De NVKKMS in Gorinchem I

Zoals je in deze log kunt lezen wilde de NVKKMS haar tweede lustrum in Gorinchem vieren. Voor 23 en 24 september werd een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Afgelopen zaterdag nam ik de trein naar Gorinchem om dit feestje van dichtbij mee te maken. Bij de deur van Schouwburg De Nieuwe Doelen werden de gasten hartelijk begroet. Met zo’n mooi begin kon de dag al niet meer stuk.


Na een kopje koffie en heerlijk gebakje nam ik plaats in de grote zaal van de schouwburg om de lezing van Gieneke Arnolli, Linda Hanssen en Ien Rappoldt te volgen. Gieneke vertelde over de verfraaiing van de hemdboorden van het mannenhemd. In de 18e en 19e eeuw zien we hemdboorden met witwerk versierd, randen met geborduurde vogels. Meisjes oefenden dit borduurwerk op merklappen. Waren de meisjes op de hoogte dat zij 16e eeuwse patronen borduurden? Hoogstwaarschijnlijk niet. De hemdboorden zijn tot in de puntjes verzorgd. Als extra verfraaiing aan de hemdboorden zien we vaak de ‘puntjes’. Deze ‘puntjes’ (tandjes) zijn uitgezocht door Maria van Hemert en de vier tot zes variaties die zij heeft gevonden staan beschreven in haar boek De handwerken op het eiland Marken. Kenmerkend voor de Friese hemdboorden zijn de Tjalkmanschuintjes, onder en boven op het hemdboord een open randje. In de 20e eeuw worden de linnen hemdboorden vervangen door katoen. Dit is een moelijk aftelbare stof waardoor langzaam het versierde hemdboord verdwijnt.

Met Linda Hanssen maakten we een wereldreis. Zij liet ons weten dat de natuur een scala aan materialen biedt voor decoratie. Denk eens aan schelpen en veren. De schelp is in alle delen van de wereld als handelsproduct gebruikt. In dit logje vertel ik over de Kaurischelp. Hoe rijker versierd, hoe welvarender je was. Kon je jezelf geen Kaurischelpen veroorloven dan gebruikte je zaden. Verentooien die onder andere door de indianen worden gedragen geven de drager extra kracht. Laten we de kralen als versiering niet vergeten. De Zuid-Afrikaanse Ndebele gebruiken ze in overvloed. Goud- en zilverdraad en munten zijn een vorm van rijkdom. Na de wereld rond zijn geweest belandden we met Ien Rappoldt in Guizhou (China). In deze Chinese provincie komen we schitterend en zeer fijn borduurwerk tegen waar je al diverse keren voorbeelden van hebt gezien op mijn blog.

Het middagprogramma bestond uit een show in de grote zaal van de schouwburg. De deelnemers lieten het thema ‘Laat je versieren’ in al hun facetten zien. Vandaag de eerste foto’s, donderdag komt er een vervolg.


New Look van Christian Dior.


Kostuumgroep De Zaanse kaper toonden kostuums uit de Zaanstreek.Upper class dame (1775). Zij draagt een robe à la Française, zeegroen van kleur en versierd met borduurwerk. Met de waaier in haar hand kon zij berichtjes versturen.


Deze dame draagt het Zeeuws kostuum. Kenmerkend is de geborduurde beuk met merklapmotieven. Opvallend zijn de labedissen, gebreide armbedekkers. De naam labedis is afgeleid van de predikant Jean de Labadie die de oprichter en naamgever was van de sekte Labadisten. Deze dominee vond de onbedekte armen van de vrouwen in dracht maar onzedelijk. De vrouwen werden vriendelijk verzocht om hun armen te bedekken en hieruit zijn de labedissen voortgekomen.


Een variant op de theezakjesrok, een theezakjeskraag.


Een echtpaar afkomstig van de Veluwe. Ze zijn uit de rouw en dragen kleding uit 1915. De vrouw draagt een zogenaamde drie-stroken muts en de man laat met trots zijn eigengemaakte das van kralen zien.


Wist je dat de NVKKMS een twittersite heeft waar ze zeer regelmatig interessante berichtjes plaatsen? Hier kun je ze vinden.

19 gedachten over “De NVKKMS in Gorinchem I

 1. IN het Museum in Veere hebben ze het patroon van dat beukje met merklap motieven…ik breng het mee naar Nijkerk dan kan je het zien !! tot dan.

 2. Wat moet jij hebben genoten. Prachtige kleding. Van de gebreide armwarmers had ik graag het patroon willen hebben. Zeer benieuwd of ik Licia ook kan treffen op de MW-dag

 3. Prachtig allemaal !
  Sinds enige tijd ben ik ook lid van de NVKKMS, maar nu die eerste stap maken om een verenigingsdag mee te maken….!

 4. Wat heb je een heerlijke dag gehad! Zoveel moois te zien en te beleven op textielgebied. Fijn dat je ons hier mee kan laten genieten.

 5. WAT EEN PRACHTIGE FOTO`SIK GENOET EN GA VANDAAG VAST NOG WEL ENS KIJKEN bASJE

 6. Dat was een mooie dag!
  Patronen voor armwarmers zijn er te kust en te keur te vinden op Ravelry. Zoek op wristwarmers.

 7. Mooie foto’s, heel bijzonder! De labedissen kwamen vooral in Arnemuiden veel voor, en dan meest in het zwart. De dominee die daar preekte indertijd, vond die blote, onbedekte armen van de vrouwen in dracht maar onzedelijk, dus werden ze vriendelijk verzocht deze te bedekken, en hieruit ontstonden de labedissen. De naam labedis is dan ook afgeleid van de naam van die dominee, maar die ben ik nu even kwijt… misschien dat Jeanet het weet, die woont in Arnemuiden. Groetjes van Lupineke

 8. De Labadisten vormden in de 17e eeuw een Nederlandse piëtistische godsdienstige sekte. Jean de Labadie was hun inspirator. Hij was een ex-jezuïet, die als predikant van de Waalse kerk van Middelburg streefde naar een zuivere kerk van alleen ware gelovigen. In 1669 werd hij afgezet als predikant…

 9. O Berthi wat heb je me verwend vandaag met dit berichtjes .wat zit ik te genieten, van al dat moois, dank je wel,
  Ik geniet elke keer vanuit het hoge Noorden van al je berichtjes
  Groetjes Joke

 10. @Licia Huizer, ik kijk uit naar het patroon, maar ik denk als je zelf een beuk wilt borduren het ook leuk is om een eigen ontwerp te maken met merklapmotieven.

  @Hilda, leuk om op 8 oktober veel bekende gezichten te zien.

  @Jeanny, geweldig dat jij lid bent geworden van de NVKKMS. Jammer dat je afgelopen zaterdag er niet was. Ik weet zeker dat je genoten had van al het moois dat aan je voorbij kwam. Gewoon snel naar een dag gaan. Anneke SK is ook nog niet zo lang lid en was er afgelopen zaterdag en zelfs vrijdag in Gorinchem.
  Ik maakte foto’s en Anneke ‘notuleerde’ voor mij! Haar man maakte weer veel foto’s voor Anneke. Het was erg gezellig!

  Achteraf gezien was de eerste rang niet de meest ideale plek om foto’s te maken. Dat kwam door mij omdat ik de telelens bij me had en de andere lens thuis had laten liggen. Ik pluk de beste foto’s uit de serie. Donderdag het vervolg.

  @lupineke en eva b., dank voor deze toevoeging. Ik ga de uitleg toevoegen aan de log. Anneke SK had de naam Jean de Labadie opgeschreven in mijn schriftje, maar gisteravond laat kon ik niet zo snel de achtergrond van de labedissen en deze predikant vinden. Als je foto’s maakt, krijg je slechts een gedeeelte van de uitleg mee.

  @Johanna Zweden, fijn om te horen!

 11. De foto’s zijn toch prachtig. Details zijn juist goed te zien.
  AnnekeSK

 12. kijken jullie als je polswarmers wilt hebben eens ook bij Zeeland net blij dat ik brei

 13. Wat een geweldige mode schow hebben jullie daar gezien. en de lezingen waren vast erg interressant. Genieten dus!

 14. Wat is mooi om te lezen hoe de armwarmers in de “mode” zijn gekomen

 15. dat moet een prachtig feest geweest zijn. Jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar net als Jeanny moet ik een volgende keer ook maar eens van de partij zijn.

 16. Wat zul je genoten hebben van al deze kleding die getoond werd.
  Wat heeft de laatste foto een prachtig gehaakt kraagje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *