Textielpost – Nijmegen IV

Textielpost gaat gewoon door, ook in de periode dat mijn blog eruit lag waardoor ik een aardig stapeltje textielkaarten heb klaarliggen om te plaatsen. Binnenkort zie je ze allemaal voorbijkomen op deze plek. We reizen af naar landen waar prachtig textiel te zien is en verblijven ook regelmatig in ons eigen land waar het aanbod van handwerk/textiel groot is. Ik begin met de textielkaart uit Nijmegen die AnnemieF mij stuurde. De bedoeling was om deze kaart te plaatsen op de dag van de opening van het academisch jaar in Nijmegen die op 29 augustus zou plaatsvinden. Helaas was dit niet mogelijk omdat mijn blog toen nog steeds uit de lucht was. Dus bij deze een late opening van het academisch jaar.


AnnemieF: ‘De ouders van de studenten waren uitgenodigd om een dag naar de RU Nijmegen te komen. Een dag mee te doen… college volgen, practicum, rondleiding campus. Bij binnenkomst kregen we een pakketje kaarten, onder andere deze! Opening van het academisch jaar. Binnenkort is dat (29 augustus) weer!’

Bij de opening van het academisch jaar komen de hoogleraren in toga. Iedere universiteit heeft zijn eigen ontwerp en kleuren. Wat is een toga? Van Dale omschrijft dit kledingstuk als volgt: ‘Ruime tabbaard met wijde mouwen als ambtskleed van professoren, rechters, advocaten en predikanten.’ Waarom dragen hoogleraren een toga? Professor Hans Dirken van de Technische Universiteit Delft was hierin zo geïnteresseerd dat hij in 2001 zijn afscheidsrede eraan wijdde. ‘De toga is een bijzonder uniform voor academische rituelen binnen de universitaire gemeenschap en met gasten’, valt in het boekje van de afscheidsrede te lezen. ‘De toga toont dan dat dragers handelen volgens de professorale beroepscodes. Eind zeventiende eeuw verscheen de toga met ruime mouwen en fluwelen kraag voor het eerst. De Nederlandse toga, ook wel ‘tabbaard’ genoemd, heeft een relatief sobere ontwikkelingsgang doorgemaakt zonder grote verschillen in tijd of tussen universiteiten. Uitzondering vormde een korte, kleurige periode van de Napoleontische, keizerlijke universiteiten.’ Zwart voert nog altijd de boventoon, met de Maastrichtse rode toga als kleurrijke uitzondering.

14 gedachten over “Textielpost – Nijmegen IV

 1. Dat moet een mooi gezicht zijn geweest: al die hoogleraren in toga. En die in het rood is natuurlijk de rector magnifcus? Of loopt die voorop?

 2. Het is een indrukwekkend geizcht zo´n hele rij , in toga.

  Ik zag dat bij de diploma uitreiking in Michigan , wel zwarte toga´s , maar allerleilkleuren in baretten en veoringen die omgeslgen , dus toonbaar waren.
  De jongens enmeisjes met extra aantekeningen op hun papiertje mochten met de diverse prof mee het podium op. basje

 3. Dit geeft extra cachet aan Nijmegen. Niet dat de stad dat nodig heeft….

 4. Ja, dat miste ik nu bij mijn dochters. Zo’n traditie maakt een opening van het academisch jaar of een diplomauitreiking toch veel specialer?
  Jammer dat dit geen algemeen gebruik is.
  Fijn dat ik je weblog weer kan volgen!
  Janny

 5. Ha, gelukkig heb ik jou weer via een andere blog gevonden. Ik wordt er altijd blij van als oude tradities blijven!, geweldig vind ik dat.
  Wat een toestand met dat weblog, alles en iedereen kwijt. Sinds gisteren kan ik mijn zeer gehavende grijze weblog bekijken, heb geen idee of dit weer in orde te brengen is. Ik probeer te onderzoeken of blogspot gaat werken en laat zolang het weblog voor wat het is, wie weet kan ik daar mijn archief nog uit halen.
  staan

 6. Leuk deze foto. Daar loopt aardig wat fluweel denk ik. Mooie traditie.

 7. Jammer dat je dit niet meer ziet in Nederland. Geeft net ietsjes meer aan de universiteiten.

 8. Het is duidelijk! Met z’n allen willen we deze mooie traditie in ere houden!

  @Marcella, ik heb de link naar je nieuwe plek aangepast.

  @Monica, ik zie dat je ook bent verhuisd!

  @Hilda, jawel hoor, dit gebeurt nog steeds zo.

 9. Wat een prachtige stoet van professoren, Leuk dat je aan de kleur kunt zien dat er ook één aanwezig was uit Maastricht, de vrolijke noot in de lange stoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *