijk geven die foto van jou vind ik het mooist. Je man super gedaan. Ja je kan daar van alles tegen komen. Maar een hond moet hond blijven,en niet gekker worden.

  Wat zullen jullie genoten hebbben,geweldige reis!!!

  Lieve groetjes Jose wie weet waar ik je nog ooit eens tegen kom.

  Berthi leuk gedaan op deze dag…

 6. Voor de liefhebbers: er is een boek met 20 breipatronen voor hondenjasjes van Anna Tillman te koop bij Amazon: “Knitted Dog Coats”.
  Alhoewel ik het onnatuurlijk vind om huisdieren aan te kleden, is het voor doorgefokte kale beestjes een soort vachtvervanging. In een koude winter hebben ze zo’n jasje hard nodig, lijkt mij.
  Maar een horloge? zonnebril? schoentjes? couture? edelstenen? Dat zegt wat over het baasje.
  @Anneke SK: Je ligt toch niet; je knielt heel elegant, hoor! Niks mis mee. (Met dank aan je DH voor die super foto!)

 7. Zucht…..
  En dat is niet omdat ik zometeen naar de tandarts moet 🙂

 8. Als kind hebben we onze hond wel eens geprobeerd een sjaal of pet aan te doen, maar dat schudde ze meestal snel weer af.
  De kledingkast van dit hondje zal wel uitpuilen, misschien heeft ze een honden inloopkast.
  Leuk dat Anneke dit voor ons heeft vastgelegd.

 9. Dank jullie wel voor de complimenten aan mijn DH en over mijn bevallig knielen bij Tiffany’s. Het zal niet vaak gebeuren, denk ik, dat een of andere mevrouw daar op de grond zit.
  Jose, Ine we zien elkaar misschien wel zaterdag a.s. in Nijkerk? Dat zou gezellig zijn.
  Groetjes,
  Anneke SK

 10. Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel aangekleden honden. Toch zat ik een maand terug achter de naaimachine om een jasje voor mijn hond te maken van een restje lekkere dikke fleece. Het arme beest had een dubbele longontsteking opgelopen in Noorwegen en was zo aan het verharen dat ze bijna kaal was. Een maand lang antibiotica een heel voorzichtig naar buiten (met jas) en ze is er weer bovenop gekomen. Ik heb ondertussen besloten om niet zo snel meer te oordelen over honden met jasjes misschien is er meer aan de hand dan je denkt. Maar ik ben blij dat die jas niet meer aan hoeft!

 11. Toen onze kinderen klein waren probeerden ze de toenmalige hond als baby te kleden en in een kinderwagentje te stoppen. Dat lukte vaak ook nog:-)
  Onze huidige hond, Bruun, moet niks van dat alles weten. Toen ik in een jolige bui een sjaaltje om zijn halsband gestrikt had, rukte hij net zo lang dat het eraf was. En gelijk heeft hij ook: een hond is een dier dat in de natuur moet rennen, springen etc. en niet als een namaakmensje moet worden aangekleed!
  Tenzij natuurlijk zoals in het verhaal van Petra, dat is iets anders.
  Janny

 12. Ik bendol op dieren en mjn katten zijn mijn schatten,
  Misschien een leuk gezicht,die opgetutte beestjes,
  Maar laat ieder dier in zijn waarde!!!!!!!!
  en kom voor ze op!

 13. Ook ik vindt dat dieren geen kleding hoeven te dragen,
  waarom hebben ze anders hun haren of vacht…
  vrijheid blijheid voor de dieren

 14. Het moet toch niet gekker worden!! Kleding voor dieren is al een tijdje in opmars, maar zelf vind ik dat je een dier, een dier moet laten.

 15. Helaas voor ons dit jaar geen dierendag meer in ons huis..Vroeger trokken wij onze hond ook baby kleding aan wanneer hij hij er genoeg ervan had rende hij snel weg. Bij de volgende keer wanneer hij babykleding zag was hij in velden en wegen niet meer te zien. Kleding voor dieren moeten alleen dienen voor warmte of bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *