Designer Gum

Gum (22 jaar) uit Venlo is derdejaars student Mode aan de ROC in Eindhoven en hij is ambitieus. Zijn doel is om in de toekomst draagbare kleding en haute couture te ontwerpen. Dat hij hier helemaal voor gaat blijkt uit zijn aanpak. Gum heeft zijn eigen model, visagist en fotograaf. Laatstgenoemde kon afgelopen zaterdag niet aanwezig zijn bij de show in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem waar het tweede lustrum van de NVKKMS (Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht) werd gevierd.


Van links naar rechts: visagist Fabian Herinckx uit België, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. Hij heeft zijn studie visagie afgerond en is storemanager voor Make Up Store. Verder heeft Fabian al opdrachten van Chanel en Toni&Guy in de wacht kunnen slepen. Anita Janssen uit Venlo is studente HBO-rechten en daarnaast model. Binnenkort gaat zij naar Istanbul en Milaan voor castings, in de hoop om van daaruit opdrachten te krijgen. Om haar studie er niet onder te laten lijden, neemt ze projecten van school mee. Als laatste zien we Gum, de ontwerper.

De commissie van het lustrum had er veel tijd en energie ingestopt om een zo gevarieerd mogelijk programma samen te stellen voor 23 en 24 september. Lezingen, workshops, een stadswandeling, een bezoek aan het atelier van klavecimbelbouwer Boudewijn Verhoef behoorden tot de mogelijkheden. De zaterdagmiddag was gereserveerd voor een show in de grote zaal van de schouwburg waarbij de deelnemers het thema ‘Laat je versieren’ in al zijn facetten lieten zien. Niet alleen de leden kwamen aan bod, ook de prijswinnaars van de uitgeschreven wedstrijd bij de ROC’s van Tilburg, Eindhoven, Rotterdam en Hilversum toonden hun creaties. Gum, één van de prijswinnaars, viel meteen op met zijn ontwerp. ‘Vorig jaar kregen we de opdracht om vanuit het patroon van een blouse een ontwerp te maken. Daarbij moest er een handwerktechniek inzitten en een accessoire mocht vanzelfsprekend niet ontbreken’, vertelt Gum. Daaruit is het prachtige ontwerp voortgekomen dat je hieronder ziet.Gum doet alles zelf. Van ontwerpen tot het geheel in elkaar zetten. De basistechnieken leerde hij op school en het haken van zijn moeder. De stukjes glas zijn met textiellijm bevestigd. Op het idee om glas te gebruiken, kwam hij door de weerkaatsing van het water van de Maas. Zijn inspiratie komt dan ook overal vandaan. Grachten, spiegels of de straat kunnen zo maar ideeën opleveren. De belangstelling voor de mode komt niet uit de lucht vallen bij Gum. Zijn familie had vroeger confectiebedrijven in Turkije. De interesse in mode ging bij Gum vanaf zijn 14e jaar steeds vastere vorm aannemen. Inmiddels is hij derdejaars student Mode, niveau 3. Het liefste werkt hij met zachte stoffen en hij wil graag nieuwe technieken gebruiken bij de kleding.

Dit is een eerste kennismaking met Gum, maar we gaan hem in de gaten houden. We zullen zeker nog meer over hem gaan horen en hij zal veel mensen blij maken met zijn fraaie ontwerpen.

16 gedachten over “Designer Gum

 1. Berthi@ wat zul je genoten hebben van deze textiel.
  Gum weet veel te combineren, dat belooft wat voor de toekomst.
  Het buideltasje ziet er ook leuk uit en kan ook wel gehaakt zijn. Is de sluiting zoals wij die kennen van de tabakszak die vaak van kraaltjes geregen, gebreid of geborduurd was.
  Steeds meer kom je allerlei handwerktechnieken in de mode tegen.

  Het breiboek van de Hema was gisteren om 12 uur al uitverkocht bij de web-shop waar ik altijd alles bestel.

 2. Wat heerlijk om te lezen over iemand die zo vol passie en liefde voor de mode zijn ideaal verwezenlijkt! Dank voor dit interessante logje! Straks naar de Hema op zoek naar het breiboek…! Groetjes van Lupineke (p.s ben er ook weer!)

 3. Leuke combinatie van materialen en technieken!

  Het breiboek van de Hema lag in Heerlen weggestopt in een hoekje. Een hele stapel breiboeken, dat wel. De inhoud valt me tegen: niks spectaculairs in ieder geval maar écht Hema.

 4. Ik had van Anneke al het één en an der gehoord, Ze had er heerlijke dagen aan gehad en dat geldt dus ook voor jou. De blouse zal wel heel mooi zijn, maar mijn hoofd staat niet naar moderne blousjes , Komt ook wel weer Basje

 5. heerlijk zo’n jonge mensen die een droom hebben en er alles aan doen om hem waar te maken. een mooi ontwerp!
  jammer dat ik niet bij al die festi- & activiteiten in dordrecht was

 6. @elma, het buideltasje is ook gehaakt. Ik heb niet naar de sluiting gekeken. Er was weinig tijd. Aan het einde van de middag heb ik met deze drie mensen kort gesproken en snel enkele foto’s genomen.

  Om 12.00 uur al uitverkocht??? Dat is razendsnel!

  @lupineke, fijn dat jij er ook weer bent. Ik kom op bezoek!

  @Mieke S, echt HEMA, daar gaan we voor!

  Fijne dag vandaag! Ik ben benieuwd wat je van de expositie in het Gemeentemuseum vindt en misschien heb je nog tijd om naar Scheveningen te gaan.

  @Basje, leuk dat je Anneke al hebt gesproken over deze dagen. Zij is twee dagen geweest, en ik alleen de zaterdag.

  @lheurebleue, dromen zijn belangrijk en als je er helemaal voor gaat dan kun je ver komen.

 7. Ha… Gum’s ontwerp lijkt aan de achterkant op mijn mozaiektafel:-)
  Heerlijk, jonge mensen die voluit gaan voor hun roeping.
  Ik kan me voorstellen dat je ervan genoten hebt.
  Janny

 8. Maar we hebben niet alleen van Gum genoten. Er was nog veel meer moois. Gum sprong er bij de jonge mensen uit. Het pakje was heel mooi gemaakt, let op de mouwinzet dames.. De zoom was in het echt onzichtbaar genaaid. De lichtinval is bij foto’s vaak heel verradelijk. En het was nog eens heel gezellig ook. Berthi, Rob en ik op de voorste rij, giebelend en fotograferend en schrijvend en ooohhh en aahh roepend met een gebakje zowel voor als na de show. Kortom een heerlijke dag.
  Groetjes,
  Anneke SK

 9. Weer een aanvulling op de nieuwe site. Mijn naam en email-adres blijven staan en hoef ik voor elke reactie niet opnieuw in te voeren. Super!!!!!!!!!

 10. Berthi, we zijn net terug uit Den Haag. De expositie in het Gemeentemuseum is een AANRADER. Prachtige kledingstukken gezien! Vooral de meesterwerken van Galliano bezorgden me kippevel! Jurken geïnspireerd door Klimt en dan verwerkt zoals alleen hij dat kan (kon).

  De tentoonstelling in Scheveningen is er mooi mee te combineren. Feest van herkenning doordat veel dingen al bij Marcella in haar blog te zien zijn geweest. Maar wat is Scheveningen veranderd……Als je daar zo’n 25 jaar niet meer geweest bent. Dat was wennen hoor!

 11. @Janny, grappige vergelijking!:-)

  @Anneke SK, jaja, het was super gezellig met z’n drietjes op de eerste rij, maar achteraf gezien zat ik dicht bij het podium met mijn telelens. Maar goed, ik heb net een eerste serie fotos uitgezocht om die dadelijk te plaatsen.

  @Dorothé, we gaan Gum in de gaten houden.
  Gaat het hem in de toekomst lukken om een plaatsje in de modewereld te veroveren?

  @elma, heerlijk hè!

  @Mieke S, geweldig om te horen dat jij een super dag hebt gehad!

 12. Dacht ik toch eerst dat je ietrs over gummetjes ging schrijven. Totdat ik dit mooie ontwerp zag en het over een persoon ging. Prachtig ontwerp. Ook best wel draagbaar denk ik. Leuk dat hij van zijn moeder haken heeft geleerd!

 13. hey gum gefeliciteerd met uw ontwerp, echt een prachtig kleed, doe zo door jongen. groetjes vanuit belgie doeii

 14. Supergave outfit! Heel mooi de kleurencombinatie en de materialen die er in verwerkt zijn. Gum is een talentvolle modeontwerper.. zeker weten!!! Als de eerste collectie bekend is ben ik er zeker bij! we houden hem in de gaten! trots op mijn neef! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *